Αναλύσεις

Πρώιμη αναθεώρηση του Κώδικα Δικτύου Διανομής Αερίου – Αιτία οι διαφορετικές ερμηνείες από τους διαχειριστές

Πρώιμη αναθεώρηση του Κώδικα Δικτύου Διανομής Αερίου – Αιτία οι διαφορετικές ερμηνείες από τους διαχειριστές
Η ΡΑΕ σχεδιάζει να τροποποιήσει τον Κώδικα, ο οποίος μετρά μόλις έξι μήνες ζωής, καθώς προκύπτουν συγχύσεις σε σειρά ζητημάτων
Σε αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου που ετέθη σε ισχύ μόλις τον Φεβρουάριο του 2017 προτίθεται να προβεί η ΡΑΕ, καθώς έχουν εντοπιστεί μια σειρά από ζητήματα που ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τους διαχειριστές των επιμέρους δικτύων.  
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το πρόβλημα που έχει ανακύψει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση του.
Ενδεικτικό του διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιεί η Αρχή για τη θέσπιση Πρότυπης Σύμβασης Χρήσης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, οι διαχειριστές (ΔΕΔΑ και ΕΔΑΘ) πρότειναν διαφορετικές συμβάσεις, ενώ σε ότι αφορά την Πρότυπη Σύμβαση Σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου προτάθηκαν επίσης δυο διαφορετικά σχέδια, ένα από την ΕΔΑΑΤ και τη ΔΕΔΑ και ένα από την ΕΔΑΘ.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της βιομηχανίας έχουν εντοπιστεί μια σειρά από ζητήματα που ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τους Διαχειριστές των Δικτύων, αλλάζοντας εν τέλει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων αναλόγως με το σε ποια περιοχή της χώρας βρίσκονται και με ποιο διαχειριστή δικτύου συνεργάζονται.  

Ενστάσεις για τις ωριαίες υπερβάσεις

Για παράδειγμα, έχει αποτελέσει αντικείμενο τριβής η αντιμετώπιση των ωριαίων υπερβάσεων εντός του έτους, θέμα για το οποίο έχει εγείρει ενστάσεις η ΔΕΔΑ.
Πρόκειται για ένα θέμα που η διατύπωση που υπάρχει στον κώδικα αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες, που όμως μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές χρεώσεις για τις επιχειρήσεις.
Η πιο ελαστική ερμηνεία, την οποία αποδέχονται οι άλλοι δύο διαχειριστές, φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στο πνεύμα της πρόθεσης του Ρυθμιστή.
Αντίθετα η ΔΕΔΑ υποστηρίζει μια πιο αυστηρή προσέγγιση.
Το θέμα έχουν θέσει στη ΡΑΕ συγκεκριμένοι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές.
Εξάλλου ο κανονισμός προβλέπει ότι όταν σε μια επιχείρηση υπάρχουν δυο μετρητές φυσικού αερίου, η χρέωση των μεγίστων γίνεται ξεχωριστά για κάθε μετρητή.
Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι σε περιπτώσεις ενιαίας εγκατάστασης πρέπει η τιμολόγηση να γίνεται με βάση το άθροισμα των ταυτοχρονισμών μεγίστων.
Και σε αυτό το θέμα υπάρχει διαφορετική ερμηνεία μεταξύ των διαχειριστών και ενώ ο διαχειριστής της Θεσσαλίας έχει κάνει αποδεκτή την ένσταση δεν συμβαίνει το ίδιο με τη ΔΕΔΑ.
Τέλος ο κανονισμός προβλέπει ότι για συγκεκριμένη περίοδο μπορεί η βιομηχανία να διαφοροποιήσει τη δεσμευμένη δυναμικότητα, δηλαδή να πληρώνει για αυξημένη δυναμικότητα όταν το χρειάζεται και αυτό έγινε δεκτό στο Βόλο όχι όμως στην Αττική

Οριστική λύση μέσω αλλαγής Κώδικα 

Με βάση αυτά τα δεδομένα αλλά και τις διαφωνίες που φαίνεται ότι έχουν οι Διαχειριστές σε ότι αφορά τα Πρότυπα Συμβάσεων, η ΡΑΕ – η οποία καλείται να δίνει κάθε τόσο διευκρινίσεις – προσανατολίζεται να λύσει τα ζητήματα μέσω της αλλαγής του Κώδικα.
Υπενθυμίζεται ότι με τον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου ρυθμίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, των Χρηστών του Δικτύου και των Τελικών Πελατών που συνδέονται στο Δίκτυο.
Επίσης, καθορίζονται θέματα που αφορούν στη διαχείριση, συντήρηση, ανάπτυξη και λειτουργία του Δικτύου Διανομής, καθώς και οι όρους και προϋποθέσεις πρόσβασης των Χρηστών στο Δίκτυο Διανομής και στις παρεχόμενες από τον Διαχειριστή του Δικτύου υπηρεσίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης