Αναλύσεις

Το κείμενο της συμφωνίας συντάσσουν οι δανειστές - Στη Βουλή προς ψήφιση τα πρώτα προαπαιτούμενα

Το κείμενο της συμφωνίας συντάσσουν οι δανειστές - Στη Βουλή προς ψήφιση τα πρώτα προαπαιτούμενα
Επί της ουσίας πρόκειται για το νέο «κοστούμι» των μέτρων, που θα επωμιστούν νοικοκυριά και φορολογούμενοι
 Αύριο το απόγευμα (19/11) θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά τη διήμερη παύση, την οποία ζήτησαν οι ίδιοι (χθες και σήμερα), προκειμένου να συσκεφθούν μεταξύ τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές έχουν προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω, καθώς γράφουν το νέο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά, τα επόμενα 24ωρα.
Επί της ουσίας πρόκειται για το νέο «κοστούμι» των μέτρων, που θα επωμιστούν νοικοκυριά και φορολογούμενοι.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει επισημάνει το bankingnews.gr, το Σαββατοκύριακο, οι συναντήσεις με τους δανειστές, θα γίνονται νυχθημερόν, σε μία προσπάθεια για συμφωνία επί της αρχής, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Τούτο προϋποθέτει η κυβέρνηση να πάει με ψηφισμένα τα μέτρα στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και δεν αποκλείεται να έχουμε πολυνομοσχέδιο, μετά τις 28 Νοεμβρίου, που θα συνεδριάσει το Euro Working Group.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς κυριάρχησε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρηματικών οφειλών.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να νομοθετήσει τη δυνατότητα διαγραφής κάθε είδους φορολογικής οφειλής των επιχειρήσεων προς το κράτος, εξαιρώντας μόνο τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Αυτή φαίνεται πως παραμένει προς το παρόν η κυριότερη διαφωνία της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς οι τελευταίοι επιμένουν να μπορούν να «κουρεύονται» όλων των ειδών τα φορολογικά χρέη.
Επίσης υπήρξε σύγκλιση για το θέμα, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στόχος, σύμφωνα με στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, είναι το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού να κλείσει με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά παράλληλα να διασφαλίζει ίση μεταχείριση των πιστωτών.
Δηλαδή οι ρυθμίσεις και οι διαγραφές οφειλών να είναι ισόποσες μεταξύ των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και της Εφορίας.
Η διαγραφή χρεών από το Δημόσιο θα προσφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνονται «βιώσιμες» από τις τράπεζες και θα συνδυάζεται με αντίστοιχες διαγραφές που θα συμφωνούν να κάνουν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπόλοιποι πιστωτές, στο πλαίσιο της ενιαίας διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών.
Στην περίπτωση του «κουρέματος» των χρεών προς το Δημόσιο, η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επί των οφειλών ξεκινώντας από το παλιότερο προς το πιο πρόσφατο και εν συνεχεία να διαγράφεται και ο κύριος φόρος του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, μέχρι του σημείου που η συζήτηση θα φτάνει στην οφειλή από μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
Εκεί, σύμφωνα με την εισήγηση της ΓΓΔΕ που χθες συζητήθηκε αναλυτικά σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, προτείνεται να μπαίνει «κόφτης».
Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ αποτελούν το 20% των οφειλών μιας επιχείρησης προς το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 40% αντιστοιχεί σε πρόστιμα-προσαυξήσεις και άλλο 40% σε κεφάλαιο, αυτό σημαίνει ότι στο «κουρείο» του Δημοσίου θα μπορούν θεωρητικά να μπουν οκτώ στα δέκα ευρώ των οφειλών.
Στην πράξη όπου αποφασίζεται «κούρεμα», δεν αναμένεται να ξεπερνά κατά πολύ το 50% και θα γίνεται σε βάθος χρόνου.

Μ.Χ.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης