Αναλύσεις

«Καύσωνας» 83 νέων μεταρρυθμίσεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ ως το τέλος του 2017

«Καύσωνας» 83 νέων μεταρρυθμίσεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ ως το τέλος του 2017
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει «φτερά στα πόδια» της για να μπορέσει να προλάβει τις περίπου 14 μεταρρυθμίσεις που αναλογούν το μήνα
Δημόσιος τομέας και αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν από το Φθινόπωρο στο στόχαστρο των δανειστών.
Είναι οι δύο καυτοί φάκελοι που θα ανοίξει το κουαρτέτο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η Κομισιόν στο αναθεωρημένο μνημόνιο.
Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της αξιολόγησης είναι αυτό που συνδέεται με τις αποφάσεις για τον δημόσιο τομέα.
Τα σενάρια που κάνουν λόγο για τη σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας ή ακόμη και τη μείωση μισθών ή/και τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο, είναι από τώρα πάνω στο τραπέζι και όλα θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ…
Η ελληνική πλευρά βέβαια δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα γλιτώσει έτσι εύκολα από τα… νύχια των τεσσάρων εκπροσώπων ( E.E., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) των πιστωτών. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για ένα «πακέτο» πρόσθετων μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συζητήσεις πάνω στα δημοσιονομικά θα είναι σκληρές και επίπονες.
Μην τυχόν είναι και ατέρμονες εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ανεπαρκείς αυτές τις παρεμβάσεις και ασκήσει πίεση για περισσότερες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 από 1,75% φέτος.
Το «πακέτο» των νέων δεσμεύσεων περιλαμβάνει τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.
Αυτές είναι λίγες μόνο από τις 83 μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η Αθήνα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει ως το τέλος του έτους.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει «φτερά στα πόδια» της για να μπορέσει να προλάβει τις περίπου 14 μεταρρυθμίσεις που αναλογούν το μήνα.
Οι περισσότερες από αυτές πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι και έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τους δύο φακέλους της τρίτης αξιολόγησης, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει τα εξής:

Δημόσιο:
Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας τεκτονικών αλλαγών, καθώς θα πρέπει: (α) να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο κινητικότητας, με βασικό στόχο τον περιορισμό των αποσπάσεων, (β) να επιλεγούν γενικοί διευθυντές στο Δημόσιο και (γ) να ξεκινήσει η διαδικασία αποπολιτικοποίησης, με την κατάργηση των Γενικών Γραμματέων και την αντικατάστασή τους από Διοικητικούς Γραμματείς.
Οι τελευταίοι θα επιλέγονται από ειδικές επιτροπές, θα έχουν συμβόλαια με προκαθορισμένη θητεία και δεν θα μπορούν να αντικαθίστανται. Επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης.
Το μεγάλο βάρος που θα δοθεί στον δημόσιο τομέα εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει την... όρεξη του ΔΝΤ για τη σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας και τη μείωση μισθών ή/και τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο.

Αποκρατικοποιήσεις:
Το μεγάλο διακύβευμα είναι η ενεργοποίηση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) υπό την ομπρέλα του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και εν συνεχεία η επιλογή μάνατζερ, που θα τρέξουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τις ΔΕΚΟ οι οποίες έχουν ήδη περάσει ή θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου και της θυγατρικής του, ΕΔΗΣ.
Η πρόβλεψη αυτή έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις υπουργών της κυβέρνησης, διότι θα πάψουν να ελέγχουν τις ΔΕΚΟ που επόπτευε το υπουργείο τους.
Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΗΣ, ενώ έως τον Οκτώβριο πρέπει να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός του Ταμείου.
Θα προηγηθεί η «προικοδότησή» του με ακίνητα τον Σεπτέμβριο, η αξιολόγηση και, αν χρειαστεί, αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η υποβολή προς έγκριση της νέας πολιτικής διοδίων της Εγνατίας.
Επιπλέον, έχει απομείνει ως εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση η επανέναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης