Η επιλογή κλιματιστικού βάσει των πραγματικών αναγκών και του διαθέσιμού χώρου της κάθε οικογένειας αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη διασφάλιση υψηλής απόδοσης με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας από ένα κλιματιστικό
Είναι το απολύτως απαραίτητο «αξεσουάρ» του καλοκαιριού, ιδίως όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα.
Μάλιστα στη χώρα μας όπου οι περισσότερες κατοικίες δεν είναι επαρκώς μονωμένες, η λειτουργία του κλιματισμού αποτελεί το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος ομαλής διαβίωσης εντός του σπιτιού τις ημέρες που… σκάει ο τζίτζικας.
Αρκετοί, όμως, και όχι αδικαιολόγητα με βάση εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, έχουν την άποψη πως το κλιματιστικό είναι μία συσκευή που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος και γι’ αυτό περιορίζουν κατά το δυνατόν τη χρήση του.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία στον τομέα του κλιματισμού έχει προχωρήσει σημαντικά και έτσι σήμερα τα νέα μοντέλα κλιματιστικών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ιδιαίτερα οικονομικά στη λειτουργία τους σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα κλιματιστικά τύπου inverter μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 35% κατά μέσο όρο σε σχέση με τα παλαιότερες αντίστοιχες συσκευές, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται περαιτέρω έως και το 50% με βάση την κατάταξη των προϊόντων ανά ενεργειακή κλάση.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως τα κλιματιστικά κατατάσσονται από την ενεργειακή κλάση Α +++ (υψηλή ενεργειακή απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος) έως και την ενεργειακή κλάση G (χαμηλή ενεργειακή απόδοση, υψηλή κατανάλωση ρεύματος).
Επιπλέον, στην αγορά υπάρχουν διάφορες κατηγορίες οικιακών κλιματιστικών, με εκείνα των split τοίχου να αποτελούν τα πλέον δημοφιλή.
Από εκεί και πέρα, μπορεί κάποιος να βρει επίσης κλιματιστικά δαπέδου - οροφής, φορητά, τις λεγόμενες «ντουλάπες», καθώς και τα καναλάτα.
Ειδικότερα:
• Τα split τοίχου είναι οικονομικά στην απόκτησή τους και σχετικά εύκολα στην τοποθέτησή τους σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη κλιματιστικών, ενώ ενδείκνυνται σε όλες σχεδόν τις κατοικίες. Είναι αθόρυβα, ενώ πολλά από αυτά διαθέτουν επιπλέον λειτουργίες, όπως η λειτουργία αφύγρανσης, ιονισμού, πολλά φίλτρα καθαρισμού του αέρα, ακόμη και wifi.
• Τα κλιματιστικά δαπέδου - οροφής δεν είναι τόσο διαδεδομένα, γιατί είναι ακριβότερα και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο σπίτι, μιας και τοποθετούνται κυρίως στο πάτωμα.
• Τα φορητά είναι οικονομικά στην απόκτησή τους, δεν έχουν κόστος εγκατάστασης, αλλά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους πρέπει οπωσδήποτε να μένει το παράθυρο ανοιχτό για να φεύγει η θέρμανση που παράγει το μοτέρ. Επιπλέον, δημιουργούν θόρυβο.
• Τα κλιματιστικά «ντουλάπες» δεν είναι προσιτά λόγω του κόστους τους, είναι αρκετά ογκώδεις, ενώ δεν θεωρούνται αισθητικά όμορφες συσκευές για τους συνήθεις χώρους ενός σπιτιού. Αντίθετα, επιλέγονται κυρίως για κατοικίες που διαθέτουν μεγάλους ενιαίους χώρους.
• Τέλος, τα καναλάτα κλιματιστικά είναι τα πιο ακριβά από τις άλλες κατηγορίες και τοποθετούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της κατασκευής μιας κατοικίας. Τα μεταλλικά κανάλια μπαίνουν πάντα στην οροφή και πρέπει να καλυφθούν συνήθως με γυψοσανίδα. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να καλύψουν όλο το οίκημα μόνο με μια εξωτερική μονάδα, και δεν είναι ορατά όπως όλα τα υπόλοιπα κλιματιστικά.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες θεωρούνται κυρίως εφαρμογή κλιματισμού.
Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας χρησιμοποιείται μια μεγάλη εξωτερική μονάδα κλιματισμού που συνδέεται με τα υφιστάμενα καλοριφέρ νερού και καταργούνται οι καυστήρες πετρελαίου για θέρμανση.
Επίσης, μπορούν να ενωθούν και με ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ μπορούν να συνδεθούν με ειδικές κλιματιστικές μονάδες εσωτερικού χώρου για ψύξη.
Η κατάλληλη συσκευή στον κατάλληλο χώρο
Όπως είναι πασιφανές, δεν ενδείκνυνται όλα τα κλιματιστικά για όλους τους χώρους.
Για να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη απόδοση της συσκευής, την απόλυτη κάλυψη των αναγκών δροσισμού του χώρου μας και παράλληλα τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κλιματιστικού.
Καταρχήν, είναι σώφρον – εφόσον έχουμε αποφασίσει να αγοράσουμε ένα κλιματιστικό σώμα – να κάνουμε την αγορά πριν την έλευση του καλοκαιριού και σίγουρα όχι λίγες ημέρες πριν μας «επισκεφτεί» ο καύσωνας.
Αν αφήσουμε την αγορά του κλιματιστικού την τελευταία στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος να μην βρούμε εκείνο το προϊόν που θέλουμε και ταιριάζει στις ανάγκες μας, ενώ παράλληλα ενδέχεται να μην έχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.
Aπό εκεί και πέρα, όπως αναφέρει στο World Energy News στέλεχος της αλυσίδας καταστημάτων Κωτσόβολος, οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή της κλιματιστικής συσκευής έχουν να κάνουν:
• Με το έτος κατασκευής της κατοικίας
• Το εμβαδόν του χώρου που θέλουμε να δροσίσουμε
• Τον αριθμό των ατόμων που διαβιούν στον συγκεκριμένο χώρο
• Εάν υπάρχουν παράθυρα, πόσα είναι αυτά και που ακριβώς βρίσκονται
• Τον προσανατολισμό της κατοικίας
«Ανάλογα τον χώρο, την περιοχή και τον τύπο της οικίας που θα τοποθετηθούν, επιλέγουμε και το κατάλληλο είδος κλιματιστικού», σημειώνει το ίδιο στέλεχος και τονίζει πως ένα οικιακό κλιματιστικό έχει ισχύ που ξεκινά από τα 9.000 BTU (συνίσταται για ένα υπνοδωμάτιο) και μπορεί να φτάσει και μέχρι και τα 30.000 BTU.
«Επίσης, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, ποικίλουν και τα μοντέλα. Για παράδειγμα, εάν στο χώρο θα υπάρχει μωρό ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας, υπάρχουν εκείνα τα μοντέλα που διαθέτουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά για να καλύψουν την συγκεκριμένη ανάγκη», αναφέρει το στέλεχος της αλυσίδας Κωτσόβολος.
Ο κρίσιμος ρόλος της εγκατάστασης
Μεγάλο ρόλο στην εξασφάλιση υψηλής απόδοσης, ίσως μεγαλύτερο ακόμη και από αυτή καθ’ αυτή την επιλογή συσκευής, παίζει η σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού.
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο η εργασία εγκατάστασης να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους τεχνίτες και σύμφωνα με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό κανονισμό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χρήστης του κλιματιστικού θα πρέπει να γνωρίζει σε γενικές γραμμές τις αρχές της ορθής τοποθέτησης της συσκευής και να ζητά να τις τηρεί ο εγκαταστάτης.
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο σημείο τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας, θα πρέπει να έχει υπόψη του πως αυτό θα πρέπει να είναι τέτοιο που να πληροί τις εξής προδιαγραφές:
• Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το σημείο όπου συνήθως καθόμαστε (θέση γραφείου, κρεβάτι, καναπές), ώστε αυτός να μην «χτυπάει» κατευθείαν πάνω μας.
• Η κατεύθυνση του αέρα να είναι κατά το δυνατόν προς το κέντρο του χώρου.
• Το σημείο τοποθέτησης να μην είναι επάνω από κουζίνα ή άλλες μαγειρικές συσκευές για να μην μαζεύει λίπος στο στοιχείο του.
• Να είναι κατά το δυνατόν στην πλευρά των παραθύρων και των θυρών ώστε τον χειμώνα ο αέρας που φυσάει προς τα κάτω να λειτουργεί σαν «αεροκουρτίνα» προς τις θερμικές απώλειες.
Σχετικά με το σημείο τοποθέτησης του εξωτερικού μηχανήματος, επισημαίνεται πως αυτό θα πρέπει:
• Να επιτρέπει την εύκολη συντήρηση του μηχανήματος
• Να είναι κοντά στο σημείο τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας
• Να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες ελεύθερες αποστάσεις γύρω από το μηχάνημα
• Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς κοντινά σπίτια, σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες
Επίσης, ο χρήστης θα πρέπει να ελέγξει ότι η εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι ψυκτικές σωληνώσεις να φαίνονται κατά το δυνατό λιγότερο ή να μην είναι ορατές.
Το εξωτερικό μηχάνημα θα πρέπει να εδραστεί σε στιβαρή μεταλλική βάση, επάνω σε αντικραδασμικά λάστιχα για την αποφυγή συντονισμού και τυχόν κραδασμών.
Με το πέρας των εργασιών θα πρέπει απαραίτητα να πραγματοποιηθεί κενό ψυκτικό κύκλωμα προκειμένου να αποτραπεί η κυκλοφορία του ατμοσφαιρικού αέρα εντός του κλιματιστικού.
Εάν αυτό δεν γίνει, τότε αλλοιώνεται η ομοιογένεια του ψυκτικού μέσου, με αποτέλεσμα την αλλαγή του ενεργειακού δείκτη του κλιματιστικού προς τα κάτω, δηλαδή προς το χειρότερο.
Οικονομική λειτουργία και εξοικονόμηση ενέργειας
Τα κλιματιστικά είναι από τις πλέον «παρεξηγημένες» ηλεκτρικές συσκευές, καθώς οι περισσότεροι τα θεωρούν ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
Σίγουρα τα παλαιότερα μοντέλα να απαιτούσαν τη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας, ωστόσο οι σύγχρονες συσκευές – και ιδίως εκείνες της υψηλής ενεργειακής κλάσης – λειτουργούν σαφώς πιο οικονομικά.
Μάλιστα, αν ο χρήσης ακολουθήσει δυο – τρεις συμβουλές, η εξοικονόμηση ενέργειας από τον κλιματισμό είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό επίπεδο δροσισμού του χώρου μας χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει:
• Να επιλέγουμε πάντα θερμοκρασίες δωματίου 24 - 26 βαθμούς Κελσίου στη λειτουργία της ψύξης (περί τους 22 βαθμούς το χειμώνα για τη λειτουργία της θέρμανσης), ειδικά τις ώρες του ύπνου. Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται όταν επιλέγουμε χαμηλές θερμοκρασίες στην ψύξη ή αντίστοιχα υψηλές θερμοκρασίες στη θέρμανση.
• Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς τον καθαρισμό των φίλτρων. Τα μη καθαρισμένα φίλτρα επιβαρύνουν τη λειτουργία του κλιματιστικού και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.
• Αν υπάρχει ανεμιστήρας στο ταβάνι, σωστό είναι να χρησιμοποιείται παράλληλα με το κλιματιστικό. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στην απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία του κλιματιστικού καθοριστικός είναι ο ρόλος της συντήρησής του.
Όπως αναφέρει το στέλεχος της αλυσίδας Κωτσόβολος, στην αρχή του καλοκαιριού, πριν δηλαδή τη «βαριά» χρήση του, θα πρέπει να γίνεται ένας καλός καθαρισμός του.
«Η συντήρηση και ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος, καθώς υπάρχει συγκέντρωση πολλής σκόνης και μικροοργανισμών στις επιφάνειες και τα εξαρτήματά της. Ωστόσο, ο καθαρισμός των φίλτρων και ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού επιβάλλεται συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα», τονίζει και υπογραμμίζει πως επειδή πλέον τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται και για τη θέρμανση των χώρων μιας κατοικίας, είναι σκόπιμο η συντήρησή τους να γίνεται δύο φορές τον χρόνο.
Επισημαίνεται πως το κόστος της συντήρησης κυμαίνεται συνήθως από 20 έως και 40 ευρώ.
Συσκευές για κάθε βαλάντιο
Σχετικά με το κόστος αγοράς τους, αυτό ποικίλει και εξαρτάται από την ισχύ του κλιματιστικού, την ενεργειακή του ταυτότητα – κλάση, τον κατασκευαστή, την ποιότητα και φυσικά τα επιπλέον χαρακτηριστικά που διαθέτει (πχ. ιονιστής, wifi, λειτουργία αυτοκαθαρισμού).
Όπως αναφέρει το στέλεχος της αλυσίδας Κωτσόβολος, στα ομώνυμα καταστήματα μπορεί κάποιος να επιλέξει από ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με τιμή που ξεκινάει από τα 299 ευρώ μέχρι και ένα επώνυμο προϊόν 24.000 BTU με πολλές επιπρόσθετες λειτουργίες που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
«Αυτά τα κόστη αφορούν κυρίως τα κλιματιστικά τύπου split. Αντίστοιχα, ένα φορητό κλιματιστικό κοστίζει περίπου 200 – 350 ευρώ, ενώ ένα καναλάτο μπορεί να υπερβεί σε κόστος τα 5.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο ίδιος και τονίζει πως ο καταναλωτής μπορεί να βρει ευκαιρίες αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα καταστήματα Κωτσόβολος, τα οποία σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε προσφέρει ειδικές τιμές στα κλιματιστικά και παράλληλα αναλαμβάνει την δωρεάν εγκατάσταση της συσκευής.
www.worldenergynews.gr
Μάλιστα στη χώρα μας όπου οι περισσότερες κατοικίες δεν είναι επαρκώς μονωμένες, η λειτουργία του κλιματισμού αποτελεί το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος ομαλής διαβίωσης εντός του σπιτιού τις ημέρες που… σκάει ο τζίτζικας.
Αρκετοί, όμως, και όχι αδικαιολόγητα με βάση εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, έχουν την άποψη πως το κλιματιστικό είναι μία συσκευή που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος και γι’ αυτό περιορίζουν κατά το δυνατόν τη χρήση του.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία στον τομέα του κλιματισμού έχει προχωρήσει σημαντικά και έτσι σήμερα τα νέα μοντέλα κλιματιστικών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ιδιαίτερα οικονομικά στη λειτουργία τους σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα κλιματιστικά τύπου inverter μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 35% κατά μέσο όρο σε σχέση με τα παλαιότερες αντίστοιχες συσκευές, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται περαιτέρω έως και το 50% με βάση την κατάταξη των προϊόντων ανά ενεργειακή κλάση.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως τα κλιματιστικά κατατάσσονται από την ενεργειακή κλάση Α +++ (υψηλή ενεργειακή απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος) έως και την ενεργειακή κλάση G (χαμηλή ενεργειακή απόδοση, υψηλή κατανάλωση ρεύματος).
Επιπλέον, στην αγορά υπάρχουν διάφορες κατηγορίες οικιακών κλιματιστικών, με εκείνα των split τοίχου να αποτελούν τα πλέον δημοφιλή.
Από εκεί και πέρα, μπορεί κάποιος να βρει επίσης κλιματιστικά δαπέδου - οροφής, φορητά, τις λεγόμενες «ντουλάπες», καθώς και τα καναλάτα.
Ειδικότερα:
• Τα split τοίχου είναι οικονομικά στην απόκτησή τους και σχετικά εύκολα στην τοποθέτησή τους σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη κλιματιστικών, ενώ ενδείκνυνται σε όλες σχεδόν τις κατοικίες. Είναι αθόρυβα, ενώ πολλά από αυτά διαθέτουν επιπλέον λειτουργίες, όπως η λειτουργία αφύγρανσης, ιονισμού, πολλά φίλτρα καθαρισμού του αέρα, ακόμη και wifi.
• Τα κλιματιστικά δαπέδου - οροφής δεν είναι τόσο διαδεδομένα, γιατί είναι ακριβότερα και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο σπίτι, μιας και τοποθετούνται κυρίως στο πάτωμα.
• Τα φορητά είναι οικονομικά στην απόκτησή τους, δεν έχουν κόστος εγκατάστασης, αλλά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους πρέπει οπωσδήποτε να μένει το παράθυρο ανοιχτό για να φεύγει η θέρμανση που παράγει το μοτέρ. Επιπλέον, δημιουργούν θόρυβο.
• Τα κλιματιστικά «ντουλάπες» δεν είναι προσιτά λόγω του κόστους τους, είναι αρκετά ογκώδεις, ενώ δεν θεωρούνται αισθητικά όμορφες συσκευές για τους συνήθεις χώρους ενός σπιτιού. Αντίθετα, επιλέγονται κυρίως για κατοικίες που διαθέτουν μεγάλους ενιαίους χώρους.
• Τέλος, τα καναλάτα κλιματιστικά είναι τα πιο ακριβά από τις άλλες κατηγορίες και τοποθετούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της κατασκευής μιας κατοικίας. Τα μεταλλικά κανάλια μπαίνουν πάντα στην οροφή και πρέπει να καλυφθούν συνήθως με γυψοσανίδα. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να καλύψουν όλο το οίκημα μόνο με μια εξωτερική μονάδα, και δεν είναι ορατά όπως όλα τα υπόλοιπα κλιματιστικά.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες θεωρούνται κυρίως εφαρμογή κλιματισμού.
Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας χρησιμοποιείται μια μεγάλη εξωτερική μονάδα κλιματισμού που συνδέεται με τα υφιστάμενα καλοριφέρ νερού και καταργούνται οι καυστήρες πετρελαίου για θέρμανση.
Επίσης, μπορούν να ενωθούν και με ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ μπορούν να συνδεθούν με ειδικές κλιματιστικές μονάδες εσωτερικού χώρου για ψύξη.
Η κατάλληλη συσκευή στον κατάλληλο χώρο
Όπως είναι πασιφανές, δεν ενδείκνυνται όλα τα κλιματιστικά για όλους τους χώρους.
Για να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη απόδοση της συσκευής, την απόλυτη κάλυψη των αναγκών δροσισμού του χώρου μας και παράλληλα τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κλιματιστικού.
Καταρχήν, είναι σώφρον – εφόσον έχουμε αποφασίσει να αγοράσουμε ένα κλιματιστικό σώμα – να κάνουμε την αγορά πριν την έλευση του καλοκαιριού και σίγουρα όχι λίγες ημέρες πριν μας «επισκεφτεί» ο καύσωνας.
Αν αφήσουμε την αγορά του κλιματιστικού την τελευταία στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος να μην βρούμε εκείνο το προϊόν που θέλουμε και ταιριάζει στις ανάγκες μας, ενώ παράλληλα ενδέχεται να μην έχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.
Aπό εκεί και πέρα, όπως αναφέρει στο World Energy News στέλεχος της αλυσίδας καταστημάτων Κωτσόβολος, οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή της κλιματιστικής συσκευής έχουν να κάνουν:
• Με το έτος κατασκευής της κατοικίας
• Το εμβαδόν του χώρου που θέλουμε να δροσίσουμε
• Τον αριθμό των ατόμων που διαβιούν στον συγκεκριμένο χώρο
• Εάν υπάρχουν παράθυρα, πόσα είναι αυτά και που ακριβώς βρίσκονται
• Τον προσανατολισμό της κατοικίας
«Ανάλογα τον χώρο, την περιοχή και τον τύπο της οικίας που θα τοποθετηθούν, επιλέγουμε και το κατάλληλο είδος κλιματιστικού», σημειώνει το ίδιο στέλεχος και τονίζει πως ένα οικιακό κλιματιστικό έχει ισχύ που ξεκινά από τα 9.000 BTU (συνίσταται για ένα υπνοδωμάτιο) και μπορεί να φτάσει και μέχρι και τα 30.000 BTU.
«Επίσης, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, ποικίλουν και τα μοντέλα. Για παράδειγμα, εάν στο χώρο θα υπάρχει μωρό ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας, υπάρχουν εκείνα τα μοντέλα που διαθέτουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά για να καλύψουν την συγκεκριμένη ανάγκη», αναφέρει το στέλεχος της αλυσίδας Κωτσόβολος.
Ο κρίσιμος ρόλος της εγκατάστασης
Μεγάλο ρόλο στην εξασφάλιση υψηλής απόδοσης, ίσως μεγαλύτερο ακόμη και από αυτή καθ’ αυτή την επιλογή συσκευής, παίζει η σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού.
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο η εργασία εγκατάστασης να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους τεχνίτες και σύμφωνα με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό κανονισμό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χρήστης του κλιματιστικού θα πρέπει να γνωρίζει σε γενικές γραμμές τις αρχές της ορθής τοποθέτησης της συσκευής και να ζητά να τις τηρεί ο εγκαταστάτης.
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο σημείο τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας, θα πρέπει να έχει υπόψη του πως αυτό θα πρέπει να είναι τέτοιο που να πληροί τις εξής προδιαγραφές:
• Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το σημείο όπου συνήθως καθόμαστε (θέση γραφείου, κρεβάτι, καναπές), ώστε αυτός να μην «χτυπάει» κατευθείαν πάνω μας.
• Η κατεύθυνση του αέρα να είναι κατά το δυνατόν προς το κέντρο του χώρου.
• Το σημείο τοποθέτησης να μην είναι επάνω από κουζίνα ή άλλες μαγειρικές συσκευές για να μην μαζεύει λίπος στο στοιχείο του.
• Να είναι κατά το δυνατόν στην πλευρά των παραθύρων και των θυρών ώστε τον χειμώνα ο αέρας που φυσάει προς τα κάτω να λειτουργεί σαν «αεροκουρτίνα» προς τις θερμικές απώλειες.
Σχετικά με το σημείο τοποθέτησης του εξωτερικού μηχανήματος, επισημαίνεται πως αυτό θα πρέπει:
• Να επιτρέπει την εύκολη συντήρηση του μηχανήματος
• Να είναι κοντά στο σημείο τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας
• Να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες ελεύθερες αποστάσεις γύρω από το μηχάνημα
• Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς κοντινά σπίτια, σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες
Επίσης, ο χρήστης θα πρέπει να ελέγξει ότι η εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι ψυκτικές σωληνώσεις να φαίνονται κατά το δυνατό λιγότερο ή να μην είναι ορατές.
Το εξωτερικό μηχάνημα θα πρέπει να εδραστεί σε στιβαρή μεταλλική βάση, επάνω σε αντικραδασμικά λάστιχα για την αποφυγή συντονισμού και τυχόν κραδασμών.
Με το πέρας των εργασιών θα πρέπει απαραίτητα να πραγματοποιηθεί κενό ψυκτικό κύκλωμα προκειμένου να αποτραπεί η κυκλοφορία του ατμοσφαιρικού αέρα εντός του κλιματιστικού.
Εάν αυτό δεν γίνει, τότε αλλοιώνεται η ομοιογένεια του ψυκτικού μέσου, με αποτέλεσμα την αλλαγή του ενεργειακού δείκτη του κλιματιστικού προς τα κάτω, δηλαδή προς το χειρότερο.
Οικονομική λειτουργία και εξοικονόμηση ενέργειας
Τα κλιματιστικά είναι από τις πλέον «παρεξηγημένες» ηλεκτρικές συσκευές, καθώς οι περισσότεροι τα θεωρούν ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
Σίγουρα τα παλαιότερα μοντέλα να απαιτούσαν τη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας, ωστόσο οι σύγχρονες συσκευές – και ιδίως εκείνες της υψηλής ενεργειακής κλάσης – λειτουργούν σαφώς πιο οικονομικά.
Μάλιστα, αν ο χρήσης ακολουθήσει δυο – τρεις συμβουλές, η εξοικονόμηση ενέργειας από τον κλιματισμό είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό επίπεδο δροσισμού του χώρου μας χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει:
• Να επιλέγουμε πάντα θερμοκρασίες δωματίου 24 - 26 βαθμούς Κελσίου στη λειτουργία της ψύξης (περί τους 22 βαθμούς το χειμώνα για τη λειτουργία της θέρμανσης), ειδικά τις ώρες του ύπνου. Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται όταν επιλέγουμε χαμηλές θερμοκρασίες στην ψύξη ή αντίστοιχα υψηλές θερμοκρασίες στη θέρμανση.
• Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς τον καθαρισμό των φίλτρων. Τα μη καθαρισμένα φίλτρα επιβαρύνουν τη λειτουργία του κλιματιστικού και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.
• Αν υπάρχει ανεμιστήρας στο ταβάνι, σωστό είναι να χρησιμοποιείται παράλληλα με το κλιματιστικό. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στην απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία του κλιματιστικού καθοριστικός είναι ο ρόλος της συντήρησής του.
Όπως αναφέρει το στέλεχος της αλυσίδας Κωτσόβολος, στην αρχή του καλοκαιριού, πριν δηλαδή τη «βαριά» χρήση του, θα πρέπει να γίνεται ένας καλός καθαρισμός του.
«Η συντήρηση και ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος, καθώς υπάρχει συγκέντρωση πολλής σκόνης και μικροοργανισμών στις επιφάνειες και τα εξαρτήματά της. Ωστόσο, ο καθαρισμός των φίλτρων και ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού επιβάλλεται συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα», τονίζει και υπογραμμίζει πως επειδή πλέον τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται και για τη θέρμανση των χώρων μιας κατοικίας, είναι σκόπιμο η συντήρησή τους να γίνεται δύο φορές τον χρόνο.
Επισημαίνεται πως το κόστος της συντήρησης κυμαίνεται συνήθως από 20 έως και 40 ευρώ.
Συσκευές για κάθε βαλάντιο
Σχετικά με το κόστος αγοράς τους, αυτό ποικίλει και εξαρτάται από την ισχύ του κλιματιστικού, την ενεργειακή του ταυτότητα – κλάση, τον κατασκευαστή, την ποιότητα και φυσικά τα επιπλέον χαρακτηριστικά που διαθέτει (πχ. ιονιστής, wifi, λειτουργία αυτοκαθαρισμού).
Όπως αναφέρει το στέλεχος της αλυσίδας Κωτσόβολος, στα ομώνυμα καταστήματα μπορεί κάποιος να επιλέξει από ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με τιμή που ξεκινάει από τα 299 ευρώ μέχρι και ένα επώνυμο προϊόν 24.000 BTU με πολλές επιπρόσθετες λειτουργίες που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
«Αυτά τα κόστη αφορούν κυρίως τα κλιματιστικά τύπου split. Αντίστοιχα, ένα φορητό κλιματιστικό κοστίζει περίπου 200 – 350 ευρώ, ενώ ένα καναλάτο μπορεί να υπερβεί σε κόστος τα 5.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο ίδιος και τονίζει πως ο καταναλωτής μπορεί να βρει ευκαιρίες αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα καταστήματα Κωτσόβολος, τα οποία σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε προσφέρει ειδικές τιμές στα κλιματιστικά και παράλληλα αναλαμβάνει την δωρεάν εγκατάσταση της συσκευής.
www.worldenergynews.gr