Διεθνή

Η Total αποσκοπεί σε έσοδα 12 δισ. δολ από το πεδίο φυσικού αερίου South Pars 11 του Ιράν

Η Total αποσκοπεί σε έσοδα 12 δισ. δολ από το πεδίο φυσικού αερίου South Pars 11 του Ιράν
Το Ιράν αναμένει έσοδα ύψους 84 δισ. δολαρίων από τη πεδίο 11 του South Pars τα επόμενα 20 χρόνια, με βάση την αναμενόμενη τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι.
Η κοινοπραξία υπό τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total θα έχει κέρδη περίπου 12 δισ. δολαρίων σε βάθος 20 ετών από την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία ύψους 4,8 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του πεδίου 11 του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars, σύμφωνα με την Τεχεράνη.
Η συμφωνία προβλέπει ότι στην πρώτη φάση κατά την οποία θα επενδυθούν 2 δισ. δολάρια, θα τοποθετηθούν εντός διαστήματος 40 μηνών δύο πλατφόρμες εξόρυξης, θα πραγματοποιηθούν 30 γεωτρήσεις και θα κατασκευαστεί αγωγός μήκους 270 χλμ.
Σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι θα παράγονται ημερησίως 56 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 80.000 βαρέλια συμπυκνωμένου αερίου.
Στη δεύτερη φάση η κοινοπραξία θα τοποθετήσει μια πλατφόρμα βάρους 20.000 τόνων με μεγάλους συμπιεστές, για να διατηρήσει το επίπεδο παραγωγής, καθώς το πεδίο αναμένεται να φθάσει στο σημείο δρόσου και να χάσει την παραγωγικότητα του.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bijan Namdar Zanganeh δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι το Ιράν αναμένει έσοδα ύψους 84 δισ. δολαρίων από τη πεδίο 11 του South Pars τα επόμενα 20 χρόνια, με βάση την αναμενόμενη τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι.
Από τα έσοδα αυτά το 15% ή 12 δισ. δολάρια θα καταβληθεί στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης, στην οποία η Total συμμετέχει με 50,1%, ενώ η κινεζική CNPC και η Petro Pars του Ιράν έχουν ποσοστά 30% και 19,9% αντίστοιχα.
Η συμφωνία μπορεί να παραταθεί για άλλα 5 χρόνια, κάτι που όπως είπε ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου, θα αυξήσει και τα έσοδα της κοινοπραξίας.
Ο Zanganeh ανέφερε, ότι σε περίπτωση που οι ξένες εταιρείες εγκαταλείψουν τα έργα πριν από την ολοκλήρωσή τους, λόγω πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, τότε η επένδυσή τους θα καταβληθεί σταδιακά μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου και όχι αμέσως.
Ο ιρανός υπουργός είπε επίσης ότι το Ιράν διαπραγματεύεται με άλλες εταιρείες την ανάπτυξη πολλών πετρελαϊκών πεδίων, όπως των Yadavaran, Yaran, Azadegan, lkayer του South Pars και Azar για να υπογράψουν συμφωνία βάσει της IPC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης