Από την Ρόδο ξεκινά η εγκατάσταση συστημάτων
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα προωθηθούν από το επιτελείο του ΥΠΕΝ οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των καινοτόμων υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συστήματα αποθήκευσης, οι οποίες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά ώστε έως τον ερχόμενο Ιούνιο να ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την ανάπτυξή τους.
Μάλιστα, το πρώτο νησί στο οποίο θα εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα αναμένεται ότι θα είναι η Ρόδος καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τον επαναπροσδιορισμό των περιθωρίων εγκατάστασης υβριδικών σταθμών στο νησί. Παράλληλα, ο Διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεμένων νησιών συνεχίζει την αξιολόγηση τους και για τα υπόλοιπα νησιά.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου της υφυπουργού Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, ο αριθμός των Υβριδικών Σταθμών που θα εγκατασταθούν σε κάθε Μη Διασυνδεδεμένο Νησιωτικό Σύστημα (ΜΔΝ) εξαρτάται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του.
Η απόφαση για το πλήθος των σταθμών θα ληφθεί σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα νησιά, όπως είναι η Ρόδος, το σύστημα Κω-Καλύμνου, η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος και ανάλογα με τις ανάγκες τους θα εγκατασταθούν δύο με τρεις σταθμοί στο καθένα. Στα μεσαίου μεγέθους νησιά θα εγκατασταθούν έως δύο Υβριδικοί Σταθμοί και στα μικρότερα νησιά ένας σταθμός.
Από την ΡΑΑΕΥ οι διαγωνισμοί
Τους διαγωνισμούς θα «τρέξει» η ΡΑΑΕΥ καθώς διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία από τον αντίστοιχο διαγωνισμό για την εγκατάσταση του υβριδικού σταθμού στο νησί της Αστυπάλαιας.
Με κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα δίδεται επενδυτική ενίσχυση για την ανάπτυξη των υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του υψηλού αρχικού κόστους ανάπτυξης τέτοιων έργων.
Αυτή θα συνδυαστεί με απομειωμένη λειτουργική ενίσχυση, η οποία θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των έργων, αποφεύγοντας παράλληλα τυχόν υπεραποζημίωση.
Οι διαγωνισμοί θα είναι μειοδοτικοί και θα προκρίνονται όσοι επενδυτές προσφέρουν χαμηλότερη τιμή της παραγόμενης μεγαβατώρας. Παράλληλα, ενδέχεται να υιοθετηθούν και συμπληρωματικά κριτήρια που αφορούν την τεχνική αξιοπιστία, τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία κλπ.
Αφαλατώσεις νερού
Επίσης, οι υβριδικοί σταθμοί θα μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις αφαλατώσεις θαλασσινού νερού - αναγκαίες για τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου - περιορίζοντας έτσι και το ενεργειακό τους κόστος το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό αλλά και το βαρύ περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου λειτουργούν περί τις 57 αφαλατώσεις, ενώ στις Κυκλάδες ο μισός πληθυσμός πίνει νερό αφαλατωμένο νερό. Έτσι, το σχέδιο του ΥΠΕΝ με την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων συνδυάζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών ενώ παράλληλα θα δώσει λύσεις και στις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης οι οποίες εντάθηκαν από τα φαινόμενα λειψυδρίας και έντονης ξηρασίας της τελευταίας διετίας.
www.worldenergynews.gr