Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

The Strategic Culture Foundation: Οι τρεις επικίνδυνες αυταπάτες για τη Βόρειο Κορέα

The Strategic Culture Foundation: Οι τρεις επικίνδυνες αυταπάτες για τη Βόρειο Κορέα
Η κατάσταση στην χερσόνητο της Κορέας επιδεινώνεται και κλιμακώνεται επικίνδυνα....
Λένε ότι οι περισσότεροι από τους πραγματικούς κινδύνους του κόσμου δεν είναι αυτοί που οι άνθρωποι γνωρίζουν αλλά αυτοί που ηθελημένα ή μη αγνοούνται.
Η περίπτωση της Βορείου Κορέας είναι μια τέτοια περίπτωση ενός πολύ σοβαρού κινδύνου.
Όπως αναφέρει το The Strategic Culture Foundation οι ΗΠΑ αγνοούν 3 σοβαρούς κινδύνους για την Βόρειο Κορέα…..

Επικίνδυνη παράλειψη 1: Όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, είναι «στο τραπέζι».

- Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές «επιλογές» τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Η.Π.Α. κατά της Βόρειας Κορέας που να μην καταλήξουν στην καταστροφή.
 Η προοπτική ότι ένα «χειρουργικό χτύπημα» θα μπορούσε να «βγάλει» εκτός δράσης όλες τις πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις της Πιονγκγιάνγκ είναι μια μυθοπλασία.
Κανείς δεν πιστεύει ότι μια περιορισμένη επίθεση θα μπορούσε να εξαλείψει την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να ανταποδώσει με σκληρότητα.
Σε κίνδυνο θα βρίσκονταν όχι μόνο οι σχεδόν 30.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Κορέα αλλά και 25 εκατομμύρια άνθρωποι στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, για να μην αναφέρουμε και εκατομμύρια στην υπόλοιπη Νότια Κορέα και ίσως στην Ιαπωνία.
Κάθε προληπτική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα πρέπει να είναι μαζική από την αρχή, προκαλώντας άμεσα τεράστιες καταστροφές στους Βορειοκορεάτες.
Εάν δεν πετύχει η καθολική καταστροφή του καθεστώτος της Βορείου Κορέας είναι βέβαιο ότι μετά θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες.

Επικίνδυνη παράλειψη 2: Η Βόρεια Κορέα πρέπει να αποπυρηνικοποιηθεί.

Είχε αρέσει είτε όχι, η Βόρειος Κορέα είναι κράτος που κατέχει πυρηνικά όπλα εκτός της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και θα παραμείνει έτσι.
Ο Kim Jong-un έμαθε από τα μαθήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και του Μουαμάρ Καντάφι.
Επειδή ο Kim έχει όπλα μαζικής καταστροφής και μάλιστα πυρηνικά, θα προσπαθήσει να παραμείνει ζωντανός στην εξουσία.

Επικίνδυνη παράλειψη 3: Αν οι ΗΠΑ πιέσουν την Κίνα σκληρά, το Πεκίνο θα λύσει το πρόβλημα….για τους αμερικανούς.

Δεν υπάρχει κανένας συνδυασμός κυρώσεων, απειλών ή πιέσεων από τις ΗΠΑ που θα κάνουν την Κίνα να λάβει μέτρα που είναι θεμελιωδώς αντίθετα με τα ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της.
Θεωρητικά η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να δημιουργήσει ένα εσωτερικό πραξικόπημα για να ανατρέψει τον Kim υπέρ μιας νέας ηγεσίας της Βορείου Κορέας που θα ήταν μαριονέτα, ωστόσο η διατήρηση του σημερινού οδυνηρού καθεστώτος είναι η μόνη επιλογή της Κίνας αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει την προοπτική στα σύνορά τα δύο κορεατικά κράτη η Βόρειος και η Νότιος Κορέα να ενωθούν υπό μια κυβέρνηση σύμμαχο των ΗΠΑ.
Μετά την εμπειρία που αποκόμισε η Ρωσία με την επέκταση του ΝΑΤΟ μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, γιατί η Κίνα να θεωρήσει ως αξιόπιστες  τις διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον (που δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτως ή άλλως) ότι δεν θα παρέμβει για να ελέγξει την χερσόνησο της Κορέας;
Εάν η Κίνα αρνηθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας τότε οι ΗΠΑ θα το πράξουν με τους όρους τους.
Όπως είχε περιγράψει ο πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, John Bolton με την «κατάρρευση του καθεστώτος της Βορείου Κορέας, θα υπάρξουν τεράστιες ροές προσφύγων, ενώ οι σημαίες των ΗΠΑ θα κυματίζουν κατά μήκος του ποταμού Yalu».
 «Η Κίνα μπορεί να το κάνει πιο εύκολο ή πιο δύσκολο: είναι επιλογή τους.
Εάν κάτω από ένα τέτοιο σενάριο οι δυνάμεις των ΗΠΑ καταλήξουν στα σύνορα της Κίνας, δεν θα φύγουν σύντομα.
Μην είστε τόσο σίγουροι.
Το 1950, την τελευταία φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν στον ποταμό Yalu, κινεζικά στρατεύματα παρατάχθηκαν στον ποταμό Yalu.
Η φαινομενικά εβδομαδιαία άνοδος και πτώση των επιπέδων ντεσιμπέλ της πολεμικής ρητορικής από ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα αποκρύπτει τις πραγματικότητες πίσω από αυτές τις τρεις αυταπάτες.
Η στρατηγική της Βορείου Κορέας στηρίζεται στην απλότητα: «αν κάνεις κάτι κακό σε μας, θα κάνουμε κάτι πραγματικά, πολύ κακό για σένα».
Ποιες είναι οι δυνατότητες των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να βγάλουν τη Νότιο Κορέα από τον τροχό των χάμστερ και να λύσουν το πρόβλημα πέραν από απειλές και κυρώσεις;
Λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο Steve Bannon είχε πει όταν ρωτήθηκε:
«Μπορεί να λύσει κάποιος την εξίσωση που λέει πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν τα πρώτα 30 λεπτά από τα συμβατικά όπλα;
Και η απάντηση του Bannon ήταν «δεν ξέρω για τι μιλάς, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για το θέμα της Βορείου Κορέας».
Εν συνεχεία ο Bannon έφυγε από τον Λευκό οίκο.
Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι.
Έχουν υπάρξει αναφορές για άμεσες επαφές παρασκηνίου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.
Στο περιοδικό Global Times του Πεκίνου της 10ης Αυγούστου 2017 («Το ατρόμητο παιχνίδι στην Κορεατική Χερσόνησο διατρέχει κίνδυνο πραγματικού πολέμου»), το οποίο θεωρείται γενικά ότι αντικατοπτρίζει τη θέση της κινεζικής κυβέρνησης:
«Η Κίνα θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές ότι εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πυραύλους που απειλούν πρώτα το έδαφος των ΗΠΑ και υπάρξουν αντίποινα των ΗΠΑ, η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη.
Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν εχθροπραξίες και οι αμερικανοί προσπαθήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να αλλάξουν το πολιτικό πρότυπο της Κορεατικής Χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει να το κάνουν».
Αυτό σημαίνει ότι αν ο Kim επιτεθεί στις ΗΠΑ, θα είναι μόνος του. Αν επιτεθούν οι αμερικανοί στην Βόρειο Κορέα, τότε οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε πόλεμο με την Κίνα.
Στην τελευταία περίπτωση, η Ρωσία θα παράσχει στην Κίνα πλήρη στήριξη.
Υπάρχει μία και μόνο μία προτεραιότητα που πρέπει να καθοδηγήσει την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την Κορέα.
Δεν πρόκειται για αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα ή ακόμα και την ευημερία της Νότιας Κορέας ή της Ιαπωνίας.
Στόχος είναι ο Kim να μην μπορέσει να αναπτύξει ένα πυραυλικό σύστημα ικανό να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά τι γίνεται με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία;
Οι «συμμαχίες» των ΗΠΑ με τις χώρες αυτές είναι μια μυθοπλασία. Οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλειά τους αλλά δεν συνεργάζονται για την υπεράσπιση της αμερικανικής επικράτειας, δεν κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τους αμερικανούς, ούτε μπορούν.
Οι Η.Π.Α. δεν αποκομίζουν οφέλη με το να βρίσκονται 5 χιλιάδες μίλια μακριά από την αμερικανική ηπειρωτική χώρα.
Ήρθε η ώρα να ισχύσει το «Αμερική Πρώτα»
Αρχικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσε να πάρουν σοβαρά υπόψη την πρόταση της Κίνας για διπλή εκατέρωθεν λύση.
Από τη μία πλευρά, η Βόρειος Κορέα θα πρέπει αναστείλει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα, και συγκεκριμένα θα σταματήσει τις δοκιμές όπλων με πιθανή διηπειρωτική εμβέλεια.
Οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα θα αναστείλουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης με στόχο την ηγεσία της Βόρειας Κορέας.
Η κορυφαία προτεραιότητα των Αμερικανών αξιωματούχων είναι η προστασία των ΗΠΑ….. «αλλαγή καθεστώτος» στη Βόρεια Κορέα, είναι δύσκολο εγχείρημα.
Εάν περάσει η πρόταση της Κίνα οι Βορειοκορεάτες και οι συμμορφωθούν τότε ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρόπνοη διευθέτηση αυτής της κρίσης που προέρχεται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και σε βάθος χρόνου μια επαενωμένη και ουδέτερη Κορέα.
Εάν δεν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια τότε τα χειρότερα είναι εμπρός.

Πολεμικά σενάρια στην χερσόνησο της Κορέας

Με το παράθυρο να κλείνει γρήγορα για τις ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσουν τον Kim Jong Un από την απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου εξοπλισμένου με πυρηνική κεφαλή, στρατηγικοί αναλυτές αρχίζουν να αναλύουν τις στρατιωτικές επιλογές του Προέδρου Donald Trump αναφέρει σε δημοίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε αυτό το μήνα τη η Βόρεια Κορέα θα συναντηθεί με "φωτιά και οργή" εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Αφού τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν για τις αυστηρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Kim Jong Un, η Βόρεια Κορέα επανέλαβε τη στάση της ότι το πρόγραμμά της για πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητο για την αποτροπή εισβολής των ΗΠΑ.
Ο στρατός της Πιονγκγιανγκ αύξησε περαιτέρω την ένταση με τη δοκιμή-εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία.
Για τον Trump και τις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές.

1. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να δοκιμάσουν ένα "χειρουργικό" χτύπημα;

Πιθανότατα δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά.
Οι πύραυλοι και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας είναι διασκορπισμένα και κρυμμένα σε όλο το ορεινό τοπίο της χώρας.
Εάν οι ΗΠΑ δεν τα καταστρέψουν όλα, θα αφήσουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή του Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Ασία ευάλωτους σε επιθέσεις πυραύλων - είτε με συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.
Ακόμη και αν οι ΗΠΑ κατάφεραν να εξαλείψουν τα πάντα, η Σεούλ θα εξακολουθούσε να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.

2. Γιατί ο Kim Jong Un να χτυπήσει με πυρηνικά;

«Ακόμα και ένα περιορισμένο χτύπημα των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα θα υπήρχε ο κίνδυνος η Πιονγκγιανκ να το εκλάβει ως ένα προπομπό ενός μεγαλύτερου χτυπήματος και να αντιδράσει και να χτυπήσει με τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Jeffrey Lewis, διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury.
Με κάποιο τρόπο, οι ΗΠΑ. θα πρέπει να υποδείξουν τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στον κύριο σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της, την Κίνα, ότι μια χειρουργική στρατιωτική επέμβαση θα είναι περιορισμένη και ότι θα πρέπει να αποφευχθούν πυρηνικά αντίποινα.

3. Είναι η αλλαγή καθεστώτος μια επιλογή;

Η νέα ηγεσία δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε έναν νέο τρόπο σκέψης μεταξύ της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας.
Η παρατεταμένη έκθεση του Kim Jong Un στις δυτικές αξίες, καθώς πήγε  σχολείο στην Ελβετία, οδήγησε ορισμένους να σκεφτούν ότι θα μπορούσε να επιλέξει να ανοίξει τη χώρα του στον κόσμο.
Αυτό ίσχυε μέχρι να πάρεςι την εξουσία στα χέρια του και να αποδείξει ότι αυτό τελικά δεν ίσχυε.
Επιπλέον, εάν ο Kim Jong Un έμπαινε στο στόχαστρο των ΗΠΑ, για να απομακρυνθεί από την εξουσία, τότε η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να απομακρύνει και την ελίτ που τον περοστοιχίζει, μεγαλώνοντας κατά πολύ τη λίστα με τα άτομα που θα έπρεπε να "απομακρυνθούν".
Η Κίνα, φοβούμενη τόσο την κρίση των προσφύγων όσο και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορά της, θα προσπαθήσει πιθανότατα να στηρίξει το υπάρχον καθεστώς.

4. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι η καλύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ;

Μια πλήρης εισβολή θα ήταν απαραίτητη για την ταχεία καταστροφή του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας καθώς και των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων.
Ωστόσο, οποιαδήποτε σημάδια μιας επικείμενης επίθεσης, όπως η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η κινητοποίηση των στρατευμάτων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και η εκκένωση των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή - θα μπορούσε να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να επιτεθεί προληπτικά.
Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί επίσης να εμπλακούν.
"Πραγματικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί", δήλωσε ο John Delury, επίκουρος καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Νότιας Κορέας. "Όταν κάνει κάποιος την ανάλυση κόστη-οφέλη, βλέπει ότι είναι παραφροσύνη."

5. Πώς μπορεί να αντιδράσει η Βόρεια Κορέα;

Η πιο άμεση αντίδραση θα ήταν πιθανώς μαζική επίθεση με δυνάμεις πυροβολικού κατά της Σεούλ.
Οι βορειοκορεατικές εγκαταστάσεις πυροβολικού κατά μήκος των συνόρων μπορούν να ενεργοποιηθούν ταχύτερα από τα αεροσκάφη ή τα πλοία και τους μεγαλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν τις περιοχές της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή των ΗΠΑ στην περιοχή με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.
Οι χώρες αυτές διαθέτουν συστήματα βαλλιστικής-πυραυλικής άμυνας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα καταρρίψουν όλους τους πυραύλους.
Η Ιαπωνία έχει αρχίσει να δίνει συμβουλές στους πολίτες της σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που ένας πύραυλος εκτοξευτεί κατά της χώρας, ουσιαστικά να σπέυσουν προς τα καταφύγια.
Αν και δεν είναι σαφές εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να χτυπήσει με επιτυχία τις πόλεις των ΗΠΑ όπως το Ντένβερ και το Σικάγο με βαλλιστικούς πυράυλος ICBM, είναι εξίσου άγνωστο αν τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ μπορούν να τους καταστρέψουν.

6. Ποιες θα ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις εάν ξέσπασει ο πόλεμος;

Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας και φιλοξενεί εταιρείες όπως η Samsung Electronics Co. και η Hyundai Motor Co.
Η σοβαρή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του πολέμου στη χερσόνησο θα προκαλέσει εκτεταμένο φόβο στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο - και αυτό είναι χωρίς την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας έναντι του γείτονά της.
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα υποστούν επίσης τεράστιο σοκ βραχυπρόθεσμα, με τους επενδυτές να στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο.
"Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική ανασυγκρότηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά από μια πυρηνική σύγκρουση θα απαιτούσε διεθνούς συνεργασίας μεγάλης κλίμακας υπό την ηγεσία της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν να διαρκέσει μια δεκαετία για την ανοικοδόμηση της οικονομίας", σύμφωνα με στον Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγου Ασίας-Ειρηνικού για την IHS Markit.

7. Τι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι;

Πολλοί αναλυτές λένε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν συνομιλίες για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.
Το να μη καταφέρει η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει θερμοπυρηνικό όπλο ή πιο εξελιγμένους πυραύλους στερεών καυσίμων είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον Lewis.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους να προσφέρουν κάτι ως ανταμοιβή για να προσελκύσουν τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Lewis προτείνει ότι μια ανταμοιβή θα μπορούσε να είναι η αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γύρω από τη Βόρεια Κορέα.
Το ζήτημα του τι μπορεί να προσφερθεί στους Βορειοκορεάτες "είναι μια συζήτηση που πρέπει να συμβαίνει τόσο με το κοινό, όσο και με το Κογκρέσο και με τους Βορειοκορεάτες, αντί να έχει αυτή τη φανταστική συνομιλία για σενάρια πολέμου", δήλωσε ο Delury.
"Η ρεαλιστική επιλογή είναι μη διπλωματική λύση.
Και αυτό θα απαιτήσει πολλές συνομιλίες".

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης