Διεθνή

Trump: «’Oλες οι επιλογές πάνω στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας»

Trump: «’Oλες οι επιλογές πάνω στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας»
"Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες αυξάνουν μόνο την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και μεταξύ όλων των εθνών του κόσμου", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος
Ο Πρόεδρος Trump  απάντησε στη Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση βαλλιστικού  πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία σήμερα Τρίτη 29/8.
"Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες αυξάνουν μόνο την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και μεταξύ όλων των εθνών του κόσμου", δήλωσε ο Trump. "Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι."
''Ο κόσμος έχει λάβει το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας δυνατά και καθαρά: αυτό το καθεστώς έχει σηματοδοτήσει την περιφρόνησή του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς'', συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe είπε ότι ο πυραύλος ήταν μια πρωτοφανής, σοβαρή και σοβαρή απειλή για την Ιαπωνία.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.
Η εκτόξευση του πυραύλου την Τρίτη 29/8 καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τις εγκωμιαστικές δηλώσεις του υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson την περασμένη εβδομάδα. Ο Tillerson είπε ότι η Βόρεια Κορέα δεν είχε προβεί σε «προκλητικές πράξεις καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε νέες κυρώσεις νωρίτερα αυτό το μήνα  γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με την Πιονγκγιάνγκ ".
Ο Kim Jong Un εκτόξευσε τον τελευταίο πυραύλο στις 28 Ιουλίου.
"Παρατηρητές  πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα συνεχίζουν τις συζητήσεις τους με κλειστές πόρτες, αλλά αποδεικνύεται ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους", δήλωσε ο Chihiro Ohta, αναλυτής στο SMBC Nikko Securities. "Η κατάσταση κινδύνου είναι πιθανό να συνεχιστεί ακόμη και αν οι ΗΠΑ απαντήσουν ήρεμα."

Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα 29/8 το απόγευμα εκτάκτως έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, μετά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος  είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο.
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου,  καταδίκασε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Federica Mogherini.
Η Mogherini εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ , προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η Ρωσία

Να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ καλεί τη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov,  με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου, που πέρασε πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας.
«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί, είμαστε υπερ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Lavrov, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων TASS.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «αυτή θα είναι η θέση μας και κατά την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και κατά την συνεδρίαση στην οποί θα συζητηθεί το τελευταίο συμβάν με την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα».

O OHE

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres καταδίκασε την εκτόξευση   βορειοκορεατικού πυραύλου, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργασθεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο», αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του Guterres.

Η Γερμανία

Τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε σήμερα (29/8/2017) ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, τονίζοντας ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Gabriel, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Rex Tillerson, αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τον έχει αναστατώσει η «βάναυση» παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο κι έπεσε στη θάλασσα νωρίς το πρωί, οδηγώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει την απάντησή της.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις εκκλήσεις για μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τρόπους αποκλιμάκωσης της επικίνδυνης κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.
«Με αυτή την κατάσταση, είναι όλο και πιο απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν στόχο να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα παράνομα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Gabriel σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική διπλωματία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην αναμέτρηση της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσινγκτον.
«Δεν μπορούμε απλώς να επιμένουμε ότι χρειάζεται μια διπλωματική λύση και να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα», είχε τονίσει σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης