Επικαιρότητα

Tι προβλέπει η τροπολογία για τα Ασφάλιστρα που κατατέθηκε στην Βουλή

Tι προβλέπει η τροπολογία για τα Ασφάλιστρα που κατατέθηκε στην Βουλή
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα πρέπει να ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία λαμβάνονται μέτρα για συγκράτηση των ασφαλίστρων στα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών.
Ήδη αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει τον περιορισμό των αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ισόβιων προγραμμάτων, ύστερα από τις επαφές που προηγήθηκαν και την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδψρικάκος: "Ζητήσαμε να μην γίνουν αυξήσεις 15% φέτος και ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στο 7%, γεγονός που μας ικανοποιεί."

Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα πρέπει να ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και τις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων για κάθε προϊόν ασφάλισης υγείας.

Η τροπολογία προβλέπει:

  • Τη δημιουργία Ετήσιου δείκτη αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας από την ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος αντικαθιστά τον αντίστοιχο δείκτη του ΙΟΒΕ, θα ανακοινώνεται κάθε Δεκέμβριο και θαισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2026.
  • Με βάση τον δείκτη θα καθορίζονται οι ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων, εκτός από τα συμβόλαια που δεν προβλέπουν αναπροσαρμογή ή προβλέπουν σταθερή αναπροσαρμογή.

–Προβλέπει επίσης υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το ύψος της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων και την ημερομηνία ισχύος της για κάθε προϊόν υγείας.
–Αντίστοιχη υποχρέωση γνωστοποίησης του τιμοκαταλόγου (για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία κλπ.) για κάθε ιατρική υπηρεσία.
Και κοινοποίηση των αλλαγών στο υπουργείο Ανάπτυξης εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση τους.

Θεοδωρικάκος: Προστατεύουμε τους καταναλωτές

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε πως “με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της για διαφάνεια και ανταγωνισμό στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης και ταυτόχρονη ενίσχυση της ασφαλιστικής πίστης και προστασίας των καταναλωτών”.

Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Γερουλάνο, ανέφερε πως “η δική σας τροπολογία είναι εξαιρετικά πρόχειρη, αντιφατική και περιγράφει αστήριχτες θέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ενδιαφέρον σας δεν είναι τι θα συμβεί με τους πολίτες και την ασφαλιστική πίστη, με ποιο τρόπο θα προστατεύσουμε το σύστημα και την ισορροπία του, τους πολίτες και τους καταναλωτές, όσο μια εφήμερη και επιφανειακή προσπάθεια να πείτε ότι καταθέτετε μια πρόταση, η οποία δεν είναι ουσιαστική, γιατί δεν είναι τεκμηριωμένη”.

Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο: “Με την τροπολογία που κατατέθηκε, επιλύεται το πρόβλημα της ισορροπίας του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να διαταραχθεί η τάξη και η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών. Ο κ. Φάμελλος δεν έχει κανένα επιχείρημα να το αντικρούσει και θα πρέπει να αντιληφθεί ότι εμείς λύνουμε το πρόβλημα, χωρίς να δημιουργείται ένα άλλο”.

Επισήμανε επίσης ότι “η Κυβέρνηση είναι σταθερά στραμμένη με το βλέμμα στην κοινωνία, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, στην ενίσχυση της μεγαλύτερης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και ιδιαίτερα στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης. Μια πολιτική που έχει αποτελέσματα”.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε:

Άρθρο 1
Αναπροσαρμογή ασφαλίστρων μακροχρόνιων συμβάσεων υγείας και διαφάνεια ως προς τις τιμές παροχής υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης υγείας

  1. Η ετήσια αναπροσαρμογή ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός (1) έτους (μακροχρόνιες) εξαρτάται από τον Ετήσιο Δείκτη Αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας (Ε.Δ.Α.) που δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον μήνα Δεκέμβριο. Ο Ε.Δ.Α. εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026.
  2. Η παρ. 1 δεν εφαρμόζεται για μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας στις οποίες δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων ή προβλέπεται σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων.
  3. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλισης υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων για κάθε προϊόν ασφάλισης υγείας που προσφέρουν, ιδίως, σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «αναπροσαρμογές ασφαλίστρων». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία του ασφαλιστικού προϊόντος, το ποσοστό της αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου και τον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής.
  4. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ιδίως για κάθε είδος ιατρικής ή νοσηλευτικής πράξης, που προσφέρουν στους καταναλωτές, καθώς και το ύψος αναπροσαρμογής της τιμής τους από την αμέσως προηγούμενη τιμή. Η ανακοίνωση γίνεται με τη μορφή πίνακα – τιμοκαταλόγου, ιδίως, σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «τιμές υπηρεσιών υγείας». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία της ιατρικής υπηρεσίας, την τιμή στην οποία προσφέρεται στους καταναλωτές, τον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής, τον χρόνο εφαρμογής της αμέσως παλαιότερης τιμής και το ποσοστό της αναπροσαρμογής της τιμής σε σχέση με την αμέσως παλαιότερη τιμή.
  5. Οι ανακοινώσεις των παρ. 3 και 4 δεν διαγράφονται πριν από την πάροδο δέκα (10) ετών από την ημερομηνία δημοσίευσής τους και αποστέλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευσή τους στον ιστότοπο της επιχείρησης. Τα στοιχεία των ανακοινώσεων μπορούν να δημοσιεύονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκρισή τους από τους καταναλωτές.
  6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μετά από γνώμη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εξειδικεύονται οι κρίσιμοι δείκτες ή παράγοντες ή βάσεις δεδομένων που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την κατάρτιση και τον υπολογισμό του Ε.Δ.Α..
  7. Το άρθρο 2α του ν. 2251/1994 (Α’ 191), περί αναπροσαρμογής ασφαλίστρων, και το π.δ. 13/2022 (Α’ 30), περί παραγόντων και δεικτών από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας, καταργούνται.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης