Αναλύσεις

Capital Economics: Πιθανό 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα - Αβεβαιότητα στις τράπεζες λόγω NPLs

Capital Economics: Πιθανό 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα - Αβεβαιότητα στις τράπεζες λόγω NPLs
Eίναι πολύ νωρίς να ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα οδεύει προς την οικονομικής της ανεξαρτησία.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν αποτελεί εγγύηση και για έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, εκτιμά η Capital Economics και προειδοποιεί ότι η χώρα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία για βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Στο εβδομαδιαίο 8σέλιδο οικονομικό της δελτίο με ημερομηνία 28 Ιουλίου 2017, η Capital Economics τονίζει ότι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου πήγε πολύ καλά.
Σκοπός του timing ήταν να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την πτώση στο κόστος δανεισμού μετά την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από τους δανειστές, η οποία ήταν αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και της οικονομικής ανάκαμψης.
Υπό αυτό το πρίσμα και οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να αντλήσουν 1 δισ. ευρώ από την πώληση καλυμμένων ομολόγων, κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ELA.
Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα οδεύει προς την οικονομική της ανεξαρτησία, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Και εξηγεί πως η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν και τόσο ισχυρή σε σχέση με το 2014.
Τότε η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είχε καλυφθεί έξι φορές, ενώ αυτή τη φορά καλύφθηκε κατά 2,3 φορές.
Επίσης το 50% του ομολόγου καλύφθηκε από τους υφιστάμενους επενδυτές.
Παρά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές το 2014, η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν στο 5,6% εκείνο το καλοκαίρι, σύντομα κατέγραψαν άλμα 20%, μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015.
Ωστόσο πλέον η κατάσταση είναι πιο υποσχόμενη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και η οικονομία επέστρεψες στην ανάπτυξη στο α΄τρίμηνο του 2017.
Ωστόσο το ΔΝΤ και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχουν προειδοποιήσει ότι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι μακρύς.
Υπάρχουν 113 προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, με τα 95 εξ αυτών να πρέπει να εφαρμοστούν έως τα τέλη του 2017.
Κάποια αφορούν μεταρρυθμίσεις σε υγεία και συντάξεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέα κοινωνική ή πολιτική αναταραχή, προειδοποιεί η Capital Economics.
Επίσης στις τράπεζες εξακολουθεί να κυριαρχεί η αβεβαιότητα, καθώς οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν και τα NPLs αποτελούν «βαρίδι».
Την ίδια ώρα το ελληνικό χρέος παραμένουν τεράστιο, σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ.
«Η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές ακόμη και με αυτά τα επιτόκια, τα οποία παραμένουν σημαντικά υψηλότερα έναντι του 1,5% που πληρώνει στον ESM.
Αν οι ευρωπαίοι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε πολύ βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους από αυτή που συζητείται αυτή τη στιγμή, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα αίτημα από την Ελλάδα για τέταρτο μνημόνιο, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης