Θα χρειαστεί χρόνος για να συνδυαστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025 ετεροχρονίζεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εντάξει στο Gov.gr Wallet τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με fast track διαδικασίες.
Το θέμα που προωθείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με εκπροσώπους όλων των προμηθευτών. Όπως διεφάνη από τη σύσκεψη θα χρειαστεί χρόνος ώστε να συνδυαστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως της ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τι ζήτησαν οι πάροχοι
Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ετέθη από την πλευρά των παρόχων και το ζήτημα της συμμετοχής και του ΔΕΔΔΗΕ στο συγκεκριμένο έργο καθώς και το ενδεχόμενο να είναι διαθέσιμα στοιχεία σε ότι αφορά την αποπληρωμή του τελευταίου λογαριασμού από τους καταναλωτές.
Με βάση τον σχεδιασμό που είχε γίνει μέχρι τώρα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι καταναλωτές που θα επιθυμούν να αλλάξουν πάροχο, θα χρειάζεται να δώσουν έγκριση στην εταιρεία να αντλήσει μια φορά από το «ψηφιακό πορτοφόλι» τους όσα προσωπικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη σύναψη του συμβολαίου προμήθειας ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό προβλέπεται η διαδικασία να ολοκληρώνεται χωρίς να χρειάζεται να αποστείλουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό.
Ποια θα είναι η διαδικασία
Επομένως, αν κάποιος θέλει να αλλάξει προμηθευτή, απλώς θα επικοινωνεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία για να συμφωνήσει στο τιμολόγιο στο οποίο πρόκειται να συμβληθεί. Στη συνέχεια, θα λαμβάνει μία ειδοποίηση στο «ψηφιακό πορτοφόλι», με την οποία θα ενημερώνεται για τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το συμβόλαιο και τα οποία χρειάζεται να αντλήσει η εταιρεία. Η συναίνεση του καταναλωτή θα έχει τον ρόλο και ψηφιακής υπογραφής, κάτι που σημαίνει πως πατώντας το σχετικό κλικ θα ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία.
Στόχος είναι η εφαρμογή να αφορά είτε τον ηλεκτρισμό είτε το φυσικό αέριο. Πάντως μετά τη χθεσινή σύσκεψη κατέστη σαφές ότι η όλη διαδικασία είναι περισσότερο πολύπλοκη και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και από την πλευρά των εταιριών. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί χρόνος και όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2025.
www.worldenergynews.gr