Ίσως και εντός του Ιανουαρίου να υποβληθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για τη δημιουργία μηχανισμού ευελιξίας της ζήτησης, αφού μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ενεργοβόρου βιομηχανίας, έχει αρχίσει ήδη η επεξεργασία του φακέλου.
Στόχος του μηχανισμού αποζημίωσης της διαθεσιμότητας της ζήτησης (non fossil flexibility), είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, μέσω της προσφοράς υπηρεσιών διακοπτόμενου φορτίου σε περιόδους και ώρες που υπάρχει έλλειμμα για το ηλεκτρικό σύστημα. Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφέρονται μέσω της συμμετοχής στην Αγορά Εξισορρόπησης και στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Μάλιστα στον μηχανισμό θα μπορούν να συμμετέχουν και μικρότερες επιχειρήσεις, ή και απλοί καταναλωτές, εκπροσωπούμενες από Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης της Ζήτησης (ΦΟΣΕ Ζήτησης).
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός κρίνεται αναγκαίος αφού η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες του για ευέλικτη ισχύ. Μάλιστα ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής της Ζήτησης στην αγορά, λόγω του πράσινου αποτυπώματος που έχει, ενώ ήδη έχει εγκριθεί αντίστοιχος μηχανισμός για τη Γαλλία και προετοιμάζεται από το Βέλγιο.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση θα αφορά ευέλικτη ζήτηση συνολικής ισχύος 500 MW και εκτιμάται ότι το ποσό ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα είναι της τάξεως των 25 εκατ ευρώ ετησίως ή 6 ευρώ/MWh.
Ο μηχανισμός θα προβλέπει ότι οι βιομηχανίες θα παρέχουν μέσω δημοπρασιών την υπηρεσία διακοπής φορτίου σε περίπτωση ανάγκης του συστήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες έχοντας ήδη προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν κατακόρυφα την παραγωγή ακόμη και με προειδοποίηση μόλις τριών λεπτών.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ εκπονεί τεχνική μελέτη για να προσδιοριστούν οι ανάγκες του συστήματος σε ευέλικτη ισχύ, που θα προσφέρεται τόσο από τη Ζήτηση όσο και από συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου.
Διαχωρισμός μελέτης
Πρόκειται για μια κοινή μελέτη, η οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας θα πρέπει να διαχωριστεί προκειμένου να γίνει η κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επιθυμεί πράγματι να εγκριθεί μηχανισμός αποζημίωσης της ευέλικτης ζήτησης.
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να εκπονήσει μελέτη επάρκειας του συστήματος, ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα ενός μηχανισμού αποζημίωσης των θερμικών μονάδων (CRM capacity remuneration mechanism). Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σκυλακάκης εκτιμά πως ο μηχανισμός αυτός δεν είναι αναγκαίος στην παρούσα φάση. Άλλωστε ενδεικτικό της άποψης αυτής είναι και το γεγονός πως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που κατατέθηκε στην Κομισιόν προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού CRM μετά το 2030. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός CRM θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για το σύστημα έναντι του μηχανισμού αποζημίωσης της ευέλικτης ζήτησης.
Αυτού φαίνεται ότι είναι και οι λόγοι για τους οποίους το ΥΠΕΝ δίνει προτεραιότητα στην κοινοποίηση του μηχανισμού για την ευλελικτη ζήτηση έναντι του CRM.
www.worldenergynews.gr