Αναλύσεις

Τσίπρας: Έργο ιστορικής και τεράστιας οικονομικής συνεργασίας η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας

Τσίπρας: Έργο ιστορικής και τεράστιας οικονομικής συνεργασίας η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας
Πρόκειται για ένα έργο που ικανοποιεί τις ανάγκες δεκαετιών υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας
Έργο ιστορικής σημασίας και τεράστιας οικονομικής, εμπορικής και γεωπολιτικής αξίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της σχετικής συμφωνίας στην Καβάλα.
«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στην Καβάλα, σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ήρθε σε μια μέρα σημαντική για τη Βουλγαρία, μια μέρα που γιορτάζουν την εθνική τους επέτειο.
Έχουμε και εδώ μια σημαντική μέρα για τη σύνδεση των δυο χωρών, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας -Βουλγαρίας» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «καίριας και κομβικής σημασίας τη συνεργασία των δυο χωρών».
«Καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB».
Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για ουσιαστική συνεργασία μας στο ζητήματα ασφαλείας με αιχμή την προσφυγική κρίση και τόνισε πως οι δυο χώρες κατάφεραν να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως μετά τη Σύνοδο (σ.σ. την τριμερή των δύο χωρών με την Σερβία) τον περασμένο Ιούλιο, αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική, γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο «για ένα έργο που ικανοποιεί τις ανάγκες δεκαετιών, αναβαθμίζει τις μεταφορές στις χώρες μας, προσελκύει νέες παραγωγικές μονάδες, ενισχύει τις υπάρχουσες και θα αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι καίριας σημασίας τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μέσα στην Ε.Ε., καθώς οι δύο χώρες καταφέρνουν να δημιουργούν θετικές εξελίξεις σε καίρια ζητήματα.
«Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε ως μήνυμα, είναι ότι εμείς οι Βαλκάνιοι μπορούμε να συνεργαστούμε» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως έχουμε όραμα και αυτό το όραμα θα το κάνουμε πράξη.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υποστήριξε πως η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου αποτελεί μια συνέχεια της διασύνδεσης των δύο περιοχών, χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό που αποτελεί ένα έργο υποδομών των δύο κρατών, τονίζοντας ότι η Βουλγαρία είναι το ελπιδοφόρο σύνορο της ΕΕ.
«Όποιος θέλει ας μιλάει για το παρελθόν.
Εμείς με τον Τσίπρα μιλάμε για το μέλλον» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προβλέπει τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών και συγκεκριμένα των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα αντίστοιχα της Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, η γραμμή θα ξεκινά από το Δούναβη και μέσω των λιμανιών της Βάρνας κατ του Μπουργκάς θα φτάνει σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.
Θα περιλαμβάνει νέα χάραξη για σιδηροδρομική σύνδεση με την Καβάλα και η επένδυση θα φτάσει τα 3,5-4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και τα 6,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης