Οι παραδόσεις κουρδικού αργού πετρελαίου έχουν ανασταλεί για περισσότερο από ένα χρόνο εν μέσω διαμάχης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της Τουρκίας σχετικά με το ποιος είχε την εξουσία να εγκρίνει αυτές τις παραδόσεις
Οι ροές αργού πετρελαίου από το Κουρδιστάν θα επιστρέψουν στην αγορά το επόμενο έτος, αφού η αυτόνομη κυβέρνηση αλλά και η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη συμφώνησαν σε έναν νέο καταμερισμό της παραγωγής που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
«Προηγουμένως, η κουρδική KRG υπέγραψε διάφορες συμφωνίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, η Βαγδάτη καθόρισε το κόστος εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαίου στα 6 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για τις εξαγωγές πετρελαίου», δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού φυσικών πόρων της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο Kurdistan 24.
Σύμφωνα με το Oil Price, μετά τις διαπραγματεύσεις, το κόστος εξόρυξης και μεταφοράς αναθεωρήθηκε στα 20,6 δολάρια ανά βαρέλι, εκ των οποίων τα 16 δολάρια θα πάνε στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν στην πρώτη φάση της νέας συμφωνίας, δήλωσε ο Kamal Mohammad Salih στο δημοσίευμα.
Οι παραδόσεις κουρδικού αργού πετρελαίου έχουν ανασταλεί για περισσότερο από ένα χρόνο εν μέσω διαμάχης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της Τουρκίας σχετικά με το ποιος είχε την εξουσία να εγκρίνει αυτές τις παραδόσεις.
Το αδιέξοδο λύθηκε με απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου από τον Μάρτιο του 2023.
Το ΔΠΔ αποφάνθηκε υπέρ του Ιράκ, το οποίο είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να επιτρέψει τις κουρδικές εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας και του τουρκικού λιμανιού του Ceyhan χωρίς την έγκριση δική της Βαγδάτης.
Πτώση στις τιμές ενόψει
Πτώση στις τιμές ενόψει
Η τελευταία έκθεση από το Κουρδιστάν δείχνει ότι αυτό μπορεί τελικά να έχει ολοκληρωθεί με μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο για ανεξάρτητο έλεγχο του κόστους εξόρυξης και μεταφοράς του κουρδικού πετρελαίου. «Η εταιρεία θα έχει προθεσμία 60 ημερών για να προσδιορίσει το πραγματικό κόστος μετά την τροποποίηση του νόμου για τον προϋπολογισμό», εξήγησε ο Σαλίχ.
Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC μετά τη Σαουδική Αραβία. Ένα μεγάλο μέρος του συνόλου του προέρχεται από τα κοιτάσματα στη βόρεια περιοχή του Κουρδιστάν και οι αναλυτές θεωρούν ότι από το 2025 και μετά, ίσως παρατηρηθεί μια μικρή μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού λόγω μεγαλύτερης προσφοράς, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η ζήτηση θα διατηρηθεί ίδια.
www.worldenergynews.gr