Επικαιρότητα

Αμυντικά και εξοπλισμοί, Θόλος και συμπαραγωγή στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Netanyahu στο Ισραήλ

Αμυντικά και εξοπλισμοί, Θόλος και συμπαραγωγή στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Netanyahu στο Ισραήλ
Σύμφωνα με τον skai.gr
Εποικοδομητική κρίθηκε η συζήτηση που είχαν στη συνάντησή τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή (30/3) στο Ισραήλ, με τους δύο ηγέτες να διατρανώνουν για μια ακόμα φορά τη στρατηγική σχέση των δύο κρατών.

Πυρήνας της συνομιλίας ήταν η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε και για τις περιφερειακές εξελίξεις.  

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, o Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ.

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά, είναι γεγονός ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται για ισραηλινούς εξοπλισμούς, πρώτα απ’ όλα το σύστημα BARAK για την αεράμυνα, το οποίο θα είναι ένα από τα μέρη της «Ασπίδας του Αχιλλέα», του αντιαεροπορικού θόλου.

Επίσης τις συλλογές SPICE για τα μαχητικά F-16 που μετατρέπουν τις βόμβες γενικής χρήσης σε κατευθυνόμενα όπλα, τα βλήματα ακριβείας SPIKE NLOS που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας εντός του έτους για τον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό, αλλά και τους υπερηχητικούς πυραύλους RAMPAGE για τα F-16, με εκπροσώπους των ισραηλινών εταιρειών που τους κατασκευάζουν να είναι παρόντες στη συνάντηση της Κυριακής με τον πρωθυπουργό.

Τέλος, συζητήθηκε η ενίσχυση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Καλαμάτας όπου εκπαιδεύονται οι πιλότοι μας, ενώ συζητήθηκε η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε νέα προγράμματα σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει έως το 25%.

Όπως έγραφε το WEN από χθες, τον Ιούνιο ξεκινούν οι εγκαταστάσεις σε μονάδες του στόλου που αφορούν τη ναυτική έκδοση των Spike NLOS ενώ από τον Αύγουστο, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών η Hellasjournal, αρχίζουν οι παραδόσεις των εποχούμενων «αντιαρματικών», πέραν του οπτικού ορίζοντα που προορίζονται για τον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Νωρίτερα το WEN κατέγραφε

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Γιώργου Σιδέρη στην Hellas Journal,  τον Ιούνιο ξεκινούν οι εγκαταστάσεις σε μονάδες του στόλου που αφορούν τη ναυτική έκδοση των Spike NLOS ενώ από τον Αύγουστο, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών η Hellasjournal, αρχίζουν οι παραδόσεις των εποχούμενων «αντιαρματικών», πέραν του οπτικού ορίζοντα που προορίζονται για τον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Το πολεμικό ναυτικό είχε «εισβάλει» στο πρόγραμμα των ισραηλινών Spike NLOS του Στρατού Ξηράς, ζητώντας την επέκταση της σύμβασης και για λογαριασμό μονάδων του στόλου.

Το πλήρωμα του χρόνου θα φέρει τον Ιούνιο τους Ισραηλινούς της κατασκευάστριας εταιρείας της «οικογένειας» των Spike NLOS στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να γίνουν οι εργασίες εγκατάστασης των νέων όπλων.

Υπενθυμίζουμε ότι το πολεμικό ναυτικό έχει επιλέξει δυο τύπους της naval έκδοσης των Spike MLS-NLOS είναι ο ένας τύπος, που είναι ικανός να εκτοξεύσει τον πύραυλο σε απόσταση 32 χλμ. Πρόκειται για το σύστημα που η εγκατάστασή του αναμένεται να γίνει στις Κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής.

Και ο δεύτερος τύπος είναι ο MLS-ER, ένα μικρότερου βεληνεκούς σύστημα για το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά θα εγκατασταθεί στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ, Mark V ή αν τελικά θα εξοπλίσει τα Island, μετατρέποντας τα παράκτια περιπολικά σε πλωτά ειδικού ενδιαφέροντος και σκοπού.

Η προσθήκη των ναυτικών Spike σε οκτώ μονάδες του στόλου δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που ονομάζονται «αντιπρόσβαση περιοχής» για τις εχθρικές δυνάμεις, γεγονός που πολλές φορές είχαν γίνει αντικείμενο προπαγανδιστικού ρεπορτάζ στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα, οι πύραυλοι και τα συστήματα που διαχειρίζονται το φονικό «ταξίδι» του πυρομαχικού λειτουργούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όλο το 24ωρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης