Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Καρότο από τους δανειστές για έξοδο στις αγορές - Μαστίγιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης

Καρότο από τους δανειστές για έξοδο στις αγορές - Μαστίγιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης
H κυβέρνηση έχει απομακρύνει το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε στις αγορές και στους επενδυτές με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έστω με μεγάλη καθυστέρηση
Μπορεί σύσσωμοι οι δανειστές να παροτρύνουν την Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές - εκτός απροόπτου, αυτό θα συμβεί την επόμενη Τρίτη 18 Ιουλίου  όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του bankingnews, ώστε να προλάβει η κυβέρνηση τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη 20 Ιουλίου - από την άλλη όμως δεν αφήνουν λεπτό να χαλαρώσει η ελληνική πλευρά με τα  προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Πριν καν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που οδήγησε στην εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και άρχισαν ήδη οι πιέσεις από την πλευρά των εταίρων-δανειστών μέσω διαφόρων φερέφωνων για την τρίτη αξιολόγηση και την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει.
Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στον στενό πυρήνα των ατόμων του γερμανού υπουργού Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα ως προς την επιστροφή της στις αγορές τους ερχόμενους μήνες.
Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει χωρίς καθυστέρηση όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική επικοινωνίας με τους επενδυτές.
Για τον εν λόγω αξιωματούχο, η κυβέρνηση έχει απομακρύνει το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε στις αγορές και στους επενδυτές με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έστω με μεγάλη καθυστέρηση.
Αυτό, όμως, δεν αρκεί για την πλήρη αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης

Το μήνυμα, λοιπόν, του αξιωματούχου, είναι σαφές: Εκπλήρωση χωρίς καθυστέρηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης σε 3 μήνες από τώρα.
Δηλαδή, μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, άνοιγμα σειράς κλειστών επαγγελμάτων, εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και -το κερασάκι- αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας για τις απεργίες...
Βέβαια η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για 113 μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που εκπνέει το τρίτο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων είναι:
- Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
- Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
- Στελέχωση της ΑΔΑΕ και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
- Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
- Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως τον Νοέμβριο του 2017).
- Η καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).
- Δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
- Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση).
-Αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).
- Την υιοθέτηση των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
- Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για το κτηματολόγιο.
- Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.
- Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).
-Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης