Ενέργεια

Δώρο στον Περιστέρη, εμπλοκή στην Κομισιόν; Η νέα πολιτική για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος

Δώρο στον Περιστέρη, εμπλοκή στην Κομισιόν; Η νέα πολιτική για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος
Το σχέδιο για αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανάλογα με την τεχνολογία τους θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αιτιολογηθεί αλλά και να υλοποιηθεί
Στο αποκορύφωμα τους βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα προσωρινά ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) που έληξαν τον περασμένο Απρίλιο.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και προκειμένου να εγκριθεί από την Κομισιόν θα πρέπει να βασίζεται σε ανταγωνιστική διαδικασία (διαγωνισμός - δημοπρασία) και θα λειτουργήσει ως γέφυρα, μέχρι την υλοποίηση του target model, αντικαθιστώντας τα προσωρινά ΑΔΙ.
Δηλαδή τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί για το κόστος που καταβάλλουν οι μονάδες, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για αναπλήρωση αναγκών σε περιόδους αιχμής.
Έτσι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητούνται όλα τα σενάρια και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η δημιουργία «διαβαθμισμένων ΑΔΙ».
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος μηχανισμός θα αμείβει την ευελιξία με διαφορετικό τρόπο και ανάλογα με την τεχνολογία των μονάδων που την παρέχουν στο σύστημα.
Συζητείται δηλαδή η δημιουργία δυο προϊόντων ευελιξίας με διαφορετικές τεχνολογίες που θα επωφελούνται από διαφορετικές τιμές αναφοράς.

Το σενάριο διπλάσιας αποζημίωσης για υδροηλεκτρικά και μονάδες ανοικτού κύκλου δύσκολα περνά από τις Βρυξέλλες

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι συζητείται η αμοιβή των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και των μονάδων φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου, που περιλαμβάνουν την μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και Ήρων Ι,όπου έχει συμμετοχή η ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, να είναι διπλασία από την αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, της ΔΕΗ και των ιδιωτών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς το σενάριο αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν αφού θα είναι δύσκολο τόσο να αιτιολογηθεί όσο και να υλοποιηθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες.
Η Κομισιόν φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μεταρρυθμίσεις της αγοράς, όπως οι αλλαγές στη δευτερεύουσα και τριτεύουσα εφεδρεία αλλά και η μεθοδολογία διαθεσιμότητας των υδροηλεκτρικών.   
Εξάλλου ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται από την πλευρά της Κομισιόν είναι η ένταξη στον μηχανισμό ευελιξίας του demand respond (απόκριση στη ζήτηση) και ως τέτοια θεωρείται η διακοψιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας.  
Ωστόσο η συμμετοχή του demand response (απόκριση ζήτησης) στο σχήμα ευελιξίας, είναι μάλλον ανέφικτη χωρίς έξυπνους μετρητές και aggregators (φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης