Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ποιός επενδυτής ζήτησε παράταση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ - "Κατώφλι" τα 400 εκατ. ευρώ για το τίμημα

Ποιός επενδυτής ζήτησε παράταση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ -
Οποιαδήποτε τίμημα χαμηλότερο της προσφοράς που είχαν κάνει οι Αζέροι της Socar θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα
Με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ διασφάλισης υψηλού τιμήματος  και σε κάθε περίπτωση άνω των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar στον πρώτο διαγωνισμό, ερμηνεύεται από πολλούς η χθεσινή απόφαση παράτασης της διαδικασίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για τις 7 Αυγούστου.
Το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ της Socar έχει τεθεί από τα ΕΛΠΕ ως κατώφλι του προσφερόμενου τιμήματος στο νέο διαγωνισμό ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Ομίλου έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο σύμβουλο την αποτίμηση της εταιρίας, προκειμένου να έχει μια βάση αξιολόγησης περί του εύλογου τιμήματος.
Η παράταση σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ προκλήθηκε έπειτα από αίτημα ενδιαφερόμενου επενδυτή, με πηγές του Ταμείου να κάνουν λόγο για αμερικανικό ενδιαφέρον.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής εταιριών που είναι πιστοποιημένοι βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου Διαχειριστές Δικτύων ή κοινοπραξίες στις οποίες επικεφαλής είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής Δικτύου.
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να ενισχύουν την συμμετοχή funds στον διαγωνισμό με στόχο την επίτευξη τιμήματος, αφού οποιαδήποτε τίμημα χαμηλότερο των 400 εκατ. ευρώ θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα.
Η σίγουρη απόδοση πάντως και η διασφαλισμένη κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ αποτελούν τις βασικές προυποθέσεις για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Οι διεκδικητές

Σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή στο διαγωνισμό τριών εκ των μετόχων του αγωγού Tap και συγκεκριμένα της ιταλικής  Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas, στοιχείο που αναδεικνύει τις συνέργειες του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου με τον Tap αλλά και την ευρύτερη γαιοπολιτική αξία του ΔΕΣΦΑ.
Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της ολλανδικής Gasunie, η οποία φέρεται να συμπράττει με την βελγική Fluxys, ενώ διερευνητικές επαφές για το ΔΕΣΦΑ έκανε το προηγούμενο διάστημα και ο γάλλος Διαχειριστής GRTgas.
Η φημολογία για συμμετοχή στον διαγωνισμό μέσω κάποιας κοινοπραξίας της αζέρικης Socar δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος, ενώ κάποιες πηγές την διαψεύδουν κατηγορηματικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης