Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τα χαμηλά περιθώρια κέρδους «ναρκοθετούν» την ανάπτυξη των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος

Τα χαμηλά περιθώρια κέρδους «ναρκοθετούν» την ανάπτυξη των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος
Οι ιδιωτικές εταιρίες θεωρούν πως με τις κινήσεις και αποφάσεις της, η ΔΕΗ διαμορφώνει ένα περιβάλλον που «εμποδίζει» την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Σε «παιχνίδι» για λίγους πιθανόν να εξελιχθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται για τους ιδιώτες παρόχους, ακόμη δε και για τις εταιρείες που συμμετέχουν στην παραγωγή ρεύματος.  
Η εικόνα της κακής πορείας που εμφανίζει η αγορά της ενέργειας αναδεικνύεται αρχικά από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ του πρώτου τριμήνου του 2017, καθώς ανακοίνωσε περιθώριο EBITDA στο 9% όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν στο 24,4%.
Το περιθώριο μειώθηκε εξαιτίας τόσο της νέας χρέωσης των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που για τη ΔΕΗ ήταν στα 70 εκατ. ευρώ, όσο και για άλλους συγκυριακούς λόγους.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε περισσότερο, διότι έχει μερίδιο αγοράς της τάξεως άνω του 85%.
Επίσης στην πτώση του περιθωρίου EBITDA συνέβαλλε η κρίση του Δεκεμβρίου -  Ιανουαρίου, η οποία εκτόξευσε στα ύψη την Οριακή Τιμή Συστήματος που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 100 ευρώ η MWh.
Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως αποκαλύπτουν στελέχη εταιρειών στο World Energy News, εμφάνισαν περιθώριο EBITDA που πέρασε σε θετικό έδαφος τον Ιούνιο και κινήθηκε σε ποσοστά χαμηλότερα του 5%, ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2017 ήταν αρνητικό και σε κάποιες περιπτώσεις διαμορφώθηκε στο 20%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτών εμφάνισαν ζημιές τη χρονιά που πέρασε.

Ελπίδες για κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 παρουσιάζουν ζημιογόνα αποτελέσματα και οι εναλλακτικοί πάροχοι ευελπιστούν πως αυτά θα αναστραφούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ωστόσο, η στρατηγική των ιδιωτών έναντι της ΔΕΗ δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, δηλαδή δεν θα προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες για την προσέλκυση πελατείας.
Οι ζημιές της ΔΕΗ ανήλθαν στα 67,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 έναντι κερδών 85 εκατ. ευρώ το 2016.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ΔΕΗ διαμορφώνει ένα περιβάλλον δύσκολο και για τους ιδιώτες προμηθευτές, σημειώνοντας πως αυτό «εμποδίζει» την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Αρκετά στελέχη αναφέρονται στην τιμολογιακή πολιτική, η οποία στη πράξη θεωρείται… χτύπημα κάτω από τη ζώνη, καθώς δεν ευνοείται η μετακίνηση πελατών.
Με βάση το Μνημόνιο, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ πρέπει να υποχωρήσει στο 75,24% στα τέλη του 2017.
Πρόκειται για αρκετά απίθανο σενάριο, διότι στα τέλη Μαΐου το μερίδιο της ήταν στο 85%.
Στα τέλη του 2018 να μειωθεί στο 62,24% και στα τέλη του 2019 στο 49,24%.  
Τέλος να σημειωθεί ότι το περιθώριο EBITDA της ΔΕΗ στα επίπεδα του 9% την καθιστούν κυρίαρχη δύναμη στην αγορά ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης