Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Capital Economics: Σε καλή χρονική στιγμή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Οι κίνδυνοι, όμως, παραμένουν

Capital Economics: Σε καλή χρονική στιγμή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Οι κίνδυνοι, όμως, παραμένουν
Την έκδοση ομολόγων το 2014, ακολούθησε το δράμα του 2015, όταν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε σύγκρουση με τους δανειστές και σχεδόν έφτασε την Ελλάδα να βγει από τη ζώνη του ευρώ
Σε πολύ καλή χρονική στιγμή βγήκε η Ελλάδα στις αγορές, αφού το κόστος δανεισμού ήταν χαμηλότερο από το 2014, όμως δεν πρέπει να εφησυχαστεί καθώς τα πράγματα είναι ρευστά, όπως εκτιμά η εταιρείας οικονομικών ερευνών και αναλύσεων Capital Economics.
Η Jennifer McKeown, αναλυτής της Capital Economics υιοθετεί μια πιο σκεπτικιστική προσέγγιση στη σημερινή (25 Ιουνίου 2017) πώληση ομολόγων.
Λέει ότι η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων ήταν "αρκετά καλή", καθώς η Ελλάδα δανείστηκε φθηνότερα από ότι το 2014.
Η έξοδος ήρθε σε πολύ καλή χρονική στιγμή, εξηγεί:
«Η επιστροφή στις αγορές έγινε τώρα, για να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού, μετά την έναρξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας στις αρχές του Ιουλίου 2017.
Αυτό βέβαια ήταν αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και σημάδια οικονομικής ανάκαμψης».
Ωστόσο, η McKeown θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο.
Την έκδοση ομολόγων το 2014, ακολούθησε το δράμα του 2015, όταν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε σύγκρουση με τους δανειστές και σχεδόν έφτασε την Ελλάδα να βγει από τη ζώνη του ευρώ.
Τα πράγματα φαίνονται κάπως πιο ελπιδοφόρα αυτή τη φορά, συνεχίζει – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των δανειστών και η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει.
Αλλά μια νέα κυβέρνηση μπορεί να έρθει σε ρήξη με τις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - δημιουργώντας μια καινούργια κρίση.
Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη - και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον δάνεια ...
Η McKeown υποστηρίζει:
«Οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ πιεστική κατάσταση, με τις καταθέσεις να μην επιστρέφουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να αποτελούν ένα μεγάλο βάρος.
Και το πιο κρίσιμο, το "βουνό" του δημόσιου χρέους που παραμένει περίπου στο 180% του ΑΕΠ.
Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ακόμη και με το τρέχον κόστος δανεισμού της αγοράς, το οποίο παραμένει σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του 1,5% του επιτοκίου που πληρώνει τώρα για το επίσημα δημοσιονομικό χρέος της.
Αν οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης όταν το τρέχον λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης