Επικαιρότητα

ΔΕΘ: Αυτά είναι τα 11 φορολογικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

ΔΕΘ: Αυτά είναι τα 11 φορολογικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025
Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές, το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων, στο πακέτο προβλέπονται αφορολόγητα ενοίκια για ιδιοκτήτες ακινήτων, «κόφτη» για τη χρήση Airbnb, υψηλότερες επιδοτήσεις για ανακαίνιση κατοικιών, ελαφρύνσεις για αυτοαπασχολούμενους, εκπτώσεις για πολύτεκνους και νέα ζευγάρια, επιβράβευση στους συνεπείς, «ανάσες» στην οικοδομή με νέα αναστολή του ΦΠΑ και χαμηλότερα επιτόκια για μελλοντικές οφειλές.

Αναλυτικότερα τα «10 + 1» φορολογικά μέτρα που έχουν πάρει το πράσινο φως για την ΔΕΘ χωρίς να αποκλείονται κι άλλα μέτρα, είναι:

1.Τεκμήρια φορολόγησης επαγγελματιών:


Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρξουν διορθώσεις με επίκεντρο την επέκταση της μείωσης κατά 50% του τεκμηρίου για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά, το «κούρεμα» του κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα καθώς και του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ενώ στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Επίσης θα μεγαλώσει η περίμετρος εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους.

2. Τέλος επιτηδεύματος:


Πλήρης κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025, πράγμα που σημαίνει ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ.

3. «Κλειστά» σπίτια – Airbnb.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαθέσουν για ενοικίαση σπίτια που σήμερα είναι κλειστά καθώς και όσοι θα περάσουν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην μακροχρόνια θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το φόρο για τα μισθώματα που θα εισπράττουν για ορισμένο χρονικό διάστημα με πιθανότερη την τριετία.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ η 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%. ευρώ.

Εκτιμάται ότι το φόρο-μπόνους θα ενισχύσει σημαντικά την προσφορά κατοικιών για μίσθωση δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά που η αναζήτηση στέγη έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά λόγω της έλλειψης στέγης και την εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων. Παράλληλα για την επίλυση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης θα τεθούν περιορισμοί στο Airbnb σε κορεσμένες περιοχές κυρίως στην Αττική μέσω του παγώματος νέων αδειών.

4. Ενισχυμένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»:

Αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα και του ανώτατου ορίου δαπανών από τα 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε 15.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω- νοικιάζω». Με τις δύο αυτές αλλαγές η επιδότηση που θα κερδίζουν όσοι σχεδιάζουν να ανακαινίσουν τις κλειστές κατοικίες τους και τις διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να φθάσει τα 9.000 ευρώ (15.000 Χ 60%) από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα (10.000 Χ 40%).

5. ΦΠΑ ακινήτων:
«Παγώνει» ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για ένα ακόμα χρόνο έως 31.12.2025 ενώ εξετάζεται η αναστολή και του φόρου υπεραξίας.

6. Τεκμήρια διαβίωσης:

Επαναπροσδιορισμό από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και μεσοσταθμική μείωση τους κατά 30% από το 2025.

Το θέμα έχει ανατεθεί σε ειδική επιτροπή που θα προτείνει παρεμβάσεις για την εξάλειψη των σημερινών στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με πολύ χαμηλά βαλάντια να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς ο υπολογισμός των πραγματικών εισοδημάτων από την εφορία γίνεται με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για την διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής, κ.ά.

7. Συγχωνεύσεις - εξαγορές επιχειρήσεων:

Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τους επόμενους μήνες.

8. Συνεπείς οφειλέτες:

Αύξηση της έκπτωσης στο 5% από 3% για τους συνεπείς φορολογούμενους που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές.

9. Εξόφληση οφειλών:

Μείωση 50% στο επιτόκιο για μελλοντικές οφειλές προς το δημόσιο που θα δώσει ανάσες στους φορολογούμενους.

10. Πολύτεκνοι - νέα ζευγάρια:

Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνες οικογένειες με βασικό κορμό την εξίσωση των 200.000 τρίτεκνων με τους πολύτεκνους και χορήγηση ειδικών φοροαπαλλαγών για νέα ζευγάρια, όπως για παράδειγμα έκπτωση ΦΠΑ για την αγορά βρεφικών ειδών ή εκπτώσεις από το φόρο για μια σειρά δαπανών που επιβαρύνουν μια οικογένεια από τη γέννηση του παιδιού.

11. Επιστροφές φόρων:

Εφαρμογή νέου συστήματος για ταχύτερες επιστροφές φόρων σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης