Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Έξοδος στις αγορές χωρίς πιστωτική γραμμή το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης στη ΔΕΘ - Πιέσεις ESM για νέα ECCL γραμμή

Έξοδος στις αγορές χωρίς πιστωτική γραμμή το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης στη ΔΕΘ - Πιέσεις ESM για νέα ECCL γραμμή
Τον Σεπτέμβριο οι θεσμοί θα έρθουν στην χώρα μας για μία σύντομη επίσκεψη, ώστε να βάλουν την «ατζέντα» με τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης…
Το νέο «αφήγημα» έχει ξεκινήσει να σκιαγραφεί η κυβέρνηση και το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2017.
 Κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι τα μνημόνια και φυσικά η έξοδος της χώρας από αυτά δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές στο bankingnews δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση.
Άλλωστε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά προλαβαίνει να υλοποιήσει και τα 113 προαπαιτούμενα που ορίζει η νέα τεχνική συμφωνία που θα τις εξασφαλίσουν κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.
Μέρος αυτών των χρημάτων θα  χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» ώστε η καθαρή έξοδος στις αγορές που θα επιδιώξει μετά το πέρας των μνημονίων η χώρα να γίνει με πιο σταθερά βήματα και με μικρότερο κόστος δανεισμού.
Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει από το συνέδριο του Economist ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί πιστωτική γραμμή στήριξης.
Βέβαια, οι θεσμοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και πιθανολογούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) με κάποια πιστωτική γραμμή προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές.
Τώρα αν αυτή η γραμμή είναι η ενισχυμένη ECCL ή η απλή PCCL αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Ξορκίζει νέα μνημόνια και προαπαιτούμενα

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει για πιστωτικές γραμμές ή για μνημόνια ή για νέα προαπαιτούμενα από την στιγμή που και η ίδια έχει πιστέψει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος που συντάσσεται σε συνεργασία με τους δανειστές.
Από το 2019 και μετά και εφόσον η χώρα δεν ζητήσει την στήριξη μίας πιστωτικής γραμμής οι όροι παρακολούθησης θα είναι πιο χαλαροί και έμφαση θα δίνεται στην επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ( 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060).
Ένα ακόμη θέμα που επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί από την ελληνική πλευρά είναι το εξής: αν η τρίτη αξιολόγηση θα είναι αυτή που θα σύρει την Αθήνα έως τον Αύγουστο του 2018, που εκπνέει το πρόγραμμα, και σε συμφωνία με τους δανειστές το ποσό της νέας δόσης να δοθεί εφάπαξ ή θα ήταν προτιμότερο το σενάριο των «μαζεμένων αξιολογήσεων» και με τις δόσεις να εκταμιεύονται σταδιακά; 
Αυτό θα το μάθουμε τον Σεπτέμβριο όπου οι θεσμοί θα έρθουν για μία σύντομη επίσκεψη στην χώρα μας για να βάλουν την «ατζέντα» με τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης…

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης