Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στις θυσίες του λαού - Juncker: Μεγάλες οι προσπάθειες των Ελλήνων

Τσίπρας: Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στις θυσίες του λαού - Juncker: Μεγάλες οι προσπάθειες των Ελλήνων
Πολύ σημαντική η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός
Τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων επαίνεσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, κατά την έναρξη της σημερινής (13/7/2017) συνάντησής τους στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
«Οι φτωχότεροι και οι μέσοι πολίτες στην Ελλάδα έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, οφείλω να το αναγνωρίσω», δήλωσε ο Juncker.
«Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσταση της Κομισιόν για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
«Πολύ σημαντική η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο Juncker τόνισε πως η Κομισιόν το είχε υποσχεθεί και τήρησε την υπόσχεσή της.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.
Αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν.

Πηγή:www.bankingnews.gr
 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης