Ενέργεια

WoodMac: Oι βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της ενέργειας

WoodMac: Oι βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της ενέργειας

Yπεράκτια, Κίνα, LNG και CCS σε σύγκριση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, στο μικροσκόπιο… της έκθεσης

Η Wood Mackenzie (παγκόσμιος πάροχος δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων για την ενεργειακή μετάβαση) δημοσίευσε μια έκθεση που απαριθμεί πολλές βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του ενεργειακού τομέα.

Αυτές σχετίζονται με την υπεράκτια βιομηχανία, τον ​​γρήγορο ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης στην Κίνα, μια σύγκριση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άνθρακα ικανότητα δέσμευσης και αποθήκευσης (CCS) και το δυναμικό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα.

Δεδομένου ότι το ενεργειακό τοπίο μεταμορφώνεται ταχέως λόγω της απαλλαγής από τον άνθρακα, της ηλεκτροδότησης και των γεωπολιτικών αλλαγών, η WoodMac παρέχει κάποια εικόνα για την περίπλοκη δυναμική των αγορών ενέργειας.

Τα διαγράμματα στην έκθεση με τίτλο «Conversation Starters: Five Energy Charts to Get You Talking» προσφέρουν μια οπτική αναπαράσταση του τι μπορεί να φέρει το μέλλον πολλών πτυχών της ενεργειακής μετάβασης.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε θέματα όπως η ηλεκτροκίνηση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, όπου σημειώθηκε πτώση στον κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) και η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV) τα τελευταία χρόνια και η αύξηση της ζήτησης ισχύος στην τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τις οποίες ο Malcolm Forbes-Cable (συντάκτης της έκθεσης) βλέπει ως εκδήλωση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει 3 έννοιες που σχετίζονται με τον υπεράκτιο ενεργειακό τομέα (αφορά το CCS, δηλ. τη Σύλληψη και Αποθήκευση Άνθρακα), το μέλλον της Βόρειας Θάλασσας και την ενεργειακή μετάβαση στην Κίνα.

αποθήκευση_CO2.jpg


Δυνατότητες
CCS

Η Wood Mackenzie ήθελε να ρίξει λίγο φως στην κλίμακα της παγκόσμιας φιλοδοξίας της βιομηχανίας CCS χρησιμοποιώντας την αντιπαράθεση μεταξύ της χωρητικότητας LNG και CCS.

LNG και CCS έχουν κάποιες ομοιότητες.  Αμφότερα συνεπάγονται την παράδοση αερίου σε ψυχρή υγρή κατάσταση από την παραγωγή στην τελική αγορά και απαιτούν ένα μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο υποδομής για συλλογή, επεξεργασία και μεταφορά.

Οι κύριες διαφορές είναι ότι το ένα ξεκινά από τη δεξαμενή και παραδίδει στον πελάτη (το άλλο το αντίστροφο), και ότι το πρώτο μπορεί να είναι κερδοφόρο, ενώ το δεύτερο εξαρτάται από επιδοτήσεις υλικών.

Ο συντάκτης της έκθεσης θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα αυτό δεν είναι βιώσιμο ή τουλάχιστον έως ότου η τιμή του άνθρακα υποστηρίξει μια εμπορική αγορά.

Όσον αφορά τη CCS, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της να δαπανήσει 21,7 δισεκατομμύρια £ για τη δημιουργία δύο μεγάλων συστάδων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) τα επόμενα 25 χρόνια, μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου, στο Teesside και στο Merseyside.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δυναμικότητα LNG αναμένεται να φέρει στην αγορά περισσότερους από 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mmtpa) αυτή τη δεκαετία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5%.

Στη βασική περίπτωση CCS μεταξύ 2030 και 2050, όταν ο κλάδος έχει εδραιωθεί πιο σταθερά, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει το 13% - ένα ποσοστό που ο συγγραφέας λέει ότι το LNG σπάνια έχει ταιριάξει.


Η FID για τον άνθρακα

Πλατφόρμα_υποθαλάσσιας_απελευθέρωσης_CO2.jpg

Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) λήφθηκε πρόσφατα για το ποια θα είναι η πρώτη εγκατάσταση αποθήκευσης άνθρακα πλήρους κλίμακας στην ΕΕ, το Greensand Future Project (η πρώτη εμπορική φάση του έργου Greensand που θα δημιουργήσει τον πρώτο χώρο αποθήκευσης CO2 της Δανίας στο το πεδίο Nini στη Βόρεια Θάλασσα της σκανδιναβικής χώρας).

Οι συνεργάτες σχεδιάζουν να επενδύσουν 150 εκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές συμφωνίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από εκπομπές CO2 έως logistics, αποθήκευση και ναυτιλία.

 

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο εναντίον ανέμου

Μια από τις πιο εξέχουσες αρένες… πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο (Βόρεια Θάλασσα), παράγει υδρογονάνθρακες από τη δεκαετία του 1970, όταν έφερε ενεργειακή ασφάλεια και θέσεις εργασίας για πολλούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Aker BP και η Equinor βγήκαν στεγνές..., αλλά η Harbour Energy είχε καλύτερη τύχη.

Επιπλέον, η Equinor και η Shell αποφάσισαν να συνδυάσουν τις υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCS) για να σχηματίσουν μια ενσωματωμένη κοινή επιχείρηση (IJV).

 

Ο κομβικός ρόλος της Β. Θάλασσας του Ην. Βασιλείου

Equinor και η Shell πιστεύουν ότι η νέα εταιρεία θα είναι ο «μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός» της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου, βοηθώντας στη διατήρηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Βρετανία.

Μετά την ενεργειακή ανασφάλεια που δημιουργήθηκε από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Βόρεια Θάλασσα έχει γίνει η τοποθεσία των υπεράκτιων αιολικών έργων.

Η περιοχή φιλοξενεί το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο υπό κατασκευή – το Dogger Bank, και το μεγαλύτερο σε λειτουργία, το Hornsea 2. Λέγεται ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία του υπεράκτιου αιολικού τομέα, με χωρητικότητα 36 γιγαβάτ (GW).

Ο Forbes-Cable περιμένει να ξεπεράσει τα 240 GW έως το 2050.

Ακόμη πιστεύει ότι ο υπεράκτιος άνεμος είναι ένας πόρος παγκόσμιας κλάσης, όπως ήταν τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παλαιότερα.

Το διάγραμμα ποσοτικοποιεί τη σωρευτική τελική παραγωγή ενέργειας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε σχέση με τον υπεράκτιο άνεμο, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμική απόδοση. Για παράδειγμα, όταν το πετρέλαιο διυλίζεται σε καύσιμο μεταφοράς, η τελική απόδοση στο τιμόνι είναι το 25% του αρχικού ενεργειακού περιεχομένου. Από την άλλη πλευρά, η ισχύς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει απόδοση 92%.


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_40.png

Ωστόσο, η σωρευτική παραγωγή ενέργειας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν αναμένεται να ξεπεράσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα.

 

Η γρήγορη ενεργειακή μετάβαση της Κίνας

Με βάση την έκθεση, ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ένα ενεργειακό σύστημα να μεταμορφώνεται με τον ρυθμό ανάπτυξης ή μετασχηματισμού που βιώνει αυτή τη στιγμή η Κίνα.

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_30.png

 

Το διάγραμμα δείχνει το μείγμα παραγωγής ενέργειας απλοποιημένο σε πηγές υδρογονανθράκων (άνθρακας και αέριο) και χαμηλών εκπομπών άνθρακα (υδροηλεκτρική, ηλιακή, αιολική, πυρηνική ενέργεια και αποθήκευση).

Όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, η κρατική CNOOC της Κίνας παρουσίασε πρόσφατα πολλά έργα πετρελαίου στο δίκτυο.

Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι το Jinzhou 23-2 (λέγεται ότι είναι το πρώτο υπεράκτιο πολυστρωματικό έργο θερμικής ανάκτησης βαρέος πετρελαίου της χώρας), Huizhou 26-6, Bozhong 19-2 και Liuhua 11-1/4-1.

Τον Σεπτέμβριο, η CNOOC ξεκίνησε την παραγωγή από το έργο ανάπτυξης φυσικού αερίου Shenhai-1 Phase II στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το συνολικό αέριο που υπήρχε είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι ξεπερνούσε το ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Το έργο βρίσκεται στη λεκάνη Qiongdongnan, στη βόρεια Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε μέσο βάθος νερού περίπου 900 μέτρων.

Η Κίνα δεν υστερεί ούτε στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εγκατεστημένη ηλιακή και αιολική δυναμικότητά του πρόκειται να ξεπεράσει την αντίστοιχη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως το 2025, με πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα να παρέχουν το 50% της παραγωγής ενέργειας έως το 2029.

Επιπλέον, η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος αναμένεται να ξεπεράσουν τον άνθρακα τροφοδοτείται με ρεύμα έως το 2037.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης