Ενέργεια

Παπασταύρου: Μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί τα βήματα για τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων

Παπασταύρου: Μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί τα βήματα για τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων
Από οικονομικής και ενεργειακής άποψης, η εμπλοκή της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας υδρογονανθράκων παγκοσμίως αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό
Για την Ελλάδα, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα το ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για έρευνες στις ελληνικές θάλασσες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με σχετική δήλωση του νέου ΥΠΕΝ σήμερα (27/3) στην ΕΡΤ, Σταύρου Παπασταύρου.
 
Στην ίδια δήλωση, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, ως έχουσα πολυδιάστατο αποτύπωμα, που θα επιδράσει θετικά σε οικονομία, ενέργεια, πολιτική, αλλά και στη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από διεθνείς ανακατατάξεις, η ενεργειακή συνεργασία φέρνει κοντά ακόμη και παραδοσιακούς αντιπάλους, σημείωσε ο κ. Παπασταύρου. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Chevron αποκτά βαρύνουσα σημασία και η κυβέρνηση προτίθεται να κινηθεί με ταχύτητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στη βράση κολλάει το σίδερο».

Στόχος είναι η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών: η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, η προκήρυξη του διαγωνισμού, η ανάδειξη αναδόχου και η επικύρωση από τη Βουλή. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει αυτά τα βήματα εντός του 2025, κάτι που θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της χώρας να προσελκύσει στρατηγικές επενδύσεις.
 
Από οικονομικής και ενεργειακής άποψης, η εμπλοκή της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας υδρογονανθράκων παγκοσμίως αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό, σύμφωνα με τον υπουργό. Παράλληλα, υποδηλώνει ότι υπάρχει δυναμικότητα στον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας. Αν η επένδυση ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα ωφελήσει το σύνολο των Ελλήνων, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Chevron, αν και ιδιωτική εταιρεία, δραστηριοποιείται σε έναν τομέα όπου το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ επηρεάζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Αυτό προσδίδει μια γεωστρατηγική διάσταση στην επένδυση, γεγονός που τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Επιπλέον, η κίνηση της Chevron ενισχύει πρακτικά την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενώ η Λιβύη, μέσω της πρόσφατης δημοπράτησης θαλάσσιων οικοπέδων, αποδέχεται έμπρακτα τη μέση γραμμή, επιβεβαιώνοντας τη θέση που προασπίζει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς δικαίου.
 
Η βασική ατζέντα του ΥΠΕΝ

Στη συνέχεια, ο κ. Παπασταύρου ανέλυσε τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ, με πρώτη και πιο σημαντική το ενεργειακό κόστος. Το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον υπουργό δίνει σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, ένα ζήτημα που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλες τις χώρες. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την αποσυμπίεση της αγοράς χονδρικής.
 
Στόχος είναι, επίσης, η αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων με ρεαλιστικό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος ως βασική προτεραιότητα.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για τον νέο ΝΟΚ ενώ τόνισε την ανάγκη για ρεαλιστική αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, του νερού, των δασών.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, το ΥΠΕΝ επιδιώκει τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να διευκολυνθεί τόσο η υλοποίηση επενδύσεων όσο και η καθημερινότητα των πολιτών. Στο επίκεντρο των πολιτικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στ. Παπασταύρου παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέροντας τα εξής: «Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι ο πρώτος μας στόχος. Οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα δημιουργούν συνθήκες οικονομικής πίεσης στα ελληνικά νοικοκυριά και στους καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να εστιάσουμε περαιτέρω σε πολιτικές προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά και εκμεταλλευόμενοι την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας. Θα εστιάσουμε δε, σε πολιτικές αειφορίας, στην κυκλική οικονομία, αλλά και στην τακτοποίηση και περαιτέρω βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με έμφαση στην εκτός σχεδίου δόμηση και στον ΝΟΚ. Πέρα από όλα αυτά όμως, θα αξιοποιήσουμε με ρεαλιστικούς τρόπους τους φυσικούς πόρους της πατρίδας μας (ύδατα, δάση, αιολικό δυναμικό, ήλιο)».

«Τέλος, η απλοποίηση των διαδικασιών είναι μια ακόμη βασική μας προτεραιότητα, αφού θα βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητα των πολιτών», κατέληξε.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης