Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Goldman Sachs: Μεγαλύτερα κέρδη για τις πετρελαϊκές στα 50 απ’ ό, τι στα 100 δολ. το βαρέλι

Goldman Sachs: Μεγαλύτερα κέρδη για τις πετρελαϊκές στα 50 απ’ ό, τι στα 100 δολ. το βαρέλι
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα αυτό οφείλεται στο ότι οι εταιρείες αυτές προσαρμόστηκαν στις νέες χαμηλές τιμές, μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους.
Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως οι ΒΡ και η Shell εμφανίζουν υψηλότερα κέρδη σήμερα με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι, απ’ ό, τι το 2014 με την τιμή πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επισημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.
«Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες κατέγραψαν μεγαλύτερη ρευστότητα κατά το α΄ εξάμηνο του 2017, όταν η τιμή του Brent ήταν κατά μέσο όρο στα 52 δολάρια το βαρέλι, από ό, τι το α΄ εξάμηνο του 2014, όταν η τιμή ήταν κατά μέσο όρο στα 109 δολάρια το βαρέλι», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται στο ότι οι εταιρείες αυτές προσαρμόστηκαν στις νέες χαμηλές τιμές, μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, το 2014 οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είχαν οδηγήσει τις διοικήσεις των εταιρειών σε εκτεταμένες υπερβάσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους και αναποτελεσματικότητα.
Σήμερα οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί, αναφέρει η Goldman Sachs, παράγοντας περισσότερα έσοδα, ενώ οι εταιρείες –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «έχουν σφίξει τις ζώνες τους» και έχουν εκχωρήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία για να μειώσουν τα χρέη τους.
Το β΄ τρίμηνο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης παρήγαγαν αρκετή ρευστότητα από τις δραστηριότητες τους, για να καλύψουν το 91% των κεφαλαιουχικών εξόδων και των μερισμάτων τους, δείχνοντας ότι βρίσκονται κοντά, στο να μπορούν να χρηματοδοτούν τις πληρωμές των μετόχων με έσοδα από τις δραστηριότητες, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.
Αυτό, προσθέτει, θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να σταματήσουν να εκδίδουν νέες μετοχές για να μπορούν να πληρώνουν μερίσματα, τα οποία έχουν μειώσει από 3% έως 13% από το 2014.
Για το 2018 η Goldman Sachs εκτιμά, ότι η απόδοση των μερισμάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας αναμένεται να κυμανθούν στο 6%, υποστηριζόμενη από μια εκτιμώμενη απόδοση 6% των ελεύθερων ταμειακών τους ροών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης