Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

IEA: Οι επενδύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία μειώθηκαν 12% το 2016

IEA: Οι επενδύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία μειώθηκαν 12% το 2016
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΕΑ, για πρώτη φορά οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια ξεπέρασαν εκείνες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι επενδύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία μειώθηκαν 12% το 2016, όπως δήλωσε σήμερα στο CNBC ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ.
Σύμφωνα με τον IEA, η παγκόσμια πτώση των επενδύσεων στην ενέργεια προκλήθηκε κυρίως από το μείωση των κεφαλαίων στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αέριο, τη μειωμένη δραστηριότητα γεωτρήσεων και τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Η Κίνα συνέχισε να είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ενεργειακών επενδύσεων, αντιπροσωπεύοντας το 21% των παγκόσμιων επενδύσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ εκπληκτική άνοδο κατέγραψε η Ινδία, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της οποίας αυξήθηκαν κατά 7% το 2016 σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα δε με την τελευταία έκθεση του ΙΕΑ, για πρώτη φορά οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια ξεπέρασαν εκείνες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 12% μεταξύ του 2014 και του 2016 καταλαμβάνοντας μερίδιο 43%.
Αντιθέτως, την ίδια περίοδο οι επενδύσεις σε έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 44%.
Παρά τις σημερινές τάσεις πάντως, η IEA είναι πεπεισμένη ότι οι επενδύσεις παγκοσμίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αυξηθούν το 2017 κατά περίπου 6%.
Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ στην συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής έως τον Μάρτιο του 2018, η οποία θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές και να ενισχύσει τις επενδύσεις.
Ωστόσο, ο ΙΕΑ σημειώνει, ότι πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να ακολουθούν μια «προσεκτική προσέγγιση» και ως εκ τούτου έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους να αναθεωρήσουν τα αναμενόμενα επενδυτικά τους σχέδια, σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου δεν παραμείνουν πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι.
Μάλιστα, ο κ. Μπιρόλ ανέφερε μιλώντας στο CNBC, ότι «αυτό που με ανησυχεί πολύ, είναι ότι γύρω στο 2020 θα υπάρξει ένα μεγάλο κενό μεταξύ ζήτησης και προσφοράς με σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης