Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Η στρατηγική σε ρυθμίσεις, χρηματοδοτήσεις και επεκτάσεις

ΔΕΗ: Η στρατηγική σε ρυθμίσεις, χρηματοδοτήσεις και επεκτάσεις
Τα funds μαζεύουν την μετοχή - Ανεβαίνει το ομόλογο
Σε τρεις τομείς συγκεντρώνεται η στρατηγική της ΔΕΗ ενόψει του market test του Οκτωβρίου, που προϋποθέτει τη συμφωνία με την Κομισιόν για τις προς πώληση μονάδες, που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την εξειδίκευση των ρυθμίσεων για τις οφειλές που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, καθώς ο χειμώνας που πέρασε λόγω του ψύχους οδήγησε σε δυσβάσταχτες αυξήσεις με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν νέα χρέη.
Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ προτείνει συνδυασμένες ρυθμίσεις στις νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά το 2017, με σπάσιμο σε 3 το πολύ κομμάτια αν είναι μεγάλες.
Έτσι διατηρεί τα υπόλοιπα των δόσεων για τις παλαιές και ενσωματώνει νέες πολύ μεγαλύτερες σε ποσά δόσεων, για να μπορέσει ο καλοπροαίρετος να αποπληρώσει τις δημιουργηθείσες πρόσθετες οφειλές.
Παράλληλα θα πρέπει να καλύπτεται και η τρέχουσα οφειλή, όμως δίνεται η ευκαιρία να μην χάνεται η ρύθμιση παρά μόνον στην περίπτωση που διπλώσουν οι οφειλόμενες δόσεις ή η μια δόση με την τρέχουσα οφειλή.
Για παράδειγμα έστω ότι υπάρχει μια οφειλή σωρευτική 1850 ευρώ που έχει προκύψει από συνδυασμένες καθυστερήσεις πληρωμών.
Από αυτά τα 780 ευρώ αντιστοιχούν σε 12 υπολειπόμενες δόσεις από αρχική οφειλή, ύψους 65 ευρώ έκαστη.
Ποσόν 350 ευρώ αντιστοιχεί σε τρέχοντα λογαριασμό και το υπόλοιπο 720 ευρώ σε νέες οφειλές από τον χειμώνα που πέρασε, δηλαδή εντός του 2017.
Ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει σε μηνιαίες δόσεις τις νέες οφειλές ύψους 720 ευρώ για παράδειγμα σε 2, μια τον Οκτώβριο και μια το Νοέμβριο, άρα 360 ευρώ έκαστη.
Παράλληλα θα πρέπει να πληρώσει την τρέχουσα οφειλή, τα 350 ευρώ πριν λήξει η προθεσμία για την παλιά δόση των 12, γιατί αν η οφειλή διπλώσει τότε η ρύθμιση χάνεται.
Κατά τον τρόπο αυτό οι παλαιές ρυθμίσεις ενεργοποιούνται και πάλι ενώ ο οφειλέτης θα πρέπει να επικεντρωθεί να καλύψει τις οφειλές των νέων δόσεων εντός των περιθωρίων, όπως έχουν προσδιοριστεί.
Σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύνεται στο σύνολό του, όμως η ΔΕΗ αρχίζει και πάλι να εισπράττει από πελάτες που είχαν απενεργοποιηθεί, υπό την πρακτική βέβαια διακοπής ρεύματος που γίνεται πλέον με μεγαλύτερη αυστηρότητα από ότι στο παρελθόν.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό της τιμολόγησης που αναμένεται από τον χειμώνα του 2017-2018 σε σχέση με τις «υπερτιμολογήσεις» του συστήματος το 2017, για να μην φουσκώσουν οι νέοι λογαριασμοί.
Αυτό θα επιτρέψει σε όσους έχουν ρυθμίσει να ακολουθήσουν τις ρυθμίσεις που και θα οδηγήσει το σύστημα να εξομαλυνθεί ευχερέστερα.
Η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη εξειδίκευση των διαδικασιών είσπραξης προσεχώς οπότε και η δίοικηση θα έχει επεξεργασθεί τις εισηγήσεις των συμβούλων.

Ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όπου πέραν Κινέζων και κρατικών φορέων δεν διαφαίνεται ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο προβληματισμός στην δίοικηση της Επιχείρησης που έχει πετύχει σημαντικές συμφωνίες με τους Κινέζους έχει να κάνει με το ότι δεν θέλει να χάσει το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, όπως επιζητούν πιεστικά οι πιστωτές.
Παράλληλα η τελευταία συνέντευξη Σταθάκη αφήνει ανοιχτά ζητήματα και ως προς τις πιέσεις για τα υδροηλεκτρικά αλλά και ως προς τις τελικές αποφάσεις των πιστωτών για τα λιγνιτικά.
Συμπερασματικά η πολιτική ηγεσία και κατόπιν της εισήγησης της δίοικησης της ΔΕΗ θα πρέπει να καταλήξει ποιό μείγμα μονάδων προς πώληση θα επιλέξει, με βάση ρεαλιστικές παραδοχές για το συμφέρον της επιχείρησης και όχι ιδεοληψίες περί των υδροηλεκτρικών.
Η δίοικηση της ΔΕΗ εμφανίζεται με ανεβασμένα τα χαρτιά της από την πορεία του ομολόγου λήξης 2019 καθώς η ανοδική του πορεία στα 94-96 και η υποχώρηση της απόδοσης, δηλαδή τους θεωρητικού κόστους δανεισμού, αντανακλούν την σταδιακή αποκατάσταση εμπιστοσύνης της αγοράς.
Στην ίδια κατεύθυνση αμερικάνικα Funds αυξάνουν θέσεις στην μετοχή, διαβλέποντας ότι μπροστά είναι οι λύσεις και όχι η χρεωκοπία της επιχείρησης.
Και αυτό γιατί μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ έχει ένα Free Float, ελεύθερες μετοχές, που δεν υπερβαίνει τα 250 εκατ ευρώ, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό, περί το 28% ελέγχει εδώ και χρόνια το Silchester.
Κατά συνέπεια η μετοχή «συγκεντρώνεται» ευχερώς και παρουσιάζει θεωρητικά τεράστιο upside τα τρέχοντα επίπεδα των 500 εκατ ευρώ αν ξεκλειδωθούν οι αξίες μέσω πωλήσεων μονάδων αρχικά.

Τέλος ο προσδιορισμός της νέας στρατηγικής της Επιχείρησης είναι το σημαντικό βήμα ιδιαίτερα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Mckinsey.
Αυτή περιλαμβάνει τόσο την πολιτική εντός των τειχών σε σχέση με την αναμενόμενη επέκταση στις ανανεώσιμες, όπου ήδη έχουν συμφωνηθεί ισχυρές συμμαχίες όσο και σε σχέση με τις κινήσεις σε αγορές εξωτερικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης