Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Goldman Sachs: Οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες - Οριακή βελτίωση κερδοφορίας το 2017

Goldman Sachs: Οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες - Οριακή βελτίωση κερδοφορίας το 2017
Οι καταλύτες αυτοί είναι η πτώση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων, η τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η πρόοδος των δράσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οριακή βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Goldman Sachs το 2017, με το θετικό outlook των προ προβλέψεων κερδών να παραμένει.
Στην τελευταία 41σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, η Goldman Sachs αφιερώνει μία σελίδα και για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρεί ότι θα τις επηρεάσουν τρεις σοβαροί καταλύτες.
Οι καταλύτες αυτοί είναι η πτώση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων, η τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η πρόοδος των δράσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι η πρόοδος σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση έχει βελτιώσει το περιβάλλον στο οποίο ο κλάδος καλείται να λειτουργήσει.
Η Goldman Sachs στέκεται ιδιαίτερα στη μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με την απόδοση να υποχωρεί κάτω από το 6%, ένα επίπεδο που είχε δει τελευταία φορά στα μέσα του 2014, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε την πρόσβασή της στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν ένα μίνι ράλι ανόδου, αλλά η τάση παραμένει εύθραυστη, με την αβεβαιότητα να εξακολουθεί να λειτουργεί ανασταλτικά για τον κλάδο.
Ιδιαίτερα η Goldman Sachs επικεντρώνεται στο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
Ο συνολικός όγκος ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
Το μέγεθος αυτό αγγίζει το 50% των δανείων και το 60% του ΑΕΠ της χώρας.
Επομένως η επιχείριση βελτίωσης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων είναι θεμελιώδης για τον κλάδο, η οποία είναι σε μέγεθος και κλίμακα που δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρωζώνη.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι ένα σημαντικό μέρος των τραπεζικών προοπτικών στην Ελλάδα.
Το πλαίσιο αυτό στηρίζεται στους εξής παράγοντες:
1) υποστηρικτικό πολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον
2) βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο
3) ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών
Επίσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015 το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βίωσε εκροές καταθέσεων ύψους 40 δισ ευρώ, αφήνοντας τις τράπεζες στην εξάρτηση του ευρω-συστήματος.
Ενώ ορισμένες καταθέσεις έχουν επιστρέψει (περίπου 11 δισ. ευρώ), οι σωρευτικές εισροές παραμένουν σχετικά μέτριες, με τις τράπεζες να εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του συστήματος (59 δισ. ευρώ).
Η αβεβαιότητα γύρω από την αξιολόγηση προκάλεσε περαιτέρω εκροή καταθέσεων από την αρχή του έτους, μια εξέλιξη που έχει εν μέρει αντιστραφεί στο β' 3μηνο του έτους.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης