Αναλύσεις

Ο Α. Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ: "Η χώρα περνά επιτέλους από το Grexit στο Grinvest"

Ο Α. Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ:
«Ελπίζω να σας ξαναδώ του χρόνου στην 83η ΔΕΘ, με την χώρα εκτός μνημονίων», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία, αλλά "κύρια έγνοιά μας είναι να διαμορφώσουμε τις πολιτικές ώστε η Ελλάδα να μην ξαναγυρίσει στο παρελθόν", τόνισε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.
Μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας, αφού παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος του λαού στερήθηκε ακόμη και να ονειρεύεται, τόνισε πως ανοίγεται μπροστά μας ένας καινούριος  δρόμος με νέες προκλήσεις και τεράστιες δυνατότητες, αλλά και ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά.
"Χρέος μας να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και μεταξύ άλλων πρόσθεσε "εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεωκόπησε", ενώ μίλησε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αφού έρχονται μετά από σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως είπε, «η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές», «υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στους εταίρους μας», "η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει τις ελπίδες σε βεβαιότητα", ενώ "η χώρα γίνεται στρατηγικός εταίρος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου, E. Macron, στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα ότι αποχαιρετώντας τον Macron στο αεροδρόμιο συνάντησε επιχειρηματίες που τον συνόδευαν και ένας από αυτούς του είπε ότι "καταφέρατε να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest".
«Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Macron, η επίσκεψη του Προέδρου Obama , του Ρώσου Προέδρου V. Putin και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Περαιτέρω,  υπογράμμισε ότι η μετάβαση στη νέα έποχή γίνεται με συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες", αλλά και ότι "η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας».
Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι "δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας", ενώ "ήταν δίκαιο και έγινε, σταθεροποίηση της οικονομίας με μέτρα ανακούφισης για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες", "η  επέκταση του νόμου και η νέα ρύθμιση που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας & μετά το τέλος του 2017".

"Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό"

"Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας, σημείωσε ότι για 3η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι η 1η χώρα σε απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων», ενώ στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος μίλησε για τη δρομολόγηση ενός θεσμικού πλαισίου παροχής μικροπιστώσεων σε επιχειρήσεις που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2017, σημείωσε για τις  άμεσες ξένες επενδύσεις ότι το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ και τόνισε «αναμορφώνουμε τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου της αγοράς».
Ανέφερε ότο τον Οκτώβριο ενεργοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), ενώ τόνισε ότι" σε 2 χρόνια ολοκληρώσαμε οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο".
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων», αλλά και ότι συστάθηκαν 206 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων σε διάστημα 6 μηνών, τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, μέχρι το τέλος του 2017 θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, ενώ ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανάπτυξη και τουρισμός

«Βασικό αίτημα που μας απασχολεί, όπως όλους, είναι η ανάπτυξη.
Αλλά ανάπτυξη για ποιον;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη των αριθμών που δεν είναι για τους πολλούς, μόνο ανάπτυξη δεν είναι», αλλά και ότι «πυλώνας της ανάπτυξης ο τουρισμός», σημειώνοντας ότι «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οδήγησαν και σε πραγματική έκρηξη στον τομέα του τουρισμού».
«Μεγάλο στοίχημα, το πώς θα κάνουμε ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, συνδέοντάς τα και με τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «μέλημά μας, το προσεχές διάστημα, να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων [στον πρωτογενή τομέα]».

«Όραμά μας το ψηφιακό δημόσιο του 2020»

«Όραμά μας είναι το «ψηφιακό δημόσιο του 2020» ώστε οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι αν αυτό επιτευχθεί «θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στη χώρα τα τελευταία χρόνια».
Στο Δημόσιο, όπως ανέφερε, προχωράμε σε διαμόρφωση νέων θεσμών, που θα εγγυώνται την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Η πληγή της ανεργίας

Πρέπει να κλείσει η πληγή της ανεργία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος.
Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%».
Μίλησε για αντιστροφή της τάσης μείωσης της σταθερής απασχόλησης, καθώς  «από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας».
 «Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ανεργία είναι το ζήτημα που μας πληγώνει όλους, για να αντιμετωπιστεί πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη και δουλειές, "τα  αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι το επίπεδο της ανεργίας να πέσει σε ανεκτά επίπεδα", ενώ "βασική μας κατεύθυνση είναι η παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, προς όφελος της εργασίας", κάτι που χαρακτήρισε δύσκολο.
Υπογράμμισε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας και αναπροσαρμόζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, υπέρ των εργαζομένων, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν αναλυτικά προγράμματα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, σύντομα 40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια αναμένεται να επωφεληθούν όταν προσληφθούν, μέσω σχετικών κινήτρων, ενώ θα επιχορηγείται για 12 μήνες η πρώτη πρόσληψη εργαζόμενου 18-34 ετών σε κοινωνικές κ.α. επιχειρήσεις.

Έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών στη ψηφιακή μας πολιτική

Μίλησε για έντονο κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεών τους «στη ψηφιακή μας πολιτική», εξηγώντας ότι 410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν ξεχασμένες», ενώ «14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση.
Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».
Παράλληλα, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και μάλιστα, σε πείσμα πολλών.
Όπως είπε, «τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου: να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους.
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Ενδιαφέρον για Θεσσαλονίκη

Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων.
Αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό.
Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.

Στην 83η ΔΕΘ η χώρα να είναι εκτός μνημονίων

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός  είπε «ελπίζω να σας ξαναδώ του χρόνου στην 83η ΔΕΘ, με την χώρα εκτός μνημονίων» αλλά και ότι «στόχος μας είναι  να πετύχουμε ώστε να συζητάμε εδώ του χρόνου πώς θα σχεδιάσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης