Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αυξημένο ανταγωνισμό στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη επιδιώκει η κυβέρνηση

Αυξημένο ανταγωνισμό στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη επιδιώκει η κυβέρνηση
Η ΕΔΕΥ βρίσκεται ήδη σε επαφές με τουλάχιστον 10 πετρελαϊκές μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, στοχεύοντας να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς του Σεπτεμβρίου
Αποφασισμένη να αξιοποιήσει το θετικό momentum που προσφέρουν οι έρευνες σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο και οι οποίες έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής κοινότητας, είναι η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα να μετουσιωθούν σε πράξη οι προθέσεις που έχουν εκδηλωθεί από κολοσσούς όπως η Exxon Mobil, η Total και η Repsol.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το ΚΥΣΟΙΠ την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διενέργεια διαγωνισμών για έρευνες στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και χωρίς να αλλάξουν οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει άμεσα οι προκήρυξη των δυο περιοχών.
Σύμφωνα με το υπουργείο η προκήρυξη θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μετάφραση προκειμένου να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Τον Σεπτέμβριο η πρόσκληση ενδιαφέροντος

Η δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος που αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει την εκκίνηση μιας διαδικασίας 90 ημερών, στη διάρκεια της οποίας οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία μιας κοινοπραξίας των εταιριών Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλη εταιρία ή κοινοπραξία, το ελληνικό δημόσιο θα προσχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας στην κοινοπραξία που προκάλεσε το διαγωνισμό.  
Η ακριβής θαλάσσια περιοχή που θα προκηρυχθεί δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει μεγάλο μέρος αν όχι όλα τα οικόπεδα που είχαν χαραχτεί νοτίως της Κρήτης στο γύρο παραχώρησης του 2014.
Το ενδιαφέρον των διεθνών πετρελαϊκών ομίλων για την Ελλάδα προκύπτει και από το γεγονός ότι η ισπανική Repsol που αναμένει την έγκριση της απόφασης του υπουργού Ενέργειας για την εξαγορά του 60% του κοιτάσματος των Ιωαννίνων από την Energean Oil, έχει εδώ και δύο μήνες ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Total, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης γραφείων προς ενοικίαση.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της αγοράς στην Αθήνα θα εγκατασταθεί και η ExxonMobil αλλά και οποιαδήποτε άλλη εταιρία ενδιαφερθεί για την ελληνική αγορά υδρογοναθράκων.

Προσέλκυση νέων επενδυτών στις έρευνες υδρογονανθράκων

Εν τω μεταξύ ταχύτητες έχει ανεβάσει το τελευταίο διάστημα και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο την εμπορική επαναπροώθηση των σεισμικών δεδομένων στις δύο περιοχές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, δηλαδή το Ιόνιο και την Κρήτη.
Στόχος η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος και άλλων πολυεθνικών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Σεπτεμβρίου.
Η διοίκηση της ΕΔΕΥ, είναι σε επαφές αυτό το διάστημα τουλάχιστον με 10 πετρελαϊκές μεγάλου και μεσαίου μεγέθους και η αίσθηση που μεταφέρεται είναι ότι ένας αριθμός από αυτές θα δώσει το παρόν στους διαγωνισμούς του Σεπτεμβρίου.
Προς ενημέρωση της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας, η ΕΔΕΥ πρόσφατα δημοσίευσε σε διεθνή περιοδικά του κλάδου τον σχεδιασμό της για την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών.
Οι έρευνες αφορούν σε νέες καταγραφές στα νότια της Κρήτης με αλλαγή διεύθυνσης έτσι ώστε να δοθεί στους επενδυτές περισσότερη πληροφόρηση για την περιοχή, όπως και νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης.
Για το σκοπό αυτό η ΕΔΕΥ ανανέωσε τη σύμβαση με την νορβηγική PGS, η οποία και έχει ξεκινήσει επαφές με πετρελαϊκές εταιρίες για την προαγορά σεισμικών προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοδότησή τους.
Εάν όλα πάνε καλά, όπως εκτιμούν από την ΕΔΕΥ, τότε το ερευνητικό σκάφος της PGS θα πλεύσει προς την Ελλάδα το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης