Ενέργεια

Reuters: Η βρετανική SSE απέρριψε την πρόταση της EDP για συγχώνευση

Reuters: Η βρετανική SSE απέρριψε την πρόταση της EDP για συγχώνευση

 Το deal θα είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ευρώπης αξίαw περίπου 44 δισ. δολ.

 Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας  EDP  είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις συγχώνευσης με την εισηγμένη στο Λονδίνο SSE νωρίτερα φέτος, αλλά οι συνομιλίες δεν προχώρησαν, σύμφωναμε πηγές του Reuters.
Η προτεινόμενη συμφωνία θα είχε δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ευρώπης, με τη συνδυασμένη αγοραία αξία των εταιρειών να ξεπερνά τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ακόμη μικρότερη από την κορυφαία Iberdrola και Enel.

Η EDP έκανε την προσέγγιση πριν από το καλοκαίρι, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα περιφερειακά ευρύτερο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων. Η διοίκηση της SSE απέρριψε την πρόταση, προτιμώντας να επικεντρωθεί στην ανεξάρτητη ανάπτυξη της εταιρείας. Οι συνομιλίες τελείωσαν γύρω στον Ιούνιο σύμφωνα με μια πηγή.
Τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDP, Miguel Stilwell d'Andrade, ξεκίνησε συζητήσεις με την ηγεσία της SSE, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής συνομιλιών με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SSE, Alistair Phillips-Davies και τον Πρόεδρο John Manzoni.

Μπαράζ συμφωνιών

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν εν μέσω ανοδικής πορείας στις συμφωνίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έφθασαν σχεδόν τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στις 24 Σεπτεμβρίου από 853 συναλλαγές, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, αυξημένα κατά 43,5% από το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό μικρότερες συμφωνίες. Σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που επιχειρήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, οι συνομιλίες κατέρρευσαν μεταξύ της TAQA του Άμπου Ντάμπι και της Criteria σχετικά με την εξαγορά της Naturgy, της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας σε αξία αγοράς.

Η EDP, η οποία έχει επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, κατέχει το 71% της EDP Renovaveis. Η EDP Renovaveis είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, που δραστηριοποιείται σε 28 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Η κεφαλαιοποίηση της EDP ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του SSE, η οποία ήταν 27,05 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης