Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την επαναδιαπραγμάτευση για την μείωση των πλεονασμάτων υψηλά στην ατζέντα - Βόμβες στην εκδήλωση του Harvard που διοργανώθηκε από τον Στέλιο Ζαββό, πρόεδρο του HBS Club Greece
Ριζοσπαστικός όπως πάντα ο Γερμανός οικονομολόγος Daniel Gross, o oποίος τουλάχιστον εμφανίστηκε προσηλωμένος στην εξέλιξη του ESM σε πλήρες χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ευρωζώνη, που θα υποκαταστήσει πλήρως το ΔΝΤ.
Μάλιστα φαίνεται να ασπάζεται την άποψη, ότι τα δανειά του ΔΝΤ θα αγοραστούν από τον ESM για την χώρα μας.
Όμως ο Γερμανός οικονομολόγος είπε και ορισμένα πράγματα που θα σόκαραν την ελληνική πλευρά:
Κάτα πρώτον ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει μείωση των πλεονασμάτων, στοιχείο που είναι εκ των βασικών στρατηγικών της ΝΔ.
Τόνισε δε, ότι οι Έλληνες είναι ήρωες που έβγαλαν τόσο μεγάλο πλεόνασμα με τέτοια ύφεση.
Δεύτερον ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βγει στις αγορές για τα επόμενα 20 χρόνια , απλά να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος με τα επιτόκια της τάξης του 1% του ESM.
Αυτό το ονόμασε CLEAR EXIT FOR CREDITORS.Δηλαδή Καθαρή Έξοδος για τους πιστωτές.
Επίσης θεώρησε ότι σε καμία πρίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει όποια απομείωση του χρέους,γιατί τότε χάνεται και η λογική της νέα δομής του ESM.
Eπίσης δεν έχει νόημα η Ελλάδα να μπει στο QE, γιατί έτσι θα δημιουργήσει νέο χρέος.
Σε δύο περιπτώσεις η λογική Gross δεν θέλει νέο χρεός για την Ελλάδα.
Προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην γερμανική πολιτική απέναντι της Ελλάδας, αλλά και στην γερμανική πολιτική γενικά στην Ευρώπη.
Το θέμα της λιτότητας δεν το σχολίασε ανοιχτά σε σχετική ερώτηση αλλά δεν έδειξε ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή της γερμανικής πολιτικής σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τέλος είπε ότι η Μέρκελ θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει τους Γερμανούς να δεχτούν μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό των Ευρωπαίων, όπως στο παρελθόν, γιατί η κρίση έχει παρέλθει.
Συμπέρασμα: Αν ο Gross εκφράζει μια μέση γερμανική αντίληψη αυτών που χαράζουν πολιτική στην μετεκλογική πλατφόρμα, τότε δεν θα είναι εύκολες οι νέες διαπραγματεύσεις για την ελληνική πλευρά όσον αφορα την μετά το 2018 πορεία.
Το τοπίο μετά τις γερμανικές εκλογές
Tην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική της Γερμανίας όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας μετά το αποτέλεσμα των γερμανικων εκλογών, τόνισαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Jens Plotner Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, ο Daniel Gross, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών και ο Lorenzo Bini Smaghi, πρόεδρος της Societe Generale μιλώντας στην εκδήλωση «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», που διοργανωσε το Harvard Business School Club of Greece.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων (όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD), τονίζοντας ότι «11 εκατ. ψήφισαν λαϊκίστικα σε μία οικονομία που «τρέχει».
Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και συγκρούσεις στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο Jens Plotner, πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Gross εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών. Πρότεινε, πάντως, κάτι εντελώς διαφορετικό για τη χώρα μας, να μην βγει στις αγορές για την επόμενη... 20ετία, αλλά να προτιμήσει τη λύση της αναχρηματοδότησης του χρέους και όχι τη δημιουργία νέου.
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτηρίζοντας ως «ηρωικά» τα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα η Ελλάδα, αλλά για να συνεχιστεί η θετική πορεία θα πρέπει η οικονομία να τρέξει εκ νέου.
Ο κ. Smaghi υποστήριξε ότι οι τρόποι για να μειώσει μία τράπεζα το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι και τόσο δύσκολοι.
Αρκούν τρία βήματα: 1. Αλλάζεις διοίκηση, 2. Διαγράφεις και πουλάς χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, 3. «Βγαίνεις» στην αγορά για να τα πουλήσεις.
Επίσης υποστήριξε ότι οι τράπεζες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους οφειλέτες και να προχωρήσουν σε ένα είδος «κουρέματος» των δανείων.
Χαρακτήρισε, παντως, ως εξαιρετικά σημαντική την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προσέθεσε ότι μία τράπεζα που διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό NPLs, εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.
Μητσότακης: Η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και αναποτελεματική
Ως μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη νίκη της Angela Merkel ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», που διοργανώνει το Harvard Business School Club of Greece.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους (η περίφημη συμμαχία Jamaica).
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων (όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD), τονίζοντας ότι «11 εκατ. ψήφισαν λαϊκίστικα σε μία οικονομία που «τρέχει».
Υπάρχει φόβος στις δυτικές κοινωνίες ο κόσμος να ψηφίζει ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως κατεστημένο.
Όλα τα κόμματα που συγκλίνουν προς το κέντρο πρέπει να προωθήσουν πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης».
Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
Για το ζήτημα της Καταλονίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αποχωρήσεις από την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως «μαύρο κύκνο».
Όπως υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα για την ίδια την Ελλάδα.
Αναφορικά με την κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν πιστεύει αυτά που πρέπει να κάνει.
Είναι αναποτελεσματική.
Δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις.
Απλά υπερφορολογεί και δεν μειώνει το Δημόσιο.
Προκειμένου να υπάρξει «καθαρή έξοδος» θα πρέπει να υπάρξει και επανάκτηση της αξιοπιστίας.
Αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο μία νέα κυβέρνηση.
Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας, ούτως ώστε να γίνει μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Η οικονομία δεν μπορεί να «γυρίσει» με τόσο υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί.
Πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι θεσμοί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.
Όσο υψηλότερους φόρους βάζεις τόσο μεγαλύτερη είναι και η φοροδιαφυγή».
Jens Plotner (Γερμανός πρέσβης): Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει το FDP - Το Grexit είναι παρελθόν
Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και συγκρούσεις στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο Jens Plotner, πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», ο Plotner υποστήριξε ότι η άνοδος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), επήλθε καθώς αρκετοί το ψήφισαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το Grexit να επανέρχεται στο προσκήνιο.
Όπως τόνισε «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το τι ακριβώς επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι (FDP)», για να δεχθούν να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση, καθώς και οι ίδιοι δεν έχουν δώσει αρκετές διευκρινήσεις.
D. Gross: Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει εκ βάθρων πολιτική – Αποδυναμωμένη η Merkel
Δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Daniel Gross, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», υποστήριξε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης «Jamaica» είναι περίπλοκες, καθώς όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν οφείλουν να ρωτήσουν και την εκλογική τους βάση.
Πάντως υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική στη Γερμανία, με πιο πιθανή αυτή που θα αφορά τη φορολογία και το ενδεχόμενο μείωσης φόρων.
Προσέθεσε ακόμη ότι θα υπάρξουν προβλήματα και εντός του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), κυρίως μετά την όχι και τόσο καλή πορεία του CSU στη Βαυαρία.
Εκτίμησε ακόμη ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για την Merkel, βάσει των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στη γερμανική πολιτική σκηνή, να προωθήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι η διακράτηση μεγάλου όγκου κρατικού χρέους στους ισολογισμούς τους δεν είναι κάτι το θετικό και σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευκολία.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι ουσιαστικά η Ευρωζώνη διαθέτει κατά 90% το δικό της ΔΝΤ, καθώς αυτόν τον ρόλο διαδραματίζει έως έναν βαθμό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Προσέθεσε, όμως, ότι ακόμη είναι πρόωρο να υπάρξει μία πλήρης δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με δεδομένο το υψηλό ρίσκο που θα κληθεί να αναλάβει προκειμένου να στηρίξει προβληματικές χώρες, ρίσκο το οποίο θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με αυτό του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Gross «είναι δύσκολο να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή, λόγω πολιτικών αλλά και συνταγματικών ζητημάτων».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Gross εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών. Πρότεινε, πάντως, κάτι εντελώς διαφορετικό για τη χώρα μας, να μην βγει στις αγορές για την επόμενη... 20ετία, αλλά να προτιμήσει τη λύση της αναχρηματοδότησης του χρέους και όχι τη δημιουργία νέου.
Εμφανίστηκε υπέρ της διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτηρίζοντας ως «ηρωικά» τα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα η Ελλάδα, αλλά για να συνεχιστεί η θετική πορεία θα πρέπει η οικονομία να τρέξει εκ νέου.
Τάχθηκε υπέρ της «αντικατάστασης» του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα, μέσω της εξαγοράς από τον Μηχανισμό των δανείων που έχει δώσει το Ταμείο στην Ελλάδα.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), δεν πρόκειται να επιφέρει κάποια σημαντική διαφορά στο ελληνικό χρέος. Με αυτήν την ένταξη η Ελλάδα δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος της, ενώ προέβλεψε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ένταξη στο QE και εφαρμογή μέτρων «ανακούφισης» (relief) του ελληνικού χρέους.
L. Bini-Smaghi (πρόεδρος Societe Generale): Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει σε πολιτικές που απέτυχαν
Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί βήμα-βήμα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, όπως τόνισε ο Lorenzo Bini Smaghi, πρόεδρος της Societe Generale και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών» ο Smaghi υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει πριν απ’ όλα να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές τραπεζικό σύστημα.
Κατόπιν θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί οι οποίο θα βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να στηρίξουν την ανάπτυξή τους και να αντικαταστήσουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Κατά τον κ. Smaghi στη σημερινή Ευρώπη δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκ νέου οι παλιές πολιτικές οι οποίες έχουν αποτύχει.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, υποστήριξε ότι έχει ένα σημαντικό όραμα για την Ευρώπη, προωθώντας κοινές πολιτικές σε άμυνα, μετανάστευση, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Societe Generale «υπάρχουν συμμαχίες Γάλλων και Γερμανών σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Ο Macron κερδίζει την εμπιστοσύνη των Γερμανών, κάτι που είναι απαραίτητο ούτως ώστε η Γαλλία να κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις».
Αναφορικά με το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, τον οποίο έχει προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ. Smaghi τόνισε ότι μέγιστης σημασίας είναι η άποψη που θα εκφράσει η Merkel για το όλο ζήτημα, προτρέποντας τη Γερμανίδα καγκελάριο να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μιλώντας για την Ελλάδα ο κ. Smaghi τόνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την ιταλική UniCredit, ο κ. Smaghi υποστήριξε ότι οι τρόποι για να μειώσει μία τράπεζα το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι και τόσο δύσκολοι.
Αρκούν τρία βήματα: 1. Αλλάζεις διοίκηση, 2. Διαγράφεις και πουλάς χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, 3. «Βγαίνεις» στην αγορά για να τα πουλήσεις.
Επίσης υποστήριξε ότι οι τράπεζες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους οφειλέτες και να προχωρήσουν σε ένα είδος «κουρέματος» των δανείων.
Χαρακτήρισε, παντως, ως εξαιρετικά σημαντική την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προσέθεσε ότι μία τράπεζα που διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό NPLs, εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worlenergynews.gr
Μάλιστα φαίνεται να ασπάζεται την άποψη, ότι τα δανειά του ΔΝΤ θα αγοραστούν από τον ESM για την χώρα μας.
Όμως ο Γερμανός οικονομολόγος είπε και ορισμένα πράγματα που θα σόκαραν την ελληνική πλευρά:
Κάτα πρώτον ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει μείωση των πλεονασμάτων, στοιχείο που είναι εκ των βασικών στρατηγικών της ΝΔ.
Τόνισε δε, ότι οι Έλληνες είναι ήρωες που έβγαλαν τόσο μεγάλο πλεόνασμα με τέτοια ύφεση.
Δεύτερον ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βγει στις αγορές για τα επόμενα 20 χρόνια , απλά να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος με τα επιτόκια της τάξης του 1% του ESM.
Αυτό το ονόμασε CLEAR EXIT FOR CREDITORS.Δηλαδή Καθαρή Έξοδος για τους πιστωτές.
Επίσης θεώρησε ότι σε καμία πρίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει όποια απομείωση του χρέους,γιατί τότε χάνεται και η λογική της νέα δομής του ESM.
Eπίσης δεν έχει νόημα η Ελλάδα να μπει στο QE, γιατί έτσι θα δημιουργήσει νέο χρέος.
Σε δύο περιπτώσεις η λογική Gross δεν θέλει νέο χρεός για την Ελλάδα.
Προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην γερμανική πολιτική απέναντι της Ελλάδας, αλλά και στην γερμανική πολιτική γενικά στην Ευρώπη.
Το θέμα της λιτότητας δεν το σχολίασε ανοιχτά σε σχετική ερώτηση αλλά δεν έδειξε ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή της γερμανικής πολιτικής σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τέλος είπε ότι η Μέρκελ θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει τους Γερμανούς να δεχτούν μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό των Ευρωπαίων, όπως στο παρελθόν, γιατί η κρίση έχει παρέλθει.
Συμπέρασμα: Αν ο Gross εκφράζει μια μέση γερμανική αντίληψη αυτών που χαράζουν πολιτική στην μετεκλογική πλατφόρμα, τότε δεν θα είναι εύκολες οι νέες διαπραγματεύσεις για την ελληνική πλευρά όσον αφορα την μετά το 2018 πορεία.
Το τοπίο μετά τις γερμανικές εκλογές
Tην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική της Γερμανίας όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας μετά το αποτέλεσμα των γερμανικων εκλογών, τόνισαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Jens Plotner Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, ο Daniel Gross, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών και ο Lorenzo Bini Smaghi, πρόεδρος της Societe Generale μιλώντας στην εκδήλωση «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», που διοργανωσε το Harvard Business School Club of Greece.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων (όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD), τονίζοντας ότι «11 εκατ. ψήφισαν λαϊκίστικα σε μία οικονομία που «τρέχει».
Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και συγκρούσεις στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο Jens Plotner, πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Gross εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών. Πρότεινε, πάντως, κάτι εντελώς διαφορετικό για τη χώρα μας, να μην βγει στις αγορές για την επόμενη... 20ετία, αλλά να προτιμήσει τη λύση της αναχρηματοδότησης του χρέους και όχι τη δημιουργία νέου.
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτηρίζοντας ως «ηρωικά» τα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα η Ελλάδα, αλλά για να συνεχιστεί η θετική πορεία θα πρέπει η οικονομία να τρέξει εκ νέου.
Ο κ. Smaghi υποστήριξε ότι οι τρόποι για να μειώσει μία τράπεζα το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι και τόσο δύσκολοι.
Αρκούν τρία βήματα: 1. Αλλάζεις διοίκηση, 2. Διαγράφεις και πουλάς χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, 3. «Βγαίνεις» στην αγορά για να τα πουλήσεις.
Επίσης υποστήριξε ότι οι τράπεζες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους οφειλέτες και να προχωρήσουν σε ένα είδος «κουρέματος» των δανείων.
Χαρακτήρισε, παντως, ως εξαιρετικά σημαντική την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προσέθεσε ότι μία τράπεζα που διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό NPLs, εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.
Μητσότακης: Η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και αναποτελεματική
Ως μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη νίκη της Angela Merkel ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», που διοργανώνει το Harvard Business School Club of Greece.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους (η περίφημη συμμαχία Jamaica).
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων (όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD), τονίζοντας ότι «11 εκατ. ψήφισαν λαϊκίστικα σε μία οικονομία που «τρέχει».
Υπάρχει φόβος στις δυτικές κοινωνίες ο κόσμος να ψηφίζει ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως κατεστημένο.
Όλα τα κόμματα που συγκλίνουν προς το κέντρο πρέπει να προωθήσουν πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης».
Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
Για το ζήτημα της Καταλονίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αποχωρήσεις από την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως «μαύρο κύκνο».
Όπως υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα για την ίδια την Ελλάδα.
Αναφορικά με την κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν πιστεύει αυτά που πρέπει να κάνει.
Είναι αναποτελεσματική.
Δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις.
Απλά υπερφορολογεί και δεν μειώνει το Δημόσιο.
Προκειμένου να υπάρξει «καθαρή έξοδος» θα πρέπει να υπάρξει και επανάκτηση της αξιοπιστίας.
Αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο μία νέα κυβέρνηση.
Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας, ούτως ώστε να γίνει μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Η οικονομία δεν μπορεί να «γυρίσει» με τόσο υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί.
Πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι θεσμοί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.
Όσο υψηλότερους φόρους βάζεις τόσο μεγαλύτερη είναι και η φοροδιαφυγή».
Jens Plotner (Γερμανός πρέσβης): Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει το FDP - Το Grexit είναι παρελθόν
Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και συγκρούσεις στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο Jens Plotner, πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», ο Plotner υποστήριξε ότι η άνοδος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), επήλθε καθώς αρκετοί το ψήφισαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το Grexit να επανέρχεται στο προσκήνιο.
Όπως τόνισε «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το τι ακριβώς επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι (FDP)», για να δεχθούν να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση, καθώς και οι ίδιοι δεν έχουν δώσει αρκετές διευκρινήσεις.
D. Gross: Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει εκ βάθρων πολιτική – Αποδυναμωμένη η Merkel
Δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Daniel Gross, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών», υποστήριξε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης «Jamaica» είναι περίπλοκες, καθώς όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν οφείλουν να ρωτήσουν και την εκλογική τους βάση.
Πάντως υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική στη Γερμανία, με πιο πιθανή αυτή που θα αφορά τη φορολογία και το ενδεχόμενο μείωσης φόρων.
Προσέθεσε ακόμη ότι θα υπάρξουν προβλήματα και εντός του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), κυρίως μετά την όχι και τόσο καλή πορεία του CSU στη Βαυαρία.
Εκτίμησε ακόμη ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για την Merkel, βάσει των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στη γερμανική πολιτική σκηνή, να προωθήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι η διακράτηση μεγάλου όγκου κρατικού χρέους στους ισολογισμούς τους δεν είναι κάτι το θετικό και σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευκολία.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι ουσιαστικά η Ευρωζώνη διαθέτει κατά 90% το δικό της ΔΝΤ, καθώς αυτόν τον ρόλο διαδραματίζει έως έναν βαθμό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Προσέθεσε, όμως, ότι ακόμη είναι πρόωρο να υπάρξει μία πλήρης δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με δεδομένο το υψηλό ρίσκο που θα κληθεί να αναλάβει προκειμένου να στηρίξει προβληματικές χώρες, ρίσκο το οποίο θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με αυτό του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Gross «είναι δύσκολο να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή, λόγω πολιτικών αλλά και συνταγματικών ζητημάτων».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Gross εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών. Πρότεινε, πάντως, κάτι εντελώς διαφορετικό για τη χώρα μας, να μην βγει στις αγορές για την επόμενη... 20ετία, αλλά να προτιμήσει τη λύση της αναχρηματοδότησης του χρέους και όχι τη δημιουργία νέου.
Εμφανίστηκε υπέρ της διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτηρίζοντας ως «ηρωικά» τα όσα έχει επιτύχει έως σήμερα η Ελλάδα, αλλά για να συνεχιστεί η θετική πορεία θα πρέπει η οικονομία να τρέξει εκ νέου.
Τάχθηκε υπέρ της «αντικατάστασης» του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα, μέσω της εξαγοράς από τον Μηχανισμό των δανείων που έχει δώσει το Ταμείο στην Ελλάδα.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), δεν πρόκειται να επιφέρει κάποια σημαντική διαφορά στο ελληνικό χρέος. Με αυτήν την ένταξη η Ελλάδα δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος της, ενώ προέβλεψε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ένταξη στο QE και εφαρμογή μέτρων «ανακούφισης» (relief) του ελληνικού χρέους.
L. Bini-Smaghi (πρόεδρος Societe Generale): Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει σε πολιτικές που απέτυχαν
Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί βήμα-βήμα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, όπως τόνισε ο Lorenzo Bini Smaghi, πρόεδρος της Societe Generale και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών» ο Smaghi υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει πριν απ’ όλα να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές τραπεζικό σύστημα.
Κατόπιν θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί οι οποίο θα βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να στηρίξουν την ανάπτυξή τους και να αντικαταστήσουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Κατά τον κ. Smaghi στη σημερινή Ευρώπη δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκ νέου οι παλιές πολιτικές οι οποίες έχουν αποτύχει.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, υποστήριξε ότι έχει ένα σημαντικό όραμα για την Ευρώπη, προωθώντας κοινές πολιτικές σε άμυνα, μετανάστευση, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Societe Generale «υπάρχουν συμμαχίες Γάλλων και Γερμανών σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Ο Macron κερδίζει την εμπιστοσύνη των Γερμανών, κάτι που είναι απαραίτητο ούτως ώστε η Γαλλία να κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις».
Αναφορικά με το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, τον οποίο έχει προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ. Smaghi τόνισε ότι μέγιστης σημασίας είναι η άποψη που θα εκφράσει η Merkel για το όλο ζήτημα, προτρέποντας τη Γερμανίδα καγκελάριο να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μιλώντας για την Ελλάδα ο κ. Smaghi τόνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την ιταλική UniCredit, ο κ. Smaghi υποστήριξε ότι οι τρόποι για να μειώσει μία τράπεζα το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι και τόσο δύσκολοι.
Αρκούν τρία βήματα: 1. Αλλάζεις διοίκηση, 2. Διαγράφεις και πουλάς χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, 3. «Βγαίνεις» στην αγορά για να τα πουλήσεις.
Επίσης υποστήριξε ότι οι τράπεζες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους οφειλέτες και να προχωρήσουν σε ένα είδος «κουρέματος» των δανείων.
Χαρακτήρισε, παντως, ως εξαιρετικά σημαντική την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προσέθεσε ότι μία τράπεζα που διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό NPLs, εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worlenergynews.gr