Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Χαλί» για τίμημα άνω των 400 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ στρώνει η κυβέρνηση – Ισχυρό το ενδιαφέρον για την απόκτησή του

«Χαλί» για τίμημα άνω των 400 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ στρώνει η κυβέρνηση – Ισχυρό το ενδιαφέρον για την απόκτησή του
Οι Ιταλοί της Snam που πιθανότατα θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, εκτιμούν πως ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος, με πόλο έλξης για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές τη στρατηγική θέση της Ελλάδας
Υψηλά τον πήχη για το τίμημα που θα πρέπει να προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ έβαλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
«Ο προηγούμενος διαγωνισμός έχει ήδη θέσει μια βάση εκκίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του ΔΕΣΦΑ κατά την χθεσινή (2/8) επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.  
Η παρέμβαση αυτή του κ. Σταθάκη λίγες μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει και η νέα προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών της 7ης Αυγούστου 2017 (προσεχή Δευτέρα) δεν είναι καθόλου τυχαία.
Ο κ. Σταθάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι το τίμημα για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Αντίστοιχες ανεπίσημες δηλώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και από την διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα οποία διαθέτουν προς πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35% της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ.
Στην παρέμβασή του από την έδρα του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης όχι τυχαία στην εξαιρετική οικονομική κατάσταση της εταιρίας αλλά και στην απόλυτη εμπιστοσύνη του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία - όπως είπε - θα διασφαλίσει την λειτουργία της εταιρίας σε ένα κατάλληλα ρυθμιζόμενο θεσμικό πλαίσιο.
Η πρώτη αναφορά συνδέεται με την ενίσχυση των κινήτρων για υψηλό τίμημα και η δεύτερη με την ανάγκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για απρόσμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου αντίστοιχες με αυτές του παρελθόντος (παρέμβαση Σκουρλέτη) που οδήγησαν σε ναυάγιο τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Είναι γνωστό ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση εγγυήσεις και διασφαλίσεις για τη σταθερότητα της τιμολογιακής πολιτικής του ΔΕΣΦΑ σε ορίζοντα τετραετίας όπως και σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των ανακτήσιμων εσόδων ύψους 326 εκατ. ευρώ για τα έτη 2006 -2015.
Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους έθεσε επίσης ως προϋπόθεση «τον σεβασμό του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας απ’ όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες».

Σκληρή μάχη για την απόκτηση της εταιρίας

Η συνολική παρέμβαση του κ. Σταθάκη προϊδεάζει για έντονο ανταγωνισμό και διάθεση κάποιων τουλάχιστον εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών να προσφέρουν υψηλό τίμημα.
Μόλις πριν λίγες ημέρες εξάλλου, ο CEO  της ιταλικής Snam κ. Marko Alvera, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρίας στους αναλυτές δήλωσε ότι αναμένει πως ο ανταγωνισμός στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ θα είναι έντονος, με πόλο έλξης για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως είπε, τη στρατηγική θέση της Ελλάδας.
Στο στρατηγικό χαρακτήρα του ΔΕΣΦΑ εξάλλου, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά την λειτουργία του αγωγού ΤAP και όσο αναπτύσσεται γεωπολιτικά η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσβλέπει το σύνολο των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι εκτός της ιταλικής Snam δύο ακόμη εταιρίες μέτοχοι του αγωγού TAP και συγκεκριμένα η βελγική Fluxys και η ισπανική  Enagas, έχουν εκδηλώσει ανεπίσημο ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ.
Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της ολλανδικής Gasunie, η οποία φέρεται να συμπράττει με την βελγική Fluxys, ενώ διερευνητικές επαφές για το ΔΕΣΦΑ έκανε το προηγούμενο διάστημα και ο Γάλλος Διαχειριστής GRTgas.
Σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα αναμένεται να φανεί εάν ο εξ Αμερικής επενδυτής, μετά από σχετικό αίτημα του οποίου το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση της  προθεσμίας εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, θα εμφανισθεί στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με κάποια ευρωπαϊκή εταιρία, αφού οι όροι της προκήρυξης δεν προβλέπουν αυτόνομη συμμετοχή εταιριών που δεν είναι πιστοποιημένοι Διαχειριστές δικτύου με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης