Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το αφήγημα για έξοδο στις αγορές της Ελλάδος το 2018 χωρίς πιστωτική γραμμή είναι ανεφάρμοστο

Το αφήγημα για έξοδο στις αγορές της Ελλάδος το 2018 χωρίς πιστωτική γραμμή είναι ανεφάρμοστο
Με το τοπίο γύρω από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να είναι ακόμη θολό και το αξιόχρεο της Ελλάδος να ανήκει ακόμη στα «σκουπίδια» πως είναι δυνατόν να βρεθεί καλοπροαίρετος αποταμιευτής πρόθυμος να δανείσει λεφτά
Ωραίο στα λόγια αλλά πολύ δύσκολο στην πράξη είναι το καινούργιο «αφήγημα» της κυβέρνησης για έξοδος στις αγορές το 2018 χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Χωρίς δηλαδή το «μαξιλάρι» των 27,5 δις. ευρώ που σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών αποτελεί το ύψος των κεφαλαίων που θα περισσέψουν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Στην προσπάθεια της να αποφύγει ένα τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο θα συνοδευτεί από ένα νέο «πακέτο» μέτρων και μεταρρυθμίσεων - μέρος των οποίων περιγράφηκε από τους θεσμούς στο συνέδριο του Economist - η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει κάτι το οποίο είναι εντελώς ανέφικτο.
Με το τοπίο γύρω από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να είναι ακόμη θολό και το αξιόχρεο της Ελλάδος να ανήκει ακόμη στα «σκουπίδια» πως είναι δυνατόν να βρεθεί καλοπροαίρετος αποταμιευτής πρόθυμος να δανείσει λεφτά στη μοναδική χώρα της ευρωζώνης όπου κανένας ακόμη θεσμός δεν έχει συντάξει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της.

Εκτός και αν η κυβέρνηση κρίνει πιο συμφέρουσα την ιδέα να αρχίσει να δανείζεται μεγάλα  ποσά από τις αγορές καταβάλλοντας επιτόκια δύο-τρεις φορές υψηλότερα από τα σημερινά (σ.σ ο ESM μας δανείζει με επιτόκιο 0,86%).
Βέβαια δεν θα έχει πάνω από το κεφάλι της τους δανειστές και τις παράλογες απαιτήσεις τους για περισσότερα μέτρα.
Θα έχει όμως το άγχος των τοκογλυφικών επιτοκίων και το εξωπραγματικό κόστος δανεισμού μέχρι ότου οι συνθήκες στην οικονομία (πλεονάσματα, ρυθμοί ανάπτυξης, QE, χρέος κ.ά) θεωρηθούν κατάλληλες για μία ευνοϊκή έξοδο στις αγορές.
Θα μπορούσε η ίδια η κυβέρνηση να φτιάξει από μόνης ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων ώστε να αποκτήσει  ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές.
Πέρα από τα 8,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα με βάση την τελευταία απόφαση του Eurogroup τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, έχει λαμβάνειν άλλα 18,4 δισ. ευρώ εφόσον κλείσει τάχιστα τις επόμενες αξιολογήσεις.
Συγκεκριμένα μετά τα 5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο τα οποία μπορούν να εκταμιευθούν  στο πλαίσιο της τρίτης επισκόπησης αλλά τόσα θα μπορούσαν να έρθουν τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2018 με την τέταρτη και την πέμπτη αξιολόγηση.
Μία ακόμη ένεση ρευστότητας έστω και μικρή 3,4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να έρθει τον Ιούλιο λίγοι πριν το τέλος του προγράμματος.
Με δεδομένο ότι η Αθήνα δεν έχει μεγάλες δανεικές ανάγκες το 2018 και ότι τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν μόνο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αυτό είναι κάτι το οποίο θα αρέσει στις αγορές.
Τούτο σε συνδυασμό με τις εξής δύο κινήσεις, την μείωση του ενδοκυβερνητικού δανεισμού μέσω repos και εντόκων γραμματίων κατά 3,5 δισ. ευρώ επιτρέπουν στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα αποθεματικό  ύψους 9 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία που θα έκανε ευκολότερη την έξοδο της χώρας το 2018 στις αγορές.

Αρχική δημοσίευση: 30/6/2017 09:10

Πηγή: www.bankingnews.gr   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης