Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) για δύο έτη, με τριμηνιαίες αξιολογήσεις προτείνουν οι δανειστές στην Αθήνα

Ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) για δύο έτη, με τριμηνιαίες αξιολογήσεις προτείνουν οι δανειστές στην Αθήνα
Η «γραμμή» που θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι για την Ελλάδα μετά το πέρας του μνημονιακου προγράμματος είναι η λεγόμενη "ενισχυμένη", η οποία θα περιλαμβάνει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις
Πρόταση για στήριξη της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια μετά το μνημόνιο μέσω μιας «πιστωτικής γραμμής»  κομίζει σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Declan Costello (Ντέκλαν Κοστέλο) φθάνοντας αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. 
Τον έλεγχο αυτής της γραμμής- που θα μπει σε εφαρμογή μετά τον Αύγουστο του 2018 που εκπνέει το τρίτο μνημόνιο -θα έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ( ESΜ) και αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν θα είναι η ήπια γραμμή (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση ή η ενισχυμένη (ECCL), όπου σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η ανά τρίμηνο παρακολούθηση.  
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα δεν μπορεί να πετύχει «καθαρή έξοδος» στις αγορές ακόμη και ότι θα χρειαστεί κάποια συμπληρωματική υποστήριξη για να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Εκτός και αν στις συζητήσεις που θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης (ως το τέλος Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου 2018) ανοίξει η κυβέρνηση θέμα για μικρότερα πρωτογενή αποτελέσματα – κάτι το οποίο έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν αλλά οι θεσμοί ήταν αμετακίνητοι ως  αυτό το θέμα.
Μάλιστα δεν συζητούσαν ούτε καν για 0,5% μείωση του στόχου στα πρωτογενή και οτιδήποτε πιο κάτω από 3,5% ήταν απαγορευτικό για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το Μνημόνιο... αλλιώς

Η «γραμμή» την οποία πάντως θέλουν να «φορέσουν» οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα, είναι η ενισχυμένη η οποία θα περιλαμβάνει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις όπως και το μνημόνιο.
Επί της ουσίας θα είναι ένα μνημόνιο με άλλη όμως ονομασία.
Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλαδή οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο , θεωρούνται από τους πιστωτές ως μία καλή «μαγιά» μέτρων για τις νέες μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και αν μη τι άλλο θα βάλουν σε νέα δοκιμασία τα νοικοκυριά και όλους τους εργαζόμενους.
Το «τυράκι»  για τη νέα πάρει η Ελλάδα την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή θα είναι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Θα προηγηθεί η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα λειτουργεί, όμως, στα πρότυπα του ΔΝΤ. 
O νέος μηχανισμός θα αγοράσει τα εναπομείναντα δάνεια της Ελλάδας προς το ΔΝΤ που υπολογίζεται ότι του χρόνου το Καλοκαίρι θα έχουν μειωθεί στα 11 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια με τη συνδρομή της EKT θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες τα ANFA.
Προωθείται παράλληλα πενταετής επιμήκυνση των δανείων που λήγουν μέσα στην τριετία 2022-24 ώστε να ξεπερασθεί ο σκόπελος των αποπληρωμών.  
Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου που έχει τεθεί ως στόχος για να κλείσει η 3η αξιολόγηση ενώ ανάλογο σήμα θα δώσει και ο Πρωθυπουργός κατά το σημερινό υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης