Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στο επίκεντρο το συνέδριο του Economist και οι τοποθετήσεις των θεσμών για χρέος και προαπαιτούμενα

Στο επίκεντρο το συνέδριο του Economist και οι τοποθετήσεις των θεσμών για χρέος και προαπαιτούμενα
Είναι οι δύο φάκελοι που θα ανοίξει το κουαρτέτο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η Κομισιόν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Στο Λαγονήσι στρέφονται από σήμερα 28 Ιουνίου οι προβολείς της δημοσιότητας και στα μηνύματα τα οποία θα στείλουν από το βήμα του συνεδρίου του Economist oι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών, ΔΝΤ, ΕΚΤ, E.E., ESM, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου του 2017 το αργότερο.
Βέβαια μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κυβερνητικό επιτελείο έχουν οι τοποθετήσεις, οι προσωπικές απόψεις και τα σχόλια τα οποία θα κάνουν οι θεσμοί με αφορμή το βασικό θέμα του συνεδρίου: «Επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».
Με τον Μάριο Ντράγκι να έχει βγάλει από το κάδρο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -«ψαλιδίζοντας» έτσι τις λίγες ελπίδες που είχε η Αθήνα για σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και για ευνοϊκότερη έξοδο στις αγορές- τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι σίγουρο ότι θα κωδικοποιηθούν δεόντως από την ελληνική πλευρά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν έξω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα δεν θα διαφέρουν από αυτές στο εσωτερικό του κτιρίου εφόσον οι θεσμοί κινηθούν συντεταγμένα και επιλέξουν τη «σκληρή γραμμή» της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για την τοποθεσία και το χαλαρό κλίμα του συνεδρίου.
Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί γιο τον «καύσωνα» των νέων μεταρρυθμίσεων που θα έρθει από το φθινόπωρο με αιχμή τον δημόσιο τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι οι δύο φάκελοι που θα ανοίξει το κουαρτέτο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η Κομισιόν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της επισκόπησης είναι αυτό που συνδέεται με τις αποφάσεις για τον δημόσιο τομέα.
Τα σενάρια που κάνουν λόγο για τη σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας ή ακόμη και τη μείωση μισθών ή/και τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο, είναι από τώρα πάνω στο τραπέζι και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ…

Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα γλιτώσει έτσι εύκολα από τα… νύχια των πιστωτών.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για ένα «πακέτο» πρόσθετων μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συζητήσεις πάνω στα δημοσιονομικά θα είναι σκληρές και επίπονες.
Μην τυχόν είναι και ατέρμονες εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ανεπαρκείς αυτές τις παρεμβάσεις και ασκήσει πίεση για περισσότερες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 από 1,75% φέτος.
Το «πακέτο» των νέων δεσμεύσεων περιλαμβάνει τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.

Πηγή: www.bankingnews.gr    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης