Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση στην Γερμανία, ανάλογα με το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις για την ελληνική πλευρά

Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση στην Γερμανία, ανάλογα με το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις για την ελληνική πλευρά
Δεν θα είναι όλοι οι εκλογικοί συνδυασμοί για σχηματισμό κυβέρνησης εύκολη υπόθεση για την ελληνική πλευρά
(upd 4) Άνοιξαν οι κάλπες για τις σημερινές (24/9/2017) βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και το ενδιαφέρον όλων τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων επικεντρώνεται όχι τόσο στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς θεωρείται δεδομένη η άνετη επικράτηση της καγκελαρίου Angela Merkel αλλά στον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού και την παραμονή ή μη του Wolfgang Schaeuble στο υπουργείο Οικονομικών.
Η νίκη της Merkel θα είναι ευρεία και αναμένεται η διαφορά με το SPD να φθάσει το 13% ή και το 14% αλλά τα σενάρια είναι πολλά για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και τους εταίρους του CDU, τα οποία συνδέονται και με το μέλλον του Schaeuble.
Ο ίδιος ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών αλλά κάποιοι δυνητικoί εταίροι διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο του 75χρονου πολιτικού.  

FT: Οι γερμανικές εκλογές απειλούν να ψαλιδίσουν τα «φτερά»  του Schaeuble

 Μετά από οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, ο Schaeuble εδραιώθηκε ως ο ισχυρότερος οικονομικός παράγοντας της ΕΕ.
Στη Γερμανία είναι γνωστός ως  «συν-καγκελάριος» ενώ η σκληρή δημοσιονομική του γραμμή στην ΕΕ, του δίνει μεγάλη υποστήριξη εντός των συνόρων.
«Ο Wolfgang Schaeuble είναι το πιο δημοφιλές μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας μετά τη Merkel.  
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ορθώς τον βλέπουν ως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους και θα ήθελαν να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Holger Schmieding, οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Και η Merkel θα προτιμούσε να τον κρατήσει.
Η καγκελάριος αναγνωρίζει το σεβασμό που δίδει στο CDU, όπου ο συντηρητισμός του  βετεράνου πολιτικού συμπληρώνει τη φιλελεύθερη εκδοχή του προγράμματός του.
Και θα ήταν χρήσιμο στις προσεχείς συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, οι σκληρές οικονομικές του πολιτικές του Schaeuble να συνοδεύονται από μια δέσμευση προς την ΕΕ που είναι παρόμοια με αυτή της Merkel.
Ωστόσο, η  καγκελάριος αντιμετωπίζει πρόβλημα από δυνητικούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι θεωρούν το υπουργείο Οικονομικών, ως το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο.
Κάτω από άτυπους κανόνες οικοδόμησης κυβερνητικού συνασπισμού, αν το μεγαλύτερο κόμμα επιλέξει τον καγκελάριο το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μπορεί να επιλέξει όποιο υπουργείο επιθυμεί.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι σημερινοί εταίροι της καγκελαρίου, κατείχαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας  αλλά γνωρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επιρροή .

Τα κόμματα που διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών

Η κυριότερη εναλλακτική λύση της Merkel στην επανένωση με το SPD θα είναι ένας τριμερής συνασπισμός με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών.
«Το  FDP δεν θα ενταχθεί σε καμία κυβέρνηση εάν δεν έχει το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του κόμματος Alexander Hahn.
Όμως, κάθε κόμμα που φιλοδοξεί να τοποθετήσει ένα στέλεχός του στο κορυφαίο υπουργείο θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πειστικό υποψήφιο.
Το SPD δεν έχει προβεβλημένα στελέχη για το πόστο, εκτιμούν οι Financial Times.
O  αρχηγός του Martin Schulz, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Sigmar Gabriel, ο προκάτοχος του Schulz ως ηγέτης του κόμματος και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, θεωρούνται και στο Βερολίνο ως έχοντες καλύτερα προσόντα για το υπουργείο Εξωτερικών..
Ο Christian Lindner, ο νεαρός επικεφαλής του FDP, έχει ομοίως λίγα διαπιστευτήρια για το υπουργείο Οικονομικών.
Όμως ο 65χρονος Wolfgang Kubicki, με μακρά εμπειρία στην επιτροπή χρηματοδότησης της Βundestag, θα μπορούσε να αποτελέσει διεκδικητή του υπουργείου του Schaeuble.
Ο Schmieding της Berenberg Bank προβλέπει ότι ο Schaeuble πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του σε νέο συνασπισμό με το SPD αλλά θα αντιμετωπίσει σκληρή μάχη σε μία κυβερνητική συμμαχία με FDP και Πράσινους.
H Merkel έχει εξάρει τον Schaeuble ως  «έναν Ευρωπαίο στην καρδιά» και «έναν αρχιτέκτονα της επανένωσης της Γερμανίας» ενώ τον έχει χαρακτηρίσει ως φιλόδοξο και απαιτητικό.
Αν έπρεπε να δεχθεί την απομάκρυνση του 75χρονου πολιτικού από το υπουργείο του, είναι πιθανό να του παραχωρήσει μια αξιοπρεπή έξοδο - μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει ότι δεν θα στρέψει την κριτική του στην καγκελάριο, σημειώνουν οι Financial Times.
Ένας πιθανός ρόλος, που θα  μπορούσε να δοθεί στον Schaeuble είναι αυτός του προέδρου της Βουλής, ένα έργο,που θα μπορούσε να αποκτήσει σημασία με την εμφάνιση της λαϊκιστικής δεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), η οποία πρόκειται να κερδίσει τις πρώτες έδρες της στη Βundestag και θα μπορούσε να καταλήξει ως επίσημη αντιπολίτευση.
Πάντως πηγή κοντά στον Schaeuble τονίζει, πως ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει τη θέση του έχοντας να διαχειριστεί δύσκολες και μεγάλες αποφάσεις.      

Τι αναμένει η Αθήνα

Ενδεικτική των προθέσεων του FDP απέναντι στην Ελλάδα είναι η εκτίμηση του Gustav Horn, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ.
Όπως δήλωσε στο bankingnews.gr, εάν το CDU παραμείνει στην εξουσία, που είναι και το πιο πιθανό, δεν θα υπάρξει ούτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ούτε αποδυνάμωση των στόχων του προϋπολογισμού.
Οι Φιλελεύθεροι έχουν μια ακόμη ισχυρότερη θέση σε αυτό το ζήτημα.
Μόνο τα αριστερά κόμματα (SPD, Πράσινοι, Die Linke) θα ήταν πρόθυμα να διαπραγματευτούν τους στόχους του προϋπολογισμού ή την ελάφρυνση του χρέους.
Ο Horn εκτιμά ότι η σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα θα συνεχιστεί σε περίπτωση συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό (μαζί με το CDU/CSU και τους Πράσινους.
Συμπερασματικά, η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός με το SPD, είτε παραμείνει ο Schaeuble, είτε αντικατασταθεί.
Με βάση αυτό το σενάριο, στη χειρότερη περίπτωση η αντιμετώπιση απέναντι στη χώρα μας θα παραμείνει η ίδια.
Στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αν και εκτιμάται ότι δύσκολα το FDP θα είναι σε θέση να επιβάλει στην καγκελάριο και στους Πράσινους τις ακραίες απόψεις του.
 
Το προφίλ της εκλογικής αναμέτρησης

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 61,5 εκατ. ψηφοφόροι σε 16 κρατίδια της Γερμανίας, εκ των οποίων 10 εκατ. ξένοι (3,2 εκατ. Τούρκοι), σε σύνολο πληθυσμού 82,8 εκατ.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα exit polls.
Με βάση το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας πρέπει να εκλεγούν το λιγότερο 598 βουλευτές, ενώ το πλαφόν για την είσοδο των κομμάτων στην Κάτω Βουλή, διαμορφώνεται στο 5%.
Καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θα διαδραματίσουν οι ηλικιωμένοι, καθώς οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών αποτελούν το 36,1% του εκλογικού σώματος.
Το ποσοστό των εκλογέων κάτω των 40 ετών, διαμορφώνεται στο 29,3%.
Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων, στο 46% με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2013, το CDU/CSU είχε συγκεντρώσει ποσοστό 41,5% το SPD 25,7%, το Die Linke 8,6%, οι Πράσινοι 8,4%, το FDP 4,8% και το Afd 4,7%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σε μια ευρεία νίκη των Χριστιανοδημοκρατών συγκλίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ αναμένεται «μάχη» για την τρίτη θέση - «κλειδί».
Ισχυρό προβάδισμα καταγράφει το CDU της Angela Merkel σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GMS.
Οι συντηρητικοί απώλεσαν ωστόσο μια ποσοστιαία μονάδα,  ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα της Μerkel βρίσκεται στο 37% με τον κυριότερο αντίπαλό του, τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) να διατηρούν το ποσοστό τους από προηγούμενες δημοσκοπήσεις στο 22%.
Το AfD αύξησε το ποσοστό του σε 10%, με το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και το ριζοσπαστικό κόμμα Αριστερά (Die Linke) να βρίσκονται αμφότερα στο 9%.
Το ποσοστό των Πρασίνων εμφανίζεται στο 8%.
Προσθέτοντας ένα στοιχείο αβεβαιότητας, ωστόσο, η δημοσκόπηση ανεβάζει τον αριθμό των αναποφάσιστων και εκείνων που δεν θα ψηφίσουν στο 34%, σε αντίθεση με το 29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης (21/09(), η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και το αδελφό της βαυαρικό κόμμα, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), συγκεντρώνουν το 36%.
Το SPD συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κατατάσσεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 11%.
Η εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «RTL» και του περιοδικού «Stern», που δημοσιεύθηκε  στις 19/9/2017, έδειξε ότι το ποσοστό στήριξης στο μπλοκ CDU/CSU της Merkel υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 36% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 - ενώ το ποσοστό του SPD παρέμεινε αμετάβλητο στο 23%.
Την ίδια ώρα, η Αριστερά (Die Linke) εξασφαλίζει το 10%, αποτελώντας την τρίτη πολιτική δύναμη στην Bundestag.
Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφαλίζουν από 9%, ενώ οι Πράσινοι παρέμειναν στο 8%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της INSA για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το CDU/CSU εξασφαλίζει το 36% των ψήφων - ποσοστό κατά 0,5% μειωμένο - ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν το 22% - κατά 1,5% χαμηλότερα.
H εκλογική ισχύς των κομμάτων με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πηγή: Stratfor

Ξεκάθαρη επικράτηση της Angela Merkel έναντι του Martin Schulz

Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, τα οποία συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, είναι τρία:
- Ο «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
- Ο λεγόμενος «μαυροκίτρινος συνασπισμός» ανάμεσα στο CDU/CSU και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP)
- η αποκαλούμενη «Τζαμάικα» , δηλαδή η συγκυβέρνηση CDU/CSU με το FDP και τους Πράσινους .

«Ρυθμιστής» το AfD

Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο θα παίξει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα, παράγοντας ο οποίος αναμένεται να καθορίσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανίας διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση, με ποσοστά 8 και 12%.
Μάλιστα, μιλώντας στη Deutsche Welle, συνεργάτης ινστιτούτου δημοσκοπήσεων εκτίμησε ότι το ποσοστό του AfD ενδέχεται να διαμορφωθεί σε ακόμη μεγαλύτερη επίπεδα, αφού πολλοί πολίτες που έχουν αποφασίσει να το ψηφίσουν φοβούνται να εκφράσουν ανοιχτά τη στήριξή τους σε ένα ακροδεξιό κόμμα.
Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο το AfD να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.
Το πιθανότερο σενάριο σε αυτή την περίπτωση, είναι η συγκυβέρνηση CDU/CSU με τους φιλελεύθερους του FDP και αν δεν ...βγαίνουν τα κουκιά και με τη συμμετοχή των Πρασίνων.
Σε περίπτωση που την τρίτη θέση καταλάβουν τελικά οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), τότε θα κερδίσει πόντος το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού».
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η καγκελάριος Merkel θα προτιμούσε να συνεχίσει την κυβερνητική της συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες του Martin Schulz, με τους οποίους είχε μια αγαστή συνεργασία στην περασμένη της θητεία.
Μολονότι οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» του FDP αποτελούν τον φυσικό σύμμαχο των Χριστιανοδημοκρατών, οι σκληρές τους θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την Ευρωζώνη και το προσφυγικό, δεν εξυπηρετούν επί του παρόντος την ατζέντα της Angela Merkel.
Από την άλλη πλευρά, μια συγκυβέρνηση με το FDP θα περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος από τα «δεξιά της».
Παράλληλα, σε περίπτωση που συγκεντρώσει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία με το FDP, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει τους Χριστιανοδημοκράτες για την αναγκαιότητα συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού.

Τι περιμένει η Ευρώπη

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές και στη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Και σε αυτή την περίπτωση όλα θα κριθούν από την επιλογή του κυβερνητικού εταίρου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση θα είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκή, ωστόσο ανάλογα με τον εταίρο υπάρχουν μεγάλες διαφορές σχετικά με την αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Τα βασικότερα ζητήματα αφορούν τη βαθύτερη ολοκλήρωση, μέσω ενός κοινού υπουργού Οικονομικών και ενός κοινού προϋπολογισμού των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Το SPD του Martin Schulz τάσσεται υπέρ αυτού του σχεδίου, το οποίο φαίνεται να έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην καγκελάριο Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους Φιλελεύθερους.
Το FDP έχει δηλώσει την αντίθεσή του στα σχέδια βαθύτερης ολοκλήρωσης της Ε.Ε. και τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος της ING, πρόκειται για ένα όραμα εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό του SPD και των Πρασίνων.
Ως εκ τούτου, η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου από την καγκελάριο Merkel, αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την Ευρωζώνη και να δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές, τις οποίες πρέπει να αναμένουμε σύντομα.

Πηγή:www.bankingnews

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης