Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Deutsche: Επικίνδυνη μπορεί να καταστεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των Αγγλοσαξώνων

tags :
Deutsche: Επικίνδυνη μπορεί να καταστεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των Αγγλοσαξώνων
Το παράδοξο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Ο κύριος οδηγός του 2017 θα είναι και πάλι οι πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με τον "οδηγό αγορών" του επόμενου έτους της Deutsche Bank, η οποία επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πολιτικής σκηνής θα είναι ενδιαφέρουσες.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το εξής:
Η αμερικανική οικονομία πιθανόν να δεχτεί ένα πακέτο σοβαρών δημοσιονομικών κινήτρων, αλλά δεν θα έχει τη στήριξη της Fed.
Αντίθετα, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα έχει τη δημοσιονομική στήριξη, αλλά θα δέχεται τις ευεργετικές επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Από την άλλη, η Ιαπωνία είναι ένα "υβρίδιο", παρατηρεί η Deutsche Bank, καθώς θα έχει τη νομισματική πολιτική που επιτρέπει εύκολα μια πιο επεκτατική εγχώρια δημοσιονομική πολιτική, αλλά χωρίς σαφείς ενδείξεις - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον - ότι θα αποκλίνει πολύ από την τρέχουσα κατάσταση.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι θα έχουμε ουσιαστικά στην παγκόσμια οικονομία χρήματα από το... ελικόπτερο.
Αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει το δικό της QE όλο το χρόνο, και ίσως το πιο σημαντικό, αν η Ιαπωνία υπερασπιστεί τα μηδενικά επιτόκια, τότε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει εύκολα τις αποδόσεις του δολαρίου να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι θα ήταν φυσικά υπό την προοπτική της επιθετικής δημοσιονομικής πολιτικής από τον πρόσφατα εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump.
Δεδομένου του προστατευτισμού που θέλει ο Trump να επιβάλει, ίσως είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι σύμμαχοι για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι η BoJ και η ΕΚΤ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα σχέδιά του και τη σταθερότητα της αγοράς θα μπορούσε να είναι η προοπτική η BoJ να αποφασίσει να εγκαταλείψει την άμυνα των μηδενικών επιτοκίων ή / και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τη ποσοτική χαλάρωση νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ως εκ τούτου, η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα είναι ένα μεταβατικό έτος με πολλές αντιφάσεις.
Μεταβατικό γιατί με το χρέος τόσο υψηλά σε όλη την υδρόγειο, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, χωρίς τη συμβολή των κεντρικών τραπεζών, είναι επικίνδυνη.
Πολλά μπορεί να εξαρτηθούν από το αν η ΕΚΤ και η BoJ συνεχίσουν τις τρέχουσες μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων.
Για το 2017 η Deutsche Bank πιστεύει ότι η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ (και ίσως και του Ηνωμένου Βασιλείου), προκειμένου να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες, θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες και είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια και διακυμάνσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Επίσης, θα δοθεί ώθηση στον πληθωρισμό, με τις κεντρικές τράπεζες να είναι πιθανό να θέσουν ένα ανώτατο όριο στην αύξηση των αποδόσεων.
Οι ημέρες της μονόδρομης dovish νομισματικής πολιτικής, χωρίς αύξηση δημοσιονομικών δαπανών και μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, πιθανόν να τέλειωσε.
Ανεξάρτητα από αυτό, η νέα αλλαγή καθεστώτος στις ΗΠΑ παρέχει ελπίδες για ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, όπου η δημοσιονομική ώθηση θα αποτρέψει τον κίνδυνο ύφεσης.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι στα τέλη του κύκλου αν και οι δείκτες ύφεσης παραμένουν αυξημένoi, αλλά οι πιθανότητες είναι πιθανό να μειωθούν, αν επιβεβαιωθεί η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.
Πράγματι, οι απλές προοπτικές των δημοσιονομικών δαπανών και οι δυνατότητες ρύθμισης / φορολογικών αλλαγών μπορεί να αντισταθμίσει μερικές από τις υφεσιακές τάσεις.
Έτσι, ενώ η Deutsche Bank ελπίζει ότι ο κόσμος μπορεί να απαλλαχθεί από το προηγούμενο καθεστώς πολιτικής, αν και είναι σαφές ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο.
Οι "κοσμικές τάσεις" στασιμότητας είναι παντού.
Ο κόσμος έχει πολύ μεγάλο βάρος του χρέους και το τρέχον περιβάλλον ανάπτυξης δεν βοηθά.
Το χρέος είναι πολύ συστημικό, επηρεάζοντας τη χάραξη πολιτικής, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης