Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στις 18-19 Ιουλίου η έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο 2 δισ. και επιτόκιο 4,4% - Προς υπερκάλυψη 3 - 3,5 φορές και με ESM

Στις 18-19 Ιουλίου η έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο 2 δισ. και επιτόκιο 4,4% - Προς υπερκάλυψη 3 - 3,5 φορές και με ESM
Η κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ με την Rothschild θέλουν να ρισκάρουν να βγουν στις αγορές και να περάσουν ένα μήνυμα ανεξαρτησίας
Στις 18 ή 19 Ιουλίου - αντί 25 ή 26 Ιουλίου -  σχεδιάζεται η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. ευρώ.
(Να σημειωθεί ότι το bankingnews ήδη από τις αρχές Μαίου του 2017 είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο)
Αρχικά σχεδιαζόταν έξοδος στις αγορές 25 ή 26 Ιουλίου αλλά επειδή στις 20 Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για την έκθεση βιωσιμότητας DSA η οποία θα είναι αρνητική για την Ελλάδα καθώς το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο…. ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει να βγει στις αγορές πριν την συνεδρίαση του ΔΝΤ.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης αναπληρωτής υπουργός οικονομικών βρίσκεται από τις 11 Ιουλίου στο Λονδίνο για να πραγματοποιήσει επαφές με ξένους επενδυτές προφανώς με στόχο την έκδοση του ομόλογου.
Η έκδοση του 5ετούς θα είναι η πρώτη απόπειρα της Ελλάδος στις αγορές από το 2014 και από ότι φαίνεται υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την έκδοση.
Πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«Στις 18 ή 19 Ιουλίου θα ήταν η πιθανότερη ημερομηνία έκδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου και μάλλον όχι 25 ή 26 Ιουλίου.
Στόχος είναι να αντληθούν 2 δισεκ. και βεβαίως οι αγορές θα εστιαστούν σε 3 παραμέτρους
1)Το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου
2)Το ποσοστό της υπερκάλυψης του ζητούμενου ποσού
3)Αν θα εμπλακεί ο ESM στην ελληνική δημοπρασία γιατί η ΕΚΤ προφανώς και είναι αδύνατο να εμπλακεί.
Το επιτόκιο θα καθοριστεί από την ζήτηση δηλαδή από τον συντελεστή κάλυψης.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η έκδοση τους 5ετούς ύψους 2 δισεκ. να υπερκαλυφθεί 3 με 3,5 φορές δηλαδή να προσφερθούν 7 δισεκ. στον ΟΔΔΗΧ στον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.
Εφόσον έχουμε μεγάλο συντελεστή κάλυψης 3 με 3,5 φορές – ίσως και 4 φορές – το επιτόκιο θα πιεστεί στο 4,4% θα ήταν ένα καλό επιτόκιο σε σχέση με το 4,95% που είχε πιάσει η Ελλάδα το 2014.
Να σημειωθεί ότι το 2ετές ομόλογο πρώην 5ετές έχει επιτόκιο 3,55% με 3,32% οπότε το 5ετές λήξης Ιουλίου 2022 εάν φέρει επιτόκιο 4,4% ή και οριακά χαμηλότερα θα είναι ένα καλό επιτόκιο για τις δυνατότητες της Ελλάδος.
Βέβαια ο ESM δανείζει την Ελλάδα με 0,89% δηλαδή 4,9 φορές υψηλότερο επιτόκιο.

Μήνυμα "ανεξαρτησίας"

Η Ελλάδα πάντως θέλει να βγει στις αγορές για να περάσει ένα μήνυμα απεξάρτησης και ανεξαρτησίας, συμβολικότητας και επικοινωνιακής στρατηγικής.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως σε όλα αυτά είναι κάποιες παρασκηνιακές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε ο ESM να συμμετάσχει στην δημοπρασία μέσω αγοράς π.χ. 300 εκατ. ευρώ της έκδοσης.
Να σημειωθεί ότι το καταστατικό του ESM επιτρέπει την συμμετοχή του σε πρωτογενή έκδοση χώρας.
Οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί αλλά εάν ο ESM συμμετάσχει θα πρόκειται για μια εξέλιξη σπουδαιότερη και από την ίδια την έκδοση.
Θα πρόκειται για ένταξη της Ελλάδος στο QE από την πίσω πόρτα κατά μια πολύ γενική έννοια.
Ο ESM είναι θεσμικό όργανο που βρίσκεται στην σφαίρα επιρροής της Γερμανίας και δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Γερμανία θα ήθελε να παράσχει τόσο μεγάλης κλίμακας βοήθεια στην Ελλάδα.
Εάν όμως συμμετάσχει ο ESM θα πρόκειται για μια ισχυρά θετική είδηση.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει κατά οποιαδήποτε τρόπο για πολλούς λόγους, θεσμικούς, νομικούς, βιωσιμότητας κ.α.

Τι θα πράξουν οι ελληνικές τράπεζες;

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μεταξύ άλλων και το νυν 2ετές ομόλογο (πρώην 5ετές) που έχει επιτόκιο 3,55% με 3,32%.
Προφανώς θα πουλήσουν το εν λόγω ομόλογο περίπου 350 εκατ ευρώ και θα αγοράσουν το 5ετές με καλύτερο επιτόκιο στο 4,4%.
Οπότε πριν καν ξεκινήσει η δημοπρασία  από τα 2 δισεκ. τα 350 εκατ θα έχουν ήδη καλυφθεί.
Επίσης και το Κοινό Ταμείο που διαχειρίζεται η ΤτΕ θα συμμετάσχει στην δημοπρασία...αλλά στόχος είναι οι ελληνικές τράπεζες να καλύψουν μόνο μικρό μέρος της έκδοσης.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν όριο αγοράς ελληνικού χρέους το οποίο η ΕΚΤ θα κρατήσει για καιρό.
Ο συντελεστής κάλυψης στην έκδοση θα καθορίσει το επιτόκιο.
Όσο μεγαλύτερη η υπερκάλυψη τόσο χαμηλότερο το επιτόκιο και εάν εμπλακεί και ο ESM… ίσως δούμε ρεκόρ προσφορών και υπερβολικά χαμηλό επιτόκιο.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος και ο ΟΔΔΗΧ με την Rothschild θέλουν να ρισκάρουν να βγουν στις αγορές και να περάσουν ένα μήνυμα ανεξαρτησίας.
Θα ήταν ολέθριο λάθος πάντως η Ελλάδα να ακολουθήσει επικοινωνιακές στρατηγικές μόνο και μόνο για να βγει στις αγορές και να εγκαταλείψει τον μεγάλο στόχο που είναι μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL.....

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης