Αναλύσεις

Σε αναζήτηση συμφωνίας – συμβιβασμού για την πώληση λιγνιτικών «φιλέτων» κυβέρνηση και ΔΕΗ

Σε αναζήτηση συμφωνίας – συμβιβασμού για την πώληση λιγνιτικών «φιλέτων» κυβέρνηση και ΔΕΗ
Ο υπουργός Ενέργειας κάλεσε την επιχείρηση να συμβιβαστεί με το αναπόδραστο
Αποφασισμένος να βρεθεί λύση πάση θυσία στην υπόθεση της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του χθες 31/8 στην ΕΡΤ τόνισε χαρακτηριστικά πως «η χώρα οφείλει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της».
Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ξεκινούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις 11 Σεπτεμβρίου ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχουν πιέσεις για εμπλοκή των υδροηλεκτρικών στην υπόθεση», σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στη συμφωνία.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η άρνηση της εμπλοκής των υδροηλεκτρικών.
Μάλιστα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τη ΔΕΗ «να συμβιβαστεί με το αναπόδραστο» ώστε, όπως είπε, η ίδια να βγει ισχυρή από την όλη διαδικασία και η χώρα να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις της οι οποίες προκύπτουν από τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Σταθάκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει των πιέσεων που αναμένεται να ασκηθούν το επόμενο διάστημα από την πλευρά της Κομισιόν για την αλλαγή της λίστας των μονάδων που πρότεινε η ελληνική πλευρά να ενταχθεί στο market test του Οκτωβρίου.

Ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές

Όπως άλλωστε έγραψε το World Energy News την περασμένη Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, η κυβέρνηση θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για την πώληση των λεγόμενων «φιλέτων» της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, όπως το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου και οι δυο μονάδες της Μεγαλόπολης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει απορρίψει την πρώτη λίστα μονάδων που περιλάμβανε τον ΑΗΣ Αμυνταίου και την μονάδα της Μελίτης Ι μαζί με την άδεια για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ.
Κατ’ αρχήν θα επιδιώξει να αποφύγει την πώληση του φιλέτου της λιγνιτικής της παραγωγής, δηλαδή το σταθμό του Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος περί τα 1500 MW και των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης ισχύος 600 MW.
Όμως η ισχυρότερη κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, είναι η διαφύλαξη των υδροηλεκτρικών, καθώς πρόκειται για ζήτημα στο οποίο έχει δεσμευθεί σε όλους τους τόνους.  
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σταθάκη.
Έτσι το ζητούμενο πλέον είναι να υπάρξει συμφωνία της ΔΕΗ, των συνδικαλιστών, αλλά και των τοπικών παραγόντων της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας ώστε η νέα λίστα των μονάδων να είναι περισσότερο ελκυστική και να επιτύχει το market test.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο υπουργός κάλεσε τη ΔΕΗ να αποδεχθεί το αναπόδραστο.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης