Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Phoenix Capital: Έξυπνη κίνηση το νέο 5ετές από την Ελλάδα, επικίνδυνο το ακριβό επιτόκιο

Phoenix Capital: Έξυπνη κίνηση το νέο 5ετές από την Ελλάδα, επικίνδυνο το ακριβό επιτόκιο
Έμπειρο στέλεχος των διεθνών χρηματαγορών ενθαρρύνει την απόφαση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές, προειδοποιεί όμως και για τους κινδύνους που πρέπει ληφθούν σοβαρά υπόψιν πριν από μια δοκιμαστική έξοδο
«Έξυπνη κίνηση» χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Phoenix Capital, Peter Pham, τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης να δοκιμάσει μία έξοδο στις αγορές ομολόγων.
Ο ίδιος θέτει πέντε ερωτήματα αναφορικά με το καυτό ζήτημα των ημερών και δίνει τις απαντήσεις του, ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, επισημαίνει ωστόσο, τους κινδύνους μίας τέτοιας απόφασης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Pham, «οι αγορές ανταποκρίνονται θετικά σε αυτές τις ειδήσεις», καθώς «είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Επισημαίνει, ωστόσο, πως ναι μεν η Ελλάδα «θα καλύψει τις ανάγκες της βραχυπρόθεσμα», όμως «μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να δημιουργήσει μεγαλύτερα κρατικά έσοδα για να μπορέσει να πληρώσει ένα πολύ πιο ακριβό επιτόκιο στις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με το πακέτο διάσωσης, κάτι που απέτυχε να κάνει στο παρελθόν».
Διαβάστε αναλυτικά τα πέντε ερωτήματα που θέτει ο Peter Pham και τις απαντήσεις που δίνει στο bankingnews.gr:

Γιατί η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων;

Το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει τον Ιούλιο του 2018.
Μετά από αυτό, θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές ή θα χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο διάσωσης για να παραμείνει φερέγγυα.
Το δεύτερο είναι απίθανο, καθώς η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα ήθελε να δώσει ένα τέλος στα πακέτα διάσωσης που προκάλεσαν μεγάλες πολιτικές τριβές στην ευρωζώνη.

Πώς αντιδρά η αγορά;

Οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά σε αυτές τις ειδήσεις.
Είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η πιθανή έκδοση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Αργεντινή κατάφερε να εκδώσει 100ετές ομόλογο, ύψους 2,75 δισ. δολαρίων, με απόδοση κοντά στο 8%, ενώ οι διεθνείς επενδυτές προσδοκούσαν τον αντίκτυπο μιας ρεφορμιστικής κυβέρνησης και όχι ένα βήμα προς τα πίσω, δηλαδή δεδομένου του ιστορικού πτωχεύσεων της χώρας.
Αυτό βοηθά επίσης στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν τα επιτόκια παγκοσμίως είναι τόσο χαμηλά όσο τώρα, είναι κατανοητό γιατί οι επενδυτές «διψούν» για αποδόσεις.
Επίσης, με την πενταετή διάρκεια, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα που μπορεί να βρει η Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή θα ωριμάσει πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά δάνεια, γεγονός που δίνει στους επενδυτές κάποια διαβεβαίωση ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Επωφελούνται επίσης (σ.σ. από την έξοδο στις αγορές) και οι Έλληνες τραπεζίτες, ιδίως αυτοί του investment banking οι οποίοι και στηρίζουν τη χώρα εδώ και αρκετό καιρό.
Τέλος, η πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει πάση θυσία την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, βοηθά να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Παρόλο που υπήρχαν κάποια καλά σημάδια, όπως οι αποδόσεις των αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ή τις προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη ύψους 2,1% του ΑΕΠ το 2017, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Αν κινηθεί γρήγορα για την έξοδο στις αγορές μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ένα ασφάλιστρο κινδύνου αρκετών εκατοντάδων μονάδων βάσης για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση (η Ελλάδα να αναμένεται να εκδώσει 5ετές ομόλογο με κουπόνι γύρω στο 4,5%, ενώ αρκετές από τις χώρες της ευρωζώνης πληρώνουν λιγότερο από 2% για να δανειστούν πάνω από 10 χρόνια).
Θυμηθείτε ότι την τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ομολόγων το 2014, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η πώληση σηματοδότησε την αρχή του τέλους των σκληρών μέτρων λιτότητας μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010.
Λίγους μήνες μετά, η Ελλάδα ζήτησε ένα ακόμα πακέτο διάσωσης.
Επιπλέον, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε ελάφρυνση (σ.σ. του χρέους) και οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ δεν είναι σίγουροι για το πως η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί τα νέα χρέη.
Οι Γερμανοί δεν έχουν πραγματικά δώσει απαλλαγή από το χρέος, οπότε η ΕΚΤ είναι απίθανο να να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα, έτσι το QE μπορεί να παραμείνει σε αναμονή για την Ελλάδα προς το παρόν, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε χαμηλού επιτοκίου χρηματοδότηση.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Είναι μια έξυπνη κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας για να καλύψει τις ανάγκες της βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει μεγαλύτερα κρατικά έσοδα για να μπορέσει να πληρώσει ένα πολύ πιο ακριβό επιτόκιο στις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με το πακέτο διάσωσης που χρηματοδοτείται από την τρόικα (το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), κάτι που απέτυχε να κάνει στο παρελθόν.
Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης