Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Capital Economics: Παραφροσύνη η σύγκρουση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας - Οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Capital Economics: Παραφροσύνη η σύγκρουση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας - Οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία
Παραφροσύνη ή όχι, όπως γράφει η Capital Economics, ο σημαντικότερος αντίκτυπος μιας ολομέτωπης σύγκρουσης στη κορεατική χερσόνησο θα ήταν μια τεράστια παγκόσμια απώλεια με σημαντικές οικονομικές συνέπειες
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός πολέμου και ποιες οι συνέπειες του στην παγκόσμια οικονομία;
Σε αυτά τα δύο καίρια ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η Capital Economics, σημειώνοντας πως η σύγκρουση με τη Βόρειο Κορέα είναι παραφροσύνη.
Ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας Kim Jong-Un ίσως να βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικού πυραύλου ICBM.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν αρχίσει να αναλύουν τις στρατιωτικές επιλογές του Προέδρου Trump, πως θα μοιάζει ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας και ποιες θα είναι οι παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες.
«Ρεαλιστικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε ο John Delury, βοηθός καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Νότιας Κορέας.
Οποιαδήποτε ανάλυση, είναι παραφροσύνη»
Παραφροσύνη ή όχι, όπως γράφει η Capital Economics, ο σημαντικότερος αντίκτυπος μιας ολομέτωπης σύγκρουσης στη κορεατική χερσόνησο "θα ήταν μια τεράστια παγκόσμια απώλεια" με σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

Μπορεί να αποφευχθεί ο πόλεμος με την Βόρειο Κορέα; Μπορούν οι ΗΠΑ να σχεδιάσουν μια χειρουργική επέμβαση;

Πιθανότατα δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά.
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας είναι διασκορπισμένες και κρυμμένες σε όλο το ορεινό έδαφος της χώρας.
Εάν ενεργοποιηθούν θα αφήσουν περίπου 10 εκατ. ανθρώπους στη Νότιο Κορέα, 38 εκατομμύρια πολίτες στην περιοχή του Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Ασία ευάλωτους στις επιθέσεις πυραύλων - είτε με συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.
Ακόμη και αν οι ΗΠΑ κατάφερναν να εξαλείψουν τα πάντα, η Σεούλ η πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας θα ήταν ακόμα ευάλωτη σε επιθέσεις από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.

Γιατί ο Kim Jong-Un να κάνει χρήση πυρηνικών;

«Ακόμη και μια περιορισμένης κλίμακας δράση από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει το καθεστώς της Βορείου Κορέας να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα», δήλωσε ο Jeffrey Lewis, διευθυντής στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury.
Με κάποιο τρόπο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποδείξουν τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στον κύριο σύμμαχο και εμπορικό εταίρο την Κίνα ότι μια χειρουργική στρατιωτική δράση θα είναι περιορισμένη και ότι πρέπει να αποφευχθούν τα πυρηνικά αντίποινα.

Το καθεστώς της Βορείου Κορέας μπορεί να αλλάξει;

Η παρατεταμένη έκθεση του Kim Jong-Un στις δυτικές αξίες και οι σπουδές στην Ελβετία, οδήγησαν ορισμένους να υποθέσουν ότι θα μπορούσε να επιλέξει να ανοίξει τη χώρα του στον κόσμο - μέχρι που ανέλαβε την εξουσία και αποδείχθηκε λανθασμένη αυτή η προσέγγιση.
Επιπλέον, εάν ο Kim ήταν κατά κάποιο τρόπο στοχευμένος για να απομακρυνθεί θα είχαν γίνει απόπειρες να τον σκοτώσουν.
Η Κίνα, φοβούμενη τόσο την κρίση των προσφύγων όσο και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορά της, θα προσπαθήσει πιθανώς να στηρίξει το υπάρχον καθεστώς.

Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι η καλύτερη επιλογή των ΗΠΑ;

Μια πλήρης στρατιωτική εισβολή θα ήταν απαραίτητη για την καταστροφή του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας καθώς και των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων.
Ωστόσο, οποιαδήποτε ένδειξη μιας επικείμενης στρατιωτικής δράσης - όπως συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, κινητοποίηση στρατευμάτων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και απομάκρυνση των αμερικανών πολιτών από την περιοχή - θα μπορούσε να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να χτυπήσει προληπτικά.
Η Κίνα και η Ρωσία θα μπορούσαν να εμπλακούν.
   
Πώς μπορεί να αντιδράσει η Βόρειος Κορέα;

Η πιο άμεση αντίδραση θα ήταν πιθανώς μαζική στοχοποίηση της Σεούλ και στόχων της Νοτίου Κορέας από το πυροβολικό της Βορείου Κορέας.
Οι βορκοκορεατικές πυροβολικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των συνόρων μπορούν να ενεργοποιηθούν ταχύτερα από τα αεροσκάφη ή το ναυτικό.
Επίσης οι μεγάλοι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να στοχεύσουν στις περιοχές της Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας ή Αμερικής με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.
Οι χώρες αυτές διαθέτουν συστήματα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα καταρρίψουν τα πάντα.
Η Ιαπωνία έχει αρχίσει να συμβουλεύει τους πολίτες της για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που ένας πύραυλος πλησιάζει.
 Αν και δεν είναι σαφές εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να στοχεύσει με επιτυχία τις πόλεις των ΗΠΑ όπως το Ντένβερ και το Σικάγο με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ICBM, είναι εξίσου άγνωστο αν τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ μπορούν να το καταστρέψουν.

Ποιες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι;

Πολλοί αναλυτές λένε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν συνομιλίες για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.
Ο βασικός στόχος είναι η βόρειας Κορέας να μην αποκτήσει θερμοπυρηνικό όπλο ή πιο εξελιγμένους πυραύλους στερεών καυσίμων.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τη Βόρεια Κορέα.
Το ζήτημα είναι τι μπορεί να προσφερθεί στους Βορειοκορεάτες ώστε να υπάρξει ένα moratorium στην περιοχή.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην κορεατική χερσόνησο;

-Οι συμβατικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, που περιλαμβάνουν 700.000 άνδρες και δεκάδες χιλιάδες οπλικά συστήματα πυροβολικού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στην οικονομία της Νότιας Κορέας.
Εάν η Βόρειος Κορέα ήταν σε θέση να ρίξει μια πυρηνική βόμβα στη Νότια Κορέα, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.
Πολλοί από τους κύριους στόχους στη Νότια Κορέα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Βόρειο Κορέα.

- Η πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, η Σεούλ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 1/5 του πληθυσμού και της οικονομίας της χώρας, βρίσκεται μόλις 35 μίλια από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας και θα είναι πρωταρχικός στόχος.

-Η εμπειρία των προηγούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο αντίκτυπος των πολέμων στην οικονομία.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 60% του ΑΕΠ της χώρας.
Η πιο καταστροφική στρατιωτική σύγκρουση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο πόλεμος της Κορέας (1950-53), ο οποίος οδήγησε σε 1,2 εκατομμύρια νοτιοκορεάτες στον θάνατο ενώ το ΑΕΠ κατέρρευσε πάνω από 80%.

-Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Μία μείωση κατά 50% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας θα πλήξει άμεσα το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Θα υπήρχαν όμως και έμμεσες επιπτώσεις.
Το κυριότερο είναι η διαταραχή που θα προκαλούσε στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες έγιναν πιο ευάλωτες λόγω της καθιέρωσης συστημάτων έγκαιρης παράδοσης.
Μήνες μετά την υποχώρηση των πλημμυρών της Ταϊλάνδης το 2011, τα ηλεκτρονικά και τα εργοστάσια αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούσαν να έχουν ελλείψεις.

-Ο αντίκτυπος ενός πολέμου στην Κορέα θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Η Νότια Κορέα εξάγει τρεις φορές περισσότερα ενδιάμεσα προϊόντα σε σχέση με την Ταϊλάνδη.
Ειδικότερα, η Νότια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οθονών υγρών κρυστάλλων στον κόσμο (40% παγκοσμίως μερίδιο αγοράς) και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών (μερίδιο αγοράς 17%).
Είναι επίσης ένας βασικός κατασκευαστής αυτοκινήτων και έδρα των τριών μεγαλύτερων ναυπηγείων παγκοσμίως.
Εάν η νοτιοκορεατική παραγωγή υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πόλεμο, θα υπήρχαν ελλείψεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η διακοπή θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα - χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο ημιαγωγών από το μηδέν.

-Ο αντίκτυπος του πολέμου στην αμερικανική οικονομία θα ήταν πιθανόν σημαντικός.
Το 1952, η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε το ισοδύναμο 4,2% του ΑΕΠ της για τον Κορεατικό πόλεμο.
Το συνολικό κόστος του δεύτερου πολέμου του Κόλπου (2003) και των συνεπειών του εκτιμήθηκε σε 1 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ (5% του αμερικανικού ΑΕΠ ενός έτους).
Ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Κορέα θα ενίσχυε σημαντικά το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, το οποίο στο 75% του ΑΕΠ είναι ήδη πολύ υψηλό.

-Η ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο θα ήταν δαπανηρή.
 Οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας, των υδάτων, των κτιρίων, των οδών και των λιμένων, θα πρέπει να ξαναχτιστούν.
Η μαζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου της Κίνας σημαίνει ότι η ανασυγκρότηση θα ήταν απίθανο να είναι πληθωριστική και θα έπρεπε να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση.
Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος της Νότιας Κορέας, πιθανότατα θα έπαιρναν μεγάλο μέρος του κόστους.
Οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 170 δισ. δολάρια για την ανασυγκρότηση μετά τους πιο πρόσφατους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Η οικονομία της Νότιας Κορέας είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτές τις δύο οικονομίες.
Εάν οι ΗΠΑ επρόκειτο να ξοδέψουν αναλογικά το ίδιο ποσό για την ανασυγκρότηση στην Κορέα όπως έκαναν και στο Ιράκ τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος εκτοξεύεται.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης