Αναλύσεις

Bloomberg: Η εκδίωξη του Bannon δεν θα βάλει τέλος στο χάος του Λευκού Οίκου

Bloomberg: Η εκδίωξη του Bannon δεν θα βάλει τέλος στο χάος του Λευκού Οίκου
Ο Bannon, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ανοιχτά και ελεύθερα για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές στους «παγκοσμιοποιητές» που παραμένουν στη διοίκηση του Trump
Η εκδίωξη του Stephen Bannon έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει από τον Λευκό Οίκο κάποιος που τροφοδοτεί το χάος, έχει εμμονή με την προσωπική του εικόνα, και σπείρει συγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων συνεργατών του πρόεδρου, σημειώνει το Bloomberg.
Το πρόβλημα, όμως είναι, συνεχίζει το αμερικανικό πρακτορείο, ότι πολλά από τα πιο επιζήμια χαρακτηριστικά του Bannon ήταν απλώς μια "αντανάκλαση" του ανθρώπου που συνεχίζει να κάθεται στο Οβάλ Γραφείο.
Τριάντα εβδομάδες στην προεδρία του, έχουν καταστήσει σαφές, ότι ο Πρόεδρος Donald Trump δεν είναι πρόθυμος ή είναι ανίκανος να εγκαταλείψει μια διοικητική προσέγγιση, στην οποία το προσωπικό βάλλει εναντίον του άλλου, ανταγωνίζεται ανοιχτά τους εξωτερικούς συμμάχους και δεν αφήνει περιθώρια για το επίπονο έργο της διακυβέρνησης.
Σε οποιοδήποτε άλλο Λευκό Οίκο, η αποχώρηση του Bannon ως επικεφαλής στρατηγός την Παρασκευή, θα χρησίμευε ως "επανεκκίνηση" για τη διοίκηση, μετά από μια καταστροφική εβδομάδα που κυριαρχήθηκε από την επιθετική επιμονή του προέδρου ότι "και οι δύο πλευρές" ευθύνονται για τη βία στο Charlottesville, στη Virginia.
Είναι το πιο τολμηρό χτύπημα στην προσπάθεια του Αρχηγού του Προσωπικού John Kelly να επιβάλει την τάξη σε έναν Λευκό Οίκο, χωρισμένο σε στρατόπεδα πολέμου. Και φαίνεται να δίνει ώθηση σε όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στον στρατιωτικό απομονωτισμό και στην εχθρότητα έναντι της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας.
Ο Trump σχολίασε την αναχώρηση του Bannon για πρώτη φορά σε ένα tweet νωρίς χθες το Σάββατο: "Θέλω να ευχαριστήσω τον Steve Bannon για την υπηρεσία του. Ήρθε στην εκστρατεία κατά τη διάρκεια του αγώνα μου εναντίον της Crooked Hillary Clinton - Ηταν υπέροχο! Ευχαριστώ S.".
Όμως, ο 63χρονος Bannon θα πάρει τη μάχη του προς τα έξω - όπου ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο.
Ο Bannon έχει ευρεία πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των στενών σχέσεών του με τον συντηρητικό δισεκατομμυριούχο Bob Mercer και άλλους μεγάλους Ρεπουμπλικάνους δωρητές.
Ο Kurt Bardella, ένας ρεπουμπλικανός ειδικός επικοινωνίας που εργάστηκε για τον Bannon στο Breitbart αλλά αργότερα τον κατηγόρησε, προέβλεψε ότι ο στρατηγός θα «αισθανόταν απελευθερωμένος» από την αναχώρησή του.
"Τώρα, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ανοιχτά και ελεύθερα για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές στους «παγκοσμιοποιητές» που παραμένουν στη διοίκηση του Trump», δήλωσε ο Bardella.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg λίγο μετά την αναχώρησή του, ο Bannon υποσχέθηκε να κάνει ακριβώς αυτό.
«Για την περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή σύγχυση, αφήστε με να ξεκαθαρίσω τα πράγματα: εγκαταλείπω τον Λευκό Οίκο και πάω στον πόλεμο υπέρ του Τραμπ κι εναντίον των αντιπάλων του — στο Καπιτώλιο, στα ΜΜΕ και στον κόσμο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Bannon, ο οποίος επέστρεψε στην εργασία που άφησε για να συμμετάσχει στην εκστρατεία του Trump, ως εκτελεστικός πρόεδρος της συντηρητικής ιστοσελίδας Breitbart News.
Η ίδια κρίση που επιτάχυνε την απομάκρυνση του Bannon υπογραμμίζει επίσης γιατί η "επανεκκίνηση" είναι απίθανο να είναι κάτι περισσότερο από συμβολική: ο άνθρωπος στην κορυφή.
Προς δική του βλάβη, ο πρόεδρος αντιστάθηκε σε μια κατηγορηματική καταδίκη της βίας των λευκών υπερασπιστών στο Charlottesville πριν από μία εβδομάδα, θέση που ευνόησε ο Bannon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης