Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο Schaeuble θα αποφασίσει για τον 4ο γύρο ΑΜΚ στις τράπεζες

Ο Schaeuble θα αποφασίσει για τον 4ο γύρο ΑΜΚ στις τράπεζες
Ο Schaeuble λοιπόν θα εστιαστεί στο τι περισσεύει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, τι κεφάλαια περισσεύουν και με βάση τους υπολογισμούς….θα κριθεί εάν θα υπάρξει και 4ος γύρος ανακεφαλαιοποιήσεων
Οι Έλληνες τραπεζίτες θα βρεθούν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου στην Φρανκφούρτη έχοντας επαφές με τον SSM και προφανώς το ζήτημα των AQRs, των προβληματικών δανείων θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Αν και η συνάντηση είναι εθιμοτυπική και ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει AQRs….την τελική απόφαση θα την λάβει ο Schaeuble ο γερμανός υπουργός οικονομικών και όχι ο Draghi της ΕΚΤ.
Ο Schaeuble θα συνεχίζει να είναι υπουργός οικονομικών της Γερμανίας και μετά τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ο Schaeuble έχει μια πολύ καθαρή θέση γύρο από το ελληνικό ζήτημα.
«Δεν θέλει να πάει στο κοινοβούλιο του και να ζητήσει νέα λεφτά για την Ελλάδα».
Ο Schaeuble λοιπόν θα εστιαστεί στο τι περισσεύει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, τι κεφάλαια περισσεύουν και με βάση τους υπολογισμούς….θα κριθεί εάν θα υπάρξει και 4ος γύρος ανακεφαλαιοποιήσεων, νέων αυξήσεων κεφαλαίου το 2018 στις ελληνικές τράπεζες.
Πολύ σοβαρή και αξιόπιστη πηγή, καλά ενημερωμένη που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει μια παράμετρο άκρως σημαντική για το ελληνικό banking, παράμετρο που μπορεί να εξελιχθεί σε γεγονός τους επόμενους μήνες.
«Οι ανάγκες για νέα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα κριθούν όχι με τραπεζικά κριτήρια αλλά καθαρά πολιτικά.
Όμως και τα πολιτικά κριτήρια έχουν περιορισμούς.
Η Γερμανία και ο Schaeuble θα αποτιμήσουν τι κεφάλαια περισσεύουν από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 40 δισεκ. ευρώ και μέχρι την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα λάβει άλλα 8 με 12 δισεκ. ανάλογα με το πόσες αξιολογήσεις ακόμη θα πραγματοποιηθούν και πόσες δόσεις θα χρησιμοποιήσει ακόμη η Ελλάδα.
Δηλαδή από τα 86 δισεκ. θα έχει χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τα 48 με 52 δισεκ.
Απομένουν από τα 86 δισεκ. περίπου 34 με 38 δισεκ. ευρώ.
Τα 12 δισεκ. περίπου θα χρησιμοποιηθούν από τον ESM για να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Άρα 34 με 38 δισεκ. μείον 12 δισεκ. 22 με 26 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί 1000% νέα πιστωτική γραμμή θα είναι τεράστιο ρίσκο να πειραματιστεί η Ελλάδα εκτός μνημονίων χωρίς να διαθέτει ένα μηχανισμό ασφαλείας.
Θα χρειαστεί οπωσδήποτε μια πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL διάρκειας 1 με 1,5 χρόνων όπως ορίζει το πλαίσιο των πιστωτικών γραμμών με δυνατότητα rollover δηλαδή μετάθεσης ακόμη 1 ή 1,5 έτους.
Από τα 22 με 26 δισεκ. πόσα χρειάζονται για την ECCL γραμμή που θα λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας για τις εξόδους της Ελλάδος στις αγορές ώστε να επιτυγχάνει λογικά επιτόκια;
Κατ΄ ελάχιστο 5 δισεκ. αλλά η λογική λέει ότι θα χρειαστούν 20 δισεκ.
Εάν χρειαστούν για την ECCL γραμμή 20 δισεκ. τότε απομένουν 2 με 6 δισεκ. για…τις τράπεζες.
Με 6 δισεκ. επιπλέον κεφάλαια εφόσον απομείνουν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως απόθεμα ασφαλείας για την 4η ανακεφαλαιοποίηση.
Εάν υπάρχουν κεφάλαια, εάν περισσέψουν κεφάλαια στο τρίτο μνημόνιο, θα υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Εάν δεν περισσέψουν κεφάλαια από το τρίτο μνημόνιο δεν θα υπάρξει 4ος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου»

Εάν οι τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια τι ύψους θα είναι;
Εάν δεν χρειαστούν η ΕΚΤ θα ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων της ως προς τα NPLs;

Στα ερωτήματα αυτά οι απαντήσεις είναι οι εξής
Οι τράπεζες εφόσον χρειαστούν κεφάλαια θα είναι ύψους 5 με 7 δισεκ. ευρώ αν και θα ήταν ιδανικό να έφθαναν τα 10 δισεκ. ώστε το capital buffer τους το κεφαλαιακό τους απόθεμα να φθάσει από 9 στα 20 δισεκ. ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια πλήρως κεφαλαιοποιημένες και άριστα οργανωμένες. 
Εάν δεν χρειαστούν κεφάλαια είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τράπεζες
-Στην αξιολόγηση TAR Troubled Asset Review δηλαδή ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων κυρίως δανείων των τραπεζών
-Στα IFRs 9 που θα περιλαμβάνει αύξηση προβλέψεων με απόσβεση 5 χρόνια που θα προσδιοριστούν στον ισολογισμό χρήσης 2017
-Στα stress tests του Ιουλίου 2018….
Σε αυτές τις 3 αξιολογήσεις θα προκύψουν 4 έως 6 δισεκ. ανάγκες για νέες προβλέψεις οι οποίες θα μειώσουν το κεφαλαιακό απόθεμα σημαντικά.
Στα IFRS 9 υπάρχει η δυνατότητα απόσβεσης σε 5 χρόνια.
Εάν θέλουν να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες, θα μπορούσαν να ενσωματώσουν στα IFRs 9 και το TAR ώστε να ισχύει η 5ετής απόσβεση.
IFRs 9 και TAR μπορεί να φθάσουν έως τα 6 δισεκ. για τις τράπεζες.
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι εάν αυτές οι νέες προβλέψεις – άρα ζημίες – θα περάσουν από την καθαρή θέση ή τα αποτελέσματα.
Εάν περάσουν από τα αποτελέσματα θα ενεργοποιηθεί ο νόμος που αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία DTA που φθάνει στις τράπεζες στα 19,8 δισεκ.
Όσες τράπεζες σε μια οικονομική χρήση έχουν ζημίες, υποχρεούνται να εκδώσουν κοινές μετοχές ύψους ανάλογου των ζημιών, υπέρ του δημοσίου, συμψηφίζοντας τις ζημίες με την αναβαλλόμενη φορολογία.

Πηγή:www.bankingenws.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης