Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στήριξη της ΔΕΗ από εγχώρια βιομηχανία για δημοπρασίες ΝΟΜΕ – ΕΒΙΚΕΝ: Εκτός μεριδίων αγοράς η Υψηλή Τάση

Στήριξη της ΔΕΗ από εγχώρια βιομηχανία για δημοπρασίες ΝΟΜΕ – ΕΒΙΚΕΝ: Εκτός μεριδίων αγοράς η Υψηλή Τάση
Με επιστολή τους προς τη ΡΑΕ, οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας σημειώνουν πως «η πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων σε ενέργεια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος της αγοράς δεν έχει συντελέσει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη προμήθεια ηλεκτρισμού
Υπέρ της γραμμής της ΔΕΗ, σε ότι αφορά τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς η βιομηχανία, ζητώντας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην λαμβάνεται υπόψη η Υψηλή Τάση στον προσδιορισμό της ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθεται μέσω των δημοπρασιών και κατ’ επέκταση στο μερίδιο αγοράς που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Σε μια επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνο Κουκλέλη και απευθύνεται προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή, η βιομηχανία επισημαίνει ότι σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη εφαρμογής των ΝΟΜΕ (Δεκέμβριος 2016) η διείσδυση των εναλλακτικών προμηθευτών στους καταναλωτές Υψηλής Τάσης (περίπου 6.800 GWh) είναι μηδενική και ως εκ τούτου δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τη ΡΑΕ στον προσδιορισμό των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διατίθεται μέσω των δημοπρασιών.
Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η ΡΑΕ «θα πρέπει να λάβει πρόσφορα ρυθμιστικά μέτρα που να εξασφαλίζουν την ισορροπημένη διάχυση του οφέλους σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών».
Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν ως μέτρο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος στο 50% έως το 2020.
Η πρώτη δημοπρασία έγινε τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό στις 18 Οκτωβρίου θα γίνει μια ακόμη δημοπρασία, ίσως η τελευταία του έτους.

Απολογισμός των δημοπρασιών ρεύματος από τη ΡΑΕ

Εν όψει αυτού, αλλά και όπως προβλέπει το Μνημόνιο, η ΡΑΕ θα πρέπει να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών απολογισμό της εφαρμογής του μέτρου, καθώς και να ορίσει τις ποσότητες ηλεκτρισμού που θα διατεθούν στη δημοπρασία της 18ης Οκτωβρίου.
Λόγω των εξελίξεων αυτών η ΕΒΙΚΕΝ με την επιστολή της παίρνει θέση για τον τρόπο εφαρμογής των ΝΟΜΕ και διαπιστώνει ότι «η ανάπτυξη του ανταγωνισμού είναι πολύ αργή, ενώ παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης».
Μάλιστα αναφέρει ότι αυτό σημαίνει πως «επί του παρόντος το ρυθμιστικό μέτρο των δημοπρασιών, δηλαδή η εξασφαλισμένη πρόσβαση σε ενέργεια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος της αγοράς, δεν έχει συντελέσει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού».
Η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει επίσης ότι «το επίπεδο διείσδυσης των εναλλακτικών προμηθευτών στη λιανική αγορά, εμφανίζει σοβαρές ασυμμετρίες μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών πελατών» και προσθέτει ότι στη Μέση Τάση (μεγάλα εμπορικά, βιοτεχνία βιομηχανία) η ΔΕΗ έχει απωλέσει μερίδιο άνω του 30%, στη Χαμηλή Τάση (οικιακά, μικρά εμπορικά), το μερίδιο του ανταγωνισμού δεν ξεπερνά το 10%, ενώ στην Υψηλή Τάση η ΔΕΗ εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό προμηθευτή.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το γεγονός ότι «ο ανταγωνισμός δεν έχει απευθυνθεί καθόλου στην Υψηλή Τάση, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές συνδυάζουν σταθερό (ή ευέλικτο) προφίλ με πολύ υψηλή κατανάλωση, κάτι που εξασφαλίζει σε κάθε προμηθευτή το αναγκαίο φορτίο βάσης για να απευθυνθεί στη συνέχεια στη Χαμηλή Τάση, μαρτυρά στοχευμένες εμπορικές στρατηγικές εκ μέρους των εναλλακτικών προμηθευτών, με στενό ορίζοντα τη διάρκεια ισχύος του μέτρου».
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς υποστηρίζει και η ΔΕΗ, η οποία μιλάει για Cherry Picking καταναλωτών εκ μέρους των ανταγωνιστών της, και ζητά να μην προσμετρούνται στο μερίδιο της οι καταναλωτές Υψηλής Τάσης και οι ευάλωτοι καταναλωτές.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου

Η ΕΒΙΚΕΝ με την επιστολή της καλεί επίσης τη ΡΑΕ να διερευνήσει:
•    Εάν και σε ποιο βαθμό η επιδότηση των εναλλακτικών προμηθευτών έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του μέτρου.
•    Εάν και σε ποιο βαθμό η τυχόν καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα / μη ορθό σχεδιασμό του μέτρου ή σε απροθυμία των ανταγωνιστών να αναλάβουν ρίσκα όπως η έκθεση στην Οριακή Τιμή του Συστήματος και ο πιστωτικός κίνδυνος.
•    Εάν και σε ποιο βαθμό οι στρατηγικές ανάπτυξης του ανταγωνισμού βασίζονται σε μακροχρόνιο σχεδιασμό (πέραν του ορίζοντα εφαρμογής του ρυθμιστικού μέτρου) και στην ισορροπημένη διάχυση του οφέλους σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Κλείνοντας η ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένως εκφράσει τις επιφυλάξεις της ως προς την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ως ρυθμιστικό μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς και προτείνει στη ΡΑΕ να λάβει ή να προτείνει τη λήψη ειδικών ρυθμιστικών μέτρων, «ιδίως αναφορικά με τις προς δημοπράτηση ποσότητες, συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην επίτευξη του επιδιωκόμενου ανοίγματος της εγχώριας λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης