Αναλύσεις

Reuters: Η Ελλάδα αναδιαρθρώνει το Δημόσιο μετά από απαίτηση των δανειστών της

Reuters: Η Ελλάδα αναδιαρθρώνει το Δημόσιο μετά από απαίτηση των δανειστών της
Η Ελλάδα οποία έχει υπογράψει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης από το 2010 και έχει υποσχεθεί στους δανειστές της να συρρικνώσει και να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκησή της προκειμένου να μειώσει το κόστος
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα της χώρας την Τετάρτη, σε μια τελευταία προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που οδήγησε τη χώρα να εισέλθει στην χειρότερη κρίση της εδώ και δεκαετίες όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακοτρείo Reuters.
Η Ελλάδα η  οποία έχει υπογράψει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης από το 2010 και έχει υποσχεθεί στους δανειστές της να συρρικνώσει και να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκησή της προκειμένου να μειώσει το κόστος και να την καταστήσει αποτελεσματικότερη.
Η κυβέρνηση Τσίπρα λέει ότι έχει ως στόχο την αξιολόγηση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, τη διανομή προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες του τομέα και την αναζήτηση υποψηφίων με ψηφιακές δεξιότητες, τη δημιουργία βάσεων δεδομένωνοι οποίες θα βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση.
"Είμαστε εθισμένοι στις αμφιβολίες, είναι ένα αντανακλαστικό, όταν οι πολιτικές ηγεσίες αναγγέλλουν μια μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα", δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, υποσχόμενη ότι μέχρι το 2020 ο ελληνικός κρατικός τομέας θα είναι ανεξάρτητος και αποπολιτικοποιημένος.
Παρά τις επανειλημμένες μεταρρυθμίσεις, ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να παρουσιάζει τις χαμηλότερες επιδόσεις.
Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, η γραφειοκρατία εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων παραμένει περιορισμένη.
Η αξιολόγηση του Δημόσιου τομέα ήταν δύσκολη υπόθεση κυρίως λόγω πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιστάσεωνς.
Οι δημόσιοι υπάληλοι προστατεύονται από την απόλυση από το σύνταγμα, ένα δικαίωμα που υπάρχει πάνω από ένα αιώνα και οι όποιες απολύσεις μπορούν να αμφισβητηθούν στα ελληνικά δικαστήρια.
Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο δημόσιος τομέας αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για πολλούς Έλληνες και για δεκαετίες η πολιτική ελίτ χρησιμοποίησε το σύστημα για την εξασφάλιση των ψήφων, συχνά λίγο πριν τις εκλογές.
Με την πάροδο των ετών το Δημόσιο αυξήθηκε ανεξέλεγκτα και το 2010, όταν η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη διάσωση, η κυβέρνηση έπρεπε να διενεργήσει απογραφή για να διαπιστώσει ότι απασχολεί σχεδόν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας, τότε περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 18% από τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, κυρίως λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης.
Το 2016 απασχολούσε 565.671 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι η κυβέρνηση, η οποία ήρθε στην εξουσία για πρώτη φορά το 2015, έχει επιφέρει ελάχιστες αλλαγές και συνεχίζει τις κομματικές προσλήψεις.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι επί δεκαετίες η κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνες για τα δεινά του Δημόσιου τομέα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης