Αναλύσεις

Οι στόχοι Τσίπρα για τη σημερινή Τετραμερή Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας

Οι στόχοι Τσίπρα για τη σημερινή Τετραμερή Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας
Στο επίκεντρο της Συνόδου οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια
Η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά, και συνέρχεται σε συνέχεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα.
Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.
Το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδειχθεί η σημασία σύγκλισης μιας Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας το 2018.
Η σύγκληση μιας τέτοιας συνόδου έχει ήδη αρχίσει να παίρνει δυναμική, και αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συζήτησης κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν.
Επιπλέον, στη σύνοδο της Βάρνας θα συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, και της ενέργειας.
Η τετραμερής αυτή σύνοδος εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματία στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.
Σε επίπεδο Πρωθυπουργών η συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας συμπληρώνεται με την παρουσία της Ρουμανίας, ενώ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν ήδη σχήματα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης