Διεθνή

Κάτω από μισό τρις κ.π φυσικού αερίου περιέχει το κοίτασμα «Ονησίφορος» στην Κύπρο – Τα πλήρη αποτελέσματα

Κάτω από μισό τρις κ.π φυσικού αερίου περιέχει το κοίτασμα «Ονησίφορος» στην Κύπρο – Τα πλήρη αποτελέσματα
«Τα αποτελέσματα αυτά, δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο, ωστόσο η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική»
Λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου κατέδειξε η γεώτρηση στο κοίτασμα "Ονησίφορος", δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο υπεράκτιο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα αποτελέσματα αυτά, σημείωσε, δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο, ωστόσο ανέφερε ότι η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής  ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος "Ζορ".
Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα, οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» από διασταυρωμένες τεχνοκρατικές πηγές που ασχολούνται με τη γεώτρηση, αναφέρουν, ότι το γεωτρύπανο έφτασε στο κοίτασμα, βρίσκοντας ακριβώς τη γεωλογική δομή, την ποιότητα και το είδος πετρωμάτων που προσδοκούσαν, με την αναμενόμενη πορότητα που υπόσχεται καλή ποιότητα και ποσότητα φυσικού αερίου.
Μάλιστα, οι έρευνες για τεχνολογική αξιολόγηση του κοιτάσματος, που έγιναν με τη «μέθοδο βεντούζας τοιχώματος», που δίνει διάφορα σημαντικά στοιχεία αλλά και μετρήσεις ρυθμού ροής φυσικού αερίου εξαιρετικής ακρίβειας, επιβεβαίωσαν ότι το κοίτασμα είχε τα αναμενόμενα μέσω ερμηνείας των σεισμογραφικών δεδομένων χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και οι δύο από τις τρεις διαστάσεις του.
Όμως, το αέριο που περιέχεται σε αυτό, υπολογίζεται –με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις– σε ποσότητες που δεν φθάνουν στο 1 τρισ. κ. πόδια.
Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι υπήρξε μέσα στις δεκάδες αιώνες διαρροή αερίου μέσα από το «μπαλόνι» του κοιτάσματος, μείωση της εσωτερικής πίεσης και η επακόλουθη σε τέτοιες περιπτώσεις εισροή νερού.  
Αν και πρόκειται για τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και πως η αξιολόγηση του κοιτάσματος θα απαιτήσει  πολλές εβδομάδες μελετών και επεξεργασίας δεδομένων, η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει αισθητά.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κοίτασμα, σε ποσότητα που θα κάλυπτε για παράδειγμα τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για 20 χρόνια.
Όμως με τις ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, για να υπάρχει οικονομική ανταπόδοση της ανάπτυξης του κοιτάσματος, θα πρέπει αυτό να γίνει συμπληρωματικά με άλλα κοιτάσματα στην περιοχή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης