Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έως τον 3/2017 η πώληση από τη ΔΕΗ χαρτοφυλακίων πελατών λιανικής - Στο EWG η σύγκρουση για τα ΝΟΜΕ

Έως τον 3/2017 η πώληση από τη ΔΕΗ χαρτοφυλακίων πελατών λιανικής - Στο EWG η σύγκρουση για τα ΝΟΜΕ
H ΔΕΗ προχωρεί στη ίδρυση δυο νέων εταιριών προμήθειας και έως το Μάρτιο θα προκηρύξει διαγωνισμό πώληση τους σε ιδιώτες.
Φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει η ΔΕΗ προκειμένου να απεμπλακεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η υπόθεση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) λόγω της απαίτησης των δανειστών για αθροιστικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το World Energy News, η ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα, στη ίδρυση δυο νέων εταιριών προμήθειας, σε κάθε μια από τις οποίες θα εισφέρει χαρτοφυλάκιο 400.000 πελατών και έως το Μάρτιο θα προκηρύξει διαγωνισμό πώληση τους σε ιδιώτες. 
Το μερίδιο λιανικής αγοράς που αντιστοιχεί σε κάθε μια από τις δυο εταιρίες θα είναι της τάξεως του 6-7% και θα περιλαμβάνει μίγμα πελατών αντίστοιχο με το συνολικό μίγμα των πελατών της ΔΕΗ. 
Πρόκειται για σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά «πάγωσε» κυρίως λόγω των δυσκολιών στην επικοινωνία της ΔΕΗ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ειδικά κατά την τελευταία περίοδο της υπουργίας του Πάνου Σκουρλέτη. 
Σήμερα πλέον το σχέδιο αναθερμαίνεται, με στόχο ο διαγωνισμός για την διάθεση έναντι ανταλλάγματος σε ιδιώτες προμηθευτές των δυο εταιριών, να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. 

Η απαίτηση των δανειστών για αθροιστικό υπολογισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρισμού και τον ΑΔΜΗΕ 

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ, θα επιχειρήσει να απαντήσει στο βασικό ζητούμενο των δανειστών, αλλά και των ευρωπαϊκών οδηγιών, για άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στον ανταγωνισμό και παράλληλα να αποτρέψει την εφαρμογή του μεταβατικού μηχανισμού απελευθέρωσης της αγοράς, δηλαδή των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, με τον τρόπο που απαιτούν οι δανειστές. 
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο συμφωνίας που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των δανειστών πριν την αναχώρηση τους από την Αθήνα, προβλέπονται δυο προβληματικά σημεία σε σχέση με τη ΔΕΗ. 
Πρώτον ο αθροιστικός υπολογισμός των δημοπρατούμενων ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ και δεύτερον το «σφίξιμο» των χρονοδιαγραμμάτων σε σχέση με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ. 

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης 

Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η εμπλοκή την οποία παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έγκειται στο ότι οι δανειστές απαιτούν κάθε έτος να δημοπρατούνται οι ποσότητες ηλεκτρισμού που προβλέπονται για το συγκεκριμένο έτος, με βάση το μερίδιο αγοράς που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ, αλλά και οι ποσότητες του προηγούμενου έτους, ώστε να εμπεδωθεί το άνοιγμα της αγοράς και η μεταφορά μεριδίου λιανικής στους ιδιώτες παρόχους. 
Με άλλα λόγια οι δανειστές υποστηρίζουν ότι εφόσον για το 2016 δημοπρατήθηκαν 460 MWh που αντιστοιχούν σε 8% του μεριδίου της ΔΕΗ, για το 2017 θα πρέπει να δημοπρατηθούν ποσότητες που αντιστοιχούν στο 12% του μεριδίου της ΔΕΗ (όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση) συν το 8% του 2016. 
Έτσι για το 2018 θα πρέπει να διατεθούν ποσότητες που αντιστοιχούν σε 8+12+13% και ούτω καθεξής. 

Η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ και η συζήτηση στο Euroworking Group


Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι με τους υπολογισμούς αυτούς και με δεδομένο ότι το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής της ανέρχεται σήμερα σε περίπου 24TWh, στο τέλος της περιόδου θα έχει διαθέσει στον ανταγωνισμό σχεδόν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της, δηλαδή  περίπου 20 TWh. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τον κ. Σταθάκη ο οποίος φαίνεται να αποδέχεται την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ. 
Όμως με δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση, παραμένει ερωτηματικό ποια θα είναι η στάση που θα ακολουθήσει ο κ. Σταθάκης εφόσον οι δανειστές επιμείνουν. 
Έτσι ο χειρισμός της υπόθεσης δεν φαίνεται να είναι καθόλου εύκολος και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση σε επίπεδο Euroworking Group. 
Μάλιστα η ΡΑΕ που εκ του νόμου έχει την υποχρέωση διαμόρφωσης του πλαισίου διενέργειας των δημοπρασιών έχει εκπονήσει μια σειρά από σενάρια τα οποία έχει στη διάθεση του ο κ. Σταθάκης για να χειριστεί το θέμα. 

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρίες προμήθειας;
 
Από την πλευρά της η ΔΕΗ προωθεί το εναλλακτικό σχέδιο πώλησης των εταιριών προμήθειας το οποίο εκτιμά ότι θα προσελκύσει ενδιαφέρον όχι μόνο από εγχώριους παίκτες αλλά και από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παναγιωτάκης έχει κάνει σχετικές συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο με μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης όπως η γαλλική EdF, ενώ δεδομένο φαίνεται ότι είναι και το ενδιαφέρον των Κινέζων για την ελληνική αγορά τόσο μέσω της State Grid που εξαγοράζει το 24% του ΑΔΜΗΕ, όσο και της CMEC με την οποία η ΔΕΗ έχει υπογράψει μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας. 

Πρώτη δημοσίευση 07:07:35  26/11/2016
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης